Дар за Днес - Page 33 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Вторник, 18-08-2015, 8:33 AM |Съобщение 481
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Самосъжалението

Има дни, в които се вкопчваме в самосъжалението си като в одеяло през студената нощ - тогава за кратко време се чувстваме комфортно. Но продължителните периоди на самосъжаление ще подкопаят нашата основна цел, която е да бъдем в мир със себе си и другите, така че да можем да опознаем свободата от зависимостта си. По този начин нашето самосъжаление ни пречи да носим посланието на надежда към все още страдащите ни събратя, за да могат те също  да намерят свобода от страданията си посредством Дванадесетте стъпки.

Да останем чисти и трезвени – това са дарове, достъпни за всички нас, когато култивираме благодарността. Ние можем да бъдем благодарни за тази Програма, която внася спокойствие и душевен мир в живота ни, и така оставя малко място за самосъжалението, гнева или нетърпението ни. Когато се откажем от самосъжалението, ние можем много по-лесно да постигнем готовността и непредубедеността, необходими за получаването на Божието водителство и подкрепа.

Днес ще се освободя от самосъжаленията си, за да мога да получа Божията сила.
 
hope Дата: Сряда, 19-08-2015, 10:32 AM |Съобщение 482
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Най-добрите лидери са тези, които знаят как да следват.
--Anonymous

Дали съм лидер или последовател? Факт е, че в крайна сметка аз съм отговорен за мястото, на което съм. Ако избера да бъда последовател, ще е по-добре да следвам тези, които знаят къде отиват. Така самият аз ще зная много по-добре къде отивам.

Ако избера да бъде лидер, е добре да зная, че съм отговорен – за това да бъда на правилния път. Също така трябва да бъда честен с моите последователи, така че те да могат да направят добрия избор за себе си. Аз не съм отговорен за избора на моите последователи, но трябва да им показвам истината. Да бъдеш лидер не винаги означава да знаеш точно кога, къде и как ще бъдат завършени нещата. Но може да означава, че знам за себе си, че съм на правилния път и следвам моята Висша сила – стъпка по стъпка, миг след миг.

Молитва за Деня:
Висша сила, дай ми вярата и смелостта да избера добрите лидери, които да следвам. Помогни м да бъда добър лидер, когато това е Твоята воля за мен.

Действие за Деня:
Днес ще направя списък  на лидерите, които съм избрал да следвам. Те може да са по-висшата сила, спонсор или приятел. Ще помисля защо избирам да следват тези лидери.
 
hope Дата: Четвъртък, 20-08-2015, 10:39 AM |Съобщение 483
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Пуснете страховете си

Пуснете страховете си. Почувствайте ги, и след това ги издишайте, махнете ги. Пуснете чувствата на неудовлетвореност и безизходица, потискащите и натоварващи ви чувства и паниката. Утихнете. След това изберете една задача, едно просто нещо което да направите. Съсредоточете се само върху него. Или отидете при календара и очертайте в кръг днешната дата. Помнете - днес е единственият ден, който
имате, и днес е всичко.

Действие:
Ако работите по определен проект, го разделете на компонентите му, и работете по една малка част. Не мислете за останалите. Ако ви се струва, че сте сполетени от вихрушка от задачи и проблеми, си направете списък, след това изберете една определена задача, и се съсредоточете над нея. След като я изпълните, я зачеркнете от списъка си, и направете следващата.

Ако се намирате в труден етап от живота си, не мислете за всички дни напред. Направете тези назначения и планове, които трябва да бъдат направени, след това се съсредоточете само върху днес. Ако преминавате през нещо трудно - като развод или начало на трезвеността, -  можете да разделите дните си на по-малки части - като час, сутрин, следобед и вечер. Не мислете за нищо повече, а само за този отрязък от време. Едва когато стигнете до следващия отрязък, ще се фокусирате върху него.

Ако звярът на тревожността започне да реве, го успокойте, като умишлено обръщате внимание на малките, настоящи стъпки.


Съобщението поправено от hope - Четвъртък, 20-08-2015, 10:42 AM
 
hope Дата: Петък, 21-08-2015, 10:34 AM |Съобщение 484
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
През целия ден тя стъпва тихо, но вътрешно беше като гръмотевична буря; ядът и гневът бяха вътре в нея, макар и в пасивна форма.. --Judy Grahn

Много хора прекарват дните си в гняв, без да са наясно с това. Условията на труд и живот правят много от нас гневни и ядосани; ние се чувстваме безсилни да ги променим, а нашата неудовлетвореност ни дразни още повече.

Молитвата за Смирение говори за "... смирението да приемаме нещата, които не можем да променим, силата да променяме нещата, които можем, и мъдростта да прозираме разликата." Ако погледнем на живота си без страх, ще намерим много неща, които са по силите ни, за да ги променим.
Доколкото съществуват неща, които не можем да променим, ще направим добре, ако ги приемем, вместо да се поддаваме на гнева – той никога не може да бъде продуктивен -, или пък да насочваме гнева срещу самите нас. И когато съберем смелост да променим нещата, които можем, животът ни ще ни благослови.

Днес ще разгледам гнева като нещо, което съм избрал, а не като нещо неизбежно. Дали той се превръща във страх, който ме обхваща? Как мога да разреша това?
 
hope Дата: Понеделник, 24-08-2015, 11:45 AM |Съобщение 485
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Имам една молба към себе си: никога да не използвам моя причина срещу истина.
--Elie Wiesel

Честността със самите себе си е голямо предимство във всяка ситуация с която се сблъскваме. Умението да поглеждаме реалността право в лицето и да я наречем такава каквато е, ни отвежда на мястото, на което можем да справим с нея. Въпреки това, много от нас разполагаме и с умението да хитруваме или да рационализираме действията си, така че да избягваме изправянето пред нещо неприятно. Това „умение“ ни позволява да се оправдаваме и да увъртаме нещата, и това е едно от най-големите предателства към самите нас. Когато използваме мозъка си, за да прикрием хитро истината за нашите действия, ние често вярваме в собствените си лъжи, а след това не сме в състояние да ги коригираме.

Когато нечестността се изгражда и развива върху себе си, там няма честност. Не можем да бъдем честни (или поне да вземем решение да бъдем честни), докато не видим самозаблудите си, докато не станем наясно с тях. Но можем да вземем решение да бъдем дотолкова честни, доколкото знаем как да го направим, и да имаме необходимата за това готовност. Направим ли го, скоро ще бъдем изненадани каква мъгла са нашите самоизмами, как прикриват откритостта, коректността и честността ни – включително и към самите нас.

Днес ще се стремя да видя реалността такава, каквато е, а не според желанията на моето его.
 
hope Дата: Вторник, 25-08-2015, 10:04 AM |Съобщение 486
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Готовност да се вслушваме в Божията воля за нас

Преди да открием възстановяването като начин на живот, много от нас живеехме в болка  - тя ни връхлиташе във всеки момент. Ние непрекъснато се опитвахме да разберем какво не е наред с живота ни. Страхувахме се от всичко: от нашите колеги, нашите съседи, от дългите дни, новите изживявания, от многото хора пресичащи пътищата ни. Като по чудо бяхме доведени в тази Програма (12 Стъпки).

Сега можем да изпитваме радостта от душевния мир и спокойствие всеки път, когато си спомним, че трябва да оставим волята и живота си на грижите на нашата любяща Висша сила, на Бог какъвто Го разбираме. За да получим тези дарове, ни трябва само едно отворено и непредубедено сърце и готовност да се вслушваме в напътствията на Бог. Това ръководство може да дойде до нас чрез някой пасаж от литературата за възстановяване, чрез думите на приятел, или по други начини. Ако сме убедени и вярваме, че ръководството ще дойде, ние ще го чуем.

Искам да узная Божията воля за мен за днес. Ще бъда внимателен за нея във всеки един момент.
 
hope Дата: Сряда, 26-08-2015, 8:41 AM |Съобщение 487
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Ключът да обикнеш нещо, е да осъзнаеш, че може да бъде изгубено. --G. K. Chesterton

Всеки ден приемаме толкова много неща за даденост… Но истината е, че възстановявайки се, можем да разчитаме на определени благословии: покрив над главата ни, храна, облекло, семейство и приятели, свобода, Висша сила на която се доверяваме. Тези неща са специални. Мисълта за тях събужда нашето щастие. Нашата програма за възстановяване ни показва как да бъдем щастливи:  Ние просто трябва да си напомняме да правим това, което тя ни казва!

Стъпка Десета ни помага да се събудим за щастието. Всяка вечер, когато мислим за изминалото време, ние можем да благодарим за нещата, които обичаме;  за нашето възстановяване, за здравето си, както и за специалните хора в живота ни. Ако прекарваме част от всеки ден, мислейки за тези важни неща, ние няма да ги загубим.

Молитва за днес:
Висша сила,  помогни ми да извлека максимума от благословиите за днес.

Действие за деня:
Днес ще кажа на петима души, които обичам, че се радвам да ги имам в живота си. И ще кажа на всеки един от тях една от причините за това.
 
hope Дата: Четвъртък, 27-08-2015, 10:56 AM |Съобщение 488
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Когато хората разпределят помежду си определена задача и работят заедно, в унисон, те избягат нещастието.
--Eмил Зола

Ние може да сме били самотни в миналото, предпочитайки самотата пред компанията на други хора. Възможно е като деца да сме прекарвали времето си, заровени в книгите, вместо да излизаме навън и да играем с другите деца. Може да сме завършили училище, без да сме имали много приятели. Възможно е и сега да се чувстваме по-удобно и комфортно с хора в същите ситуации като нашите, а не в големи групи.

Сбирките са идеалното място да се научим как да си взаимодействаме с други хора. На нас не ни се налага да действаме по определен начин или да крием чувствата си, защото нашата група ще ни разбере независимо от всичко. Ние можем да даваме толкова, колкото изберем и членовете на групата ни няма нито да ни навредят, нито ще искат повече.

Когато започнем да посещаваме сбирките редовно, ще научим, че те съществуват, защото хората на тях работят заедно, в унисон. Някой "посреща", други правят кафе, някой ще води сбирката, някои ще говорят, някои ще се почистят помещението след края на сбирката. Ще научим, че силата на нашата група се крие в способността на всеки участник да направи това, което може, и на което е способен. Подобно съжителство ще ни помогне да научим, че силата идва от единството ни.

Днес се моля да направя нещо, което да добавя към силата на групата.
 
hope Дата: Петък, 28-08-2015, 9:04 AM |Съобщение 489
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Нещата, които правим, са показател за нашето израстване. ---Walt Whitman

Няма ли да е велико, ако можем да имаме всичко, и то по „нашия начин“?! Ще имаме винаги хората, които ни трябват – те винаги ще са на наше разположение, а ние ще им указваме какво и как да правят. Никога няма да ни се налага да поемаме отговорност за себе си, никога няма да ни се налага да се борим - за нищо, и никога няма да ни се налага да се отказваме от желанията си или от нещата, които искаме.

Но как ще станем зрели? Ученето – това е напредък, базиран на усилията, които полагаме. Ние научаваме отрано, че не можем да слушаме музикалната кутия, ако не я навием. Научихме, че не можем да получим добри оценки, ако не учим. И сега – във възстановяването – научаваме, че не можем да променим поведението си без да работим по програмата.

Ако не можем да видим резултатите от енергията, влагана в нещата които правим, ние не можем да развием мотивацията си и доверието към самите нас. Някои неща ще се получават лесно, други - не. Но нещата, над които работим сега, ще означават най-много когато ги завършим.

Не ме е страх да вложа енергията си в нещо, което наистина искам. Трябва да направя това за моето самочувствие.
 
hope Дата: Неделя, 30-08-2015, 10:43 AM |Съобщение 490
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Израснах с убеждението, че трябва да бъда успешна заради другите.
--Sandy Warman

Принуждаването да се представяме добре -това е нещо трудно и изключително стресиращо. Някои, като Sandy, са били контролирани от тази мисъл през целия си живот. Може би това е опитът и на мнозина от нас.  Дали сега сме свободни от него?

Желанието да бъдем успешни само по себе си не е нещо лошо. И то със сигурност е било насърчавано и от учителите, и от нашите родители. Работодателите също ни указват колко е важно да сме успешни. Но съществува,  и винаги е съществувала разлика между това да се наслаждаваме на това, което вършим, и да го правим за да впечатлим другите. Последното е винаги по принуда.

Каквато и да е причината, заради която търсим успеха, тя все пак не може да е чак толкова лоша. Ако тя ни кара да се напрягаме, това може би означава, че ние все още нямаме уменията или способността да се справяме с поетата задача. Нашето минало е осеяно с безброй такива примери. Във възстановяването ние започваме да вярваме, че можем да живеем живота си просто и дотолкова добре, доколкото сме способни. Без значение какво ни е мотивирало в миналото, можем да поемем отговорността за това, което ни мотивира Сега. И в крайна сметка, всичко което е наистина е от значение, е как можем да живеем Днес за да изграждаме личното си усъвършенстване.

Днес ще съм наясно с мотивите, които стоят зад усилията ми. Не е нужно да впечатля когото и да било.


Съобщението поправено от hope - Неделя, 30-08-2015, 10:46 AM
 
hope Дата: Понеделник, 31-08-2015, 10:43 AM |Съобщение 491
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Бъдете благодарни за мястото, на което сте сега.

"Не ми трябва чак толкова много, за да повярвам, че за всичко, което се случва си има причина, както и че аз съм този, който и където съм сега - днес, поради някаква причина, дори и ако не знам каква е тази причина или дори да не ми харесва особено кой или къде съм днес ", ми каза един приятел. "Когато го правя, моите недоволство и негативизъм изчезват, и мога да продължа спокойно и с благодарност живота си. Това стои в основата на моята духовност – тази, която сега изграждам."-  допълни той.

Вярата и надеждата не са само за в бъдеще. Опитайте се да ги използвате днес.
А вие? Вярвате ли, че сте тези, които сте и където сте сега, и за това има някаква причина? Благодарете на Бог за живота си - точно такъв, какъвто е точно сега.

Боже, дари ми достатъчно вяра, за да повярвам в моето „днес“.
 
hope Дата: Вторник, 01-09-2015, 10:43 AM |Съобщение 492
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Тъжната истина е, че най- големите злини се правят от хора, които никога не са обмисляли дали да бъдат добри или зли. --Hannah Arendt

Колко често се озоваваме в сложно положение, и невинно си казваме: "Как можах да попадна тук?".  Когато някой е наранен от нашите действия, защото не сме ги обмислили, поемаме ли отговорността си? Ако към колега се отнасят несправедливо на работното място, дали заставаме зад него? Когато знаем, че има хора, умиращи от глад, правим ли нещо? Когато любимите ни хора казват, че са самотни и имат нужда да поговорим с тях, как им отговаряме?

В тази програма избираме да живеем в съответствие с нашите ценности. Не можем да си позволим да бъдем пасивни и безучастни спрямо тези ценности. Всяка една ситуация е различна, така че трябва да обмислим как да й отговорим . Когато не обмисляме реакциите си , има опасност да добавим към злото в света . Когато действаме в съответствие с принципите на програмата, които стават и наши, ние носим повече надежда, способни сме на добро.

Днес ще бъдат нащрек за разликата между добро и зло в  моите действия. Моля се за силата да заема нужната позиция.
 
hope Дата: Сряда, 02-09-2015, 10:08 AM |Съобщение 493
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Щастието обикновено идва с усилията ни да направим някой друг щастлив. --Gretta Brooker Palmer

 
Когато сме егоцентрични, ние утежняваме естествения поток на обстоятелствата около нас, прекалено многото внимание към самите нас ги изкривява и ни носи само тревоги. Докато фокусирането върху нуждите на другите намалява това, което възприемаме като наша собствена належаща нужда. Това е един прост принцип, който всички бихме могли да приемем.

Никой от нас не е без проблеми. Това е една от даденостите на живота. Чрез решаването на настоящите си проблеми ние растем и се подготвяме за следващите предизвикателства. Всяко, през което успеем да преминем, ни позволява да предлагаме по-добра помощ на някой друг, който се изправя пред подобен проблем. И знанието, че в бъдеще бихме помогнали на друг, ни помага да се справим по-лесно и по-добре. Помагането на някой друг със сигурност ще повдигне духа му и ще подхрани щастието му, но неочакваната награда е, че този, който помага, жъне още по-големи ползи от своята помощ.

Моето щастие е гарантирано, ако днес помогна на някой друг да го намери.
 
hope Дата: Четвъртък, 03-09-2015, 10:20 AM |Съобщение 494
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Новото приятелство

Преди възстановяването ние имахме много „другари“ – тези, с които пиехме или се дрогирахме. Бяхме заобиколени с хора, с които се шляехме, но обикновено нито един от тях не можеше да се нарече истински приятел. За дълго време бяхме приятели единствено с веществото, което вземахме и от което зависехме. Твърде бедни –и тялом и духом, за да можем да бъдем щедри, ние не бяхме способни да бъдем приятели със себе си; как тогава можехме да бъдем приятели на някой друг? И накрая, ние просто се отказахме от приятелството. Нашето отношение към него стана: "Кой изобщо се нуждае от приятели? За какво са ми те?"

След това започнахме да се възстановяваме и един ден осъзнахме, че вече имахме приятели. Добри приятели. Топли. Приятели, които ценяхме и започнахме да обичаме. Най-невероятното нещо - те също ни обичаха. Вече можехме да имаме приятели. Самите ние можехме да бъдем приятели. Вече не се чувствахме ненадеждни и нестйностни хора - ние можехме да даваме от себе си. Вече не беше необходимо да си купуваме любовта на другия - ние можехме да приемем обичта му. Вече не подозирахме мотивите на другите хора - ние можехме просто да приемем приятелството им.

Учейки се да обичаме себе си и другите, ние започнахме да приемаме, че и другите хора също биха могли да ни обичат. Вече можехме да се доверим на себе си - че можем да бъдем добри към нашите приятели. Заобикаляйки се с все по-голям кръг от приемащи ни и обичащи хора, ние можехме да рискуваме да бъдем себе си. Знаейки, че каквото и да ни се случи, ще можем да се справим. И какво прекрасно усещане за сигурност и увереност изпитваме сега, знаейки, че сме открили истинските си приятели!

Днес се моля да ценя приятелите си и да бъда добър приятел за другите.

smile   smile   smile
 
hope Дата: Събота, 05-09-2015, 9:48 AM |Съобщение 495
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Работим единствено над собственото ни поведение

Някои от нас сме в Програмата, тъй като пиенето доведе живота ни извън контрол и ние се чувствахме зле и нещастни. Други от нас идват в програмата сигурни, че се справяме живота си добре, но с надеждата да се научим как да го направим още по-добър. Някои от нас може да са спрели да пият, но да продължават да се чувстват в безнадеждност. Каквато и да е причината да сме тук, ние сме на правилното място.

Програмата може да ни научи на много, ако ние имаме готовност да учим. Един от първите и най-важни тестове за нашата готовност е да приемем нашето безсилие спрямо останалите хора. Да оставим на Бог да направлява и се грижи за всички други хора в живота ни е нещо, което ще ни освободи, за да работим по-добре над себе си. Но какво означава това? Това означава да оставим на всеки един човек свободата да избира своя път, да прави изборите и взема решенията за себе си, да поема своите отговорности. Това означава да обичаме хората, на които държим, и да не ги нараняваме. Това означава никога да не се отказваме от вярата, че нашето пътуване има цел, но и да признаем, че всеки друг е свободен да има своята цел и да я зачитаме.

Днес ще обърна внимание на собственото си поведение, а не на някой друг.  Ако се съсредоточа над собствените ми способности и ги упражнявам добре, ще бъда щастлив.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Hosted by uCoz