Дар за Днес - Page 100 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Събота, 27-06-2020, 12:31 PM |Съобщение 1486
С опит
Група: Потребител
Постове: 1485
Статус: Извън линия
Индивидът става човек, когато започне да се наслаждава на света и дава своя принос за него.

~Francine Klagsbrun

След като признахме нашите саморазрушителни модели и се отказахме от тях, имаше много дни, когато казахме: „А сега какво? Това ли е всичко? Имам нужда от отговори. Как трябва да живея? Как мога да се чувствам цялостен? Как мога да се чувствам като истински човек? "
Възможно е отговорите на тези въпроси да бъдат твърде болезнени. Това са едни от първите духовни въпроси, които срещаме при възстановяването, и ние не трябва да се крием или да бягаме от тях. Те са ценни за нас, и ние трябва да следваме техните указания.

Задаваме тези въпроси, сякаш са нови и уникални. Но през вековете са ги задавали много други хора. Те са намерили отговори, от които можем да се поучим. Те ни казват, че трябва да се ангажираме с живота, да отделяме време за размисъл, да се научаваме да му се наслаждаваме, където можем, и да се опитваме да дадем своя принос.

Днес ще се вслушам в моите въпроси и съмнения, като ги приема като изпращани от моята Висша сила, която ме тласка да раста. Ще участвам в живота.
 
hope Дата: Неделя, 28-06-2020, 12:41 PM |Съобщение 1487
С опит
Група: Потребител
Постове: 1485
Статус: Извън линия
Да се откажем от чувството за вина

„Има един добър трик, който хората в дисфункционални взаимоотношения използват“, каза една възстановяваща се жена. „Другият човек прави нещо неподходящо или неуместно, след което стои, докато вие не се почувствате виновни и не спрете да се извинявате.“

Много важно е да спрем да се чувстваме толкова виновни. В голяма част от случаите нещата, за които се чувстваме виновни, не са наши проблеми. Друг човек се държи неподходящо или по някакъв начин нарушава границите ни. Ние посочваме или укоряваме това поведение, а човекът започва да се гневи и защитава. Тогава ние се чувстваме виновни.

Вината може да ни попречи да установим границите, които биха били в най-добрия интерес  - и в нашия, и в този на другите хора. Вината може да ни попречи да се грижим здравословно за себе си.

Не е нужно да оставяме другите да разчитат на факта, че винаги ще се чувстваме виновни. Не е нужно да си позволяваме да бъдем контролирани от чувството за вина – заслужено или незаслужено! Можем да преодолеем бариерата на вината, която ни пречи дасе грижим за себе си. 

Давайте. Давайте по-силно. Ние не сме виновни, не сме луди или грешни. Имаме право да определяме граници и да настояваме за подходящото лечение. Можем да отделим проблемите на другите от нашите проблеми и да оставим другия изпита последствията от собственото си поведение, включително вината. Можем да се доверим на себе си, за да разберем кога нашите граници са нарушени.

Днес ще се откажа от големите и малките си  чувства на вина. Светлината и любовта са на моя страна.
 
hope Дата: Вторник, 30-06-2020, 2:10 PM |Съобщение 1488
С опит
Група: Потребител
Постове: 1485
Статус: Извън линия
Много хора могат да бъдат нещастни, ако мразят някой друг човек, нация, кредо или вероизповедание. 
~Bertrand Russell

Във възстановяването се учим да се отказваме от омразата. Трябва да отстояваме справедливостта, а не омразата. Трябва да се научим да уважаваме хората. Те от своя страна ще ни уважават в повечето случаи. Започваме да виждаме колко е важно да се откажем от омразата - ако искаме другите да са мили към нас.

Омразата много често е една от нашите тайни. Омразата е скрита дълбоко в сърцата и умовете ни. Тя разяжда душите ни. Всучко това вреди на духовното ни израстване. Понякога хората  публично разказват за омразата си. Има дори опасни групи, базирани на омраза. Но най-опасната ненавист е тази, която не е изказана.
Тая ли публични омрази? Имам ли тайни омрази?

Молитва за деня:
Висша сила, изследвай сърцето ми и ми покажи всички омрази, които имам. Помогни ми да се избавя от тях.

Действие за деня:
Ще изброя всички хора, нации или вероизповедания, които мразя. Ще работя за премахване на тези чувства на омраза. Ще се моля за тези хора, нации или вероизповедания.
 
hope Дата: Сряда, 01-07-2020, 11:15 AM |Съобщение 1489
С опит
Група: Потребител
Постове: 1485
Статус: Извън линия
Осмелете се да вярвате. 
- Elisabeth L. 

Не много от нас изживяват пряко, или пък визуално срещата си с Бог. Повечето от нас усещат присъствието Му, или виждат доказателствата за Божията помощ. Иска се дълбока вяра, за да живеем в момента, и със знанието, че Бог е винаги тук.

Основателите на 12-стъпковите програми са разбирали колко трудно е за зависимите да  повярват. Инструментите на тази програма могат да ни помогнат. При използването им ние оставяме водач да ни бъде Бог, да ни защитава, да ни утешава, да ни осигурява уют, да отговаря на всички наши молби. Когато помолим спонсорите си за примери  - за това как те са се поверили на Бог, ще ни бъде по-лесно да видим собствените ни възможности, много по-ясно. Техните предложения и опит в практическото използване на стъпките ще засили желанието ни да се обръщаме към Бог за всичко.

Ще мога по-лесно да позволя на Бог да поеме отговорността за мен, ако разчитам на примера и опита на приятелите, на които мога да се доверя.
 
hope Дата: Четвъртък, 02-07-2020, 11:29 AM |Съобщение 1490
С опит
Група: Потребител
Постове: 1485
Статус: Извън линия
Този, който е смел, e изпълнен с вяра.
 - Цицерон 

Вярата и куражът вървят ръка за ръка. Куражът ни позволяваме да действаме в полза на това, в което вярваме, но не можем да знаем. Той се вдъхновява от вярата. По принцип не се изисква особена вяра, за да извършим действие, което не изисква риск. Но когато резултатът е несигурен, самото усилие да опитаме е подвиг на смелост, и тогава вярата и куражът трябва да дойдат заедно, за да извършим определеното действие. 

За да достигнем до друг човек, особено ако познаваме отхвърлянето, е нужно да действаме смело, въпреки несигурните резултати. За да заемем твърда позиция по отношение на свое решение, и ако досега обикновено сме бягали или сме се отказвали от решенията си, е нужно да  вярваме и действаме по възможно най-смелия начин. 

Много възстановяващи се, които никога не мислят за себе си като духовни, са отлични модели на вяра, защото непрекъснато достигат неща, с които не са се срещали често в живота си. Но те вярват, че са готови и способни да поемат  нужния риск. 

Днес мога да правя това, което вярвам, че мога да направя.
 
hope Дата: Петък, Вчера, 11:16 AM |Съобщение 1491
С опит
Група: Потребител
Постове: 1485
Статус: Извън линия
Движи се спокойно!

Движи се спокойно. Може да се наложи да се придвижиш напред, но не е нужно да го правиш трудно, насила. Движи се с нежност, движи се с мир.

Не бързай прекалено много. В нито един ден, в нито един час не се изисква да направиш повече, отколкото можеш, когато си спокоен. Не се насилвай да направиш нещо за нула време. Прибързаното поведение, пришпорването и насилването на нещата не са в основата на новия ни начин на живот.

Не бързай много, за да започнеш. Започни, но не насилвай началото, ако не му е времето. Ще имаш възможност да започнеш достатъчно скоро – колкото и когато е нужно.

Наслади се по средата, когато си в същината на въпроса.

Не бързай прекалено много да приключиш. Може да си почти готов, но се опитай да се насладиш на последните мигове. Отдай се изцяло на тези моменти, така че да можеш да им дадеш и получиш всичко, което е възможно.

Нека темпото ти на движение бъде свободно. Започни. Продължавай да се движиш напред. Направи го все пак внимателно. Направи го спокойно и с мир. Цени всеки момент.

Днес се моля Бог да ми помогне да се съсредоточа върху по-спокойно темпо, а не на забързано. Ще продължа да се движа напред внимателно, не трескаво. Моля се да не се безпокоя излишно, да не се разстроя и тревожа. Моля се да заменя това с необходимостта да бъда в мир и в хармония.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.