Дар за Днес - Page 48 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Събота, 18-06-2016, 10:50 AM |Съобщение 706
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Негодуването и съжаленето са ужасяваща загуба на енергия, с тях не може да се гради нищо.
--Katherine Mansfield

Новодошъл:
Човек, за който се надявах, че е важна част от моя живот за години напред, ме напусна. Съкрушен съм. Не знам колко от това, което се случи, е по моя вина; мисля си: "Само да не бях казвал това, което казах..."

Спонсор:
Човешкият живот е пълен с всички видове раздяла. Приятели, партньори, членове на семейството - хората в живота ни не са дадени само на нас. Ако те ни придружават в някаква част от нашето пътуване, ние сме благословени. Но ние не можем да ги контролираме, нито имаме власт да ги запазим.

Изреченията, започващи с "само ако" няма да ни отведат до никъде, освен до съжаление. Те подкрепят нашата фалшива вяра, че можем да контролираме това, което се случва в живота на другите хора. "Аз трябваше …", "Аз можех …" и "Аз ще трябва …" са все вариации на една и съща тема. Те само отлагат приемането на станалото, на случилото и случващото се.

Понякога самите ние сме тези, които водят до това да ни напуснат. Но ако имаме смелостта да признаем истината за провалила се връзка, ние можем да броим това за успех, а не провал.

Ако днес премина през някоя болка, ще я приема - така ще мога да се радвам на силата и яснотата, които тя ми дава.
 
hope Дата: Понеделник, 20-06-2016, 9:28 AM |Съобщение 707
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Научих това: не е толкова важно дали правим нещо погрешно, а дали можем да отговаряме за последиците му.
--Oscar Wilde

Има безброй начини да бягаме от отговорностите си в живота или да се стремим единствено към удоволствията в него. Бихме могли да избегнем или заобиколим дължими данъци, или пък да излъжем любим човек за това къде сме били. Ние си казваме: "Това няма да нарани никого!", или: "Всички го правят." Но ако искаме да уважаваме себе си, ние трябва да живеем по правилата, в които вярваме. Независимо дали „ще ни хванат“ или не - това не е най-важното. Важното е да не изграждаме свои ценности, а след това многократно да се оправдаваме за неспазването им.

Какво става с нас, ако го правим? Това подкопава нашето самочувствие и вреди на вярата, която имаме в себе си. Ние не очакваме да сме перфектни, но трябва да сме отговорни. Ако сме честни със себе си, ние ще признаем грешките си и ще сме готови да ги поправим, за да възстановим нашето самоуважение.

Днес ще се погрижа да направят избори, които съответстват на моите ценности.
 
hope Дата: Вторник, 21-06-2016, 2:16 PM |Съобщение 708
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Свободата е дар, от който трябва да се възползваме всеки ден.
--Flo Kennedy

Нищо не остава на едно и също място. Промяната е закон на живота. Понякога може да смятаме, че нашите лични победи трябва да бъдат спечелени отново и отново. Но погледнато от друга гледна точка, това не е така: нашите лични победи са тези, които никой и нищо не може да отнеме от нас.

Те са инструменти за продължаване на растежа ни. Работа, вещи и домове могат да се сменят, но спокойствието и свободата на духа ни са нещо, което трябва да се постигне - да се поддържа -  да се раздава.

Свободата означава избор - изборът ни на това, което правим с нашите тела, нашите желания, с живота ни. Ако ние откажем да изберем, изборът ще бъде направен за нас, вместо нас. Ако не използваме свободата си, ние я отдалечаваме от нас. Животът се нуждае от нашето активно, творческо участие във всеки един момент.

Аз трябва ежедневно да упражнявам свободата си. Това е нещо, което никой друг не може да направи за мен.
 
hope Дата: Сряда, 22-06-2016, 1:14 PM |Съобщение 709
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Програмата работи, ако искате тя да работи.
--Anonymous

Алпинистите рядко гледат нагоре, за да видят дали и колко далеч са все още от върха. Вместо това, когато почиват, те поглеждат надолу - към началната точка на пътуването си. Изгледът ги уверява, че те вече са изминали дълъг, дълъг път.

Подобно на алпинистите, и ние трябва да държим очите си отворени за това къде сме и къде сме били, а не толкова към мястото, където отиваме. Когато се почувстваме обезсърчени относно напредъка на нашето възстановяване, ние само трябва да погледнем назад – за да видим къде сме били, от къде сме тръгнали, докъде сме стигнали. Това ще ни даде куража да продължим. Можем да си припомним, че преди живеехме без надежда и с мисълта за предстоящата гибел. Сега гледаме напред  към живота - с увереност и доверие.

Днес ще си припомня, че трябва да гледам на изкачването ми към новия живот с оптимизъм. Дори напредъкът понякога да ми изглежда бавен, аз съм много далеч от мястото, на което някога бях.
 
hope Дата: Събота, 25-06-2016, 10:52 AM |Съобщение 710
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Приятелство със самите нас е много важно - без него ние не можем да бъдем приятели с някой друг на света.
--Eleanor Roosevelt

От какъв приятел имаме нужда? Нека помислим за това за момент и да видим дали това не важи и за начина, по който се отнасяме към самите нас.

Нека започнем с основното: Приятелят е до нас, а не срещу нас. Това означава, че той няма да направи нищо, с което да ни навреди, ако евентуално реши да ни помогне. Приятелят е там, за нас, когато имаме нужда от разбиране; казва ни истината и прави нещата, които обещава да направи. Приятелят обича да е около нас; той вярва, че сме добри и честни хора. Приятелят споделя това, което се случва в живота му и е загрижен за това, което се случва в нашия. Приятелят прави неща, които да ни помогнат да се чувстваме щастливи. Той ни прощава, когато искаме неговата прошка.

Ние правим тези неща за нашите приятели. И ние ги правим по един много добър начин сега, когато сме трезви. Но дали ги направим за себе си? Това е въпрос, над който си струва да помислим:  Дали съм добър приятел на самия себе си?

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да обърна внимание на себе си, така както го правя за моите приятели.

Днешното ми действие:
Ще бъда за малко близък приятел със себе си. Точно сега. Какво правя? Какво става с мен? Чувствам ли се добре със себе си? Отнасям ли се добре – като истински приятел – към себе си? Дали ценя достатъчно това приятелство?
 
hope Дата: Понеделник, 27-06-2016, 10:41 AM |Съобщение 711
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Бъдете наясно със себе си и с вашия опит. Обърнете внимание на вашия свят, за това какво се случва в него, и защо …  Почувствайте силата си. Ценете я и я използвайте.
--Alexandra G. Kaplan

За да присъстваме истински Тук и Сега, ние трябва да се почувстваме в настоящето. Ние трябва да навлизаме във всеки един момент без свръхтовара на миналото, нито с очакванията за бъдещето.

Как да мислим, как да чувстваме настоящето? Насочим ли мислите си към други времена, може да се почувстваме изгубени и объркани. Изисква се време, за да се научим да живеем в настоящето и да му се доверим. Ние трябва да разберем, че колкото дълго сме в настоящето, толкова дълго и съществуваме. Толкова дълго сме.

Представете си настъпващия момент като чисто нов автомобил. Всичко, което трябва да направим, е да отворим вратата и да влезем в колата. В този момент нашите мисли няма да бъдат фокусирани върху автомобилите, които вече сме ползвали или имали, или над тези, които бихме си купили в бъдеще. Вместо това, в този момент, ние сме в тук и сега. Ето как всеки един от нашите моменти може да бъде свеж, чист и вълнуващ.

Моля се да живея и чувствам всеки момент, в който присъствам, и да се възползвам от него по най-добрия начин. От това зависи силата ми.
 
hope Дата: Четвъртък, 30-06-2016, 9:34 AM |Съобщение 712
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Мога да обобщя всичко, което съм научил за живота, в две думи: Той продължава.
--Robert Frost

Повечето от нас се страхуваме от всичко, което не можем да контролираме. Животът е едно от тези неща. По време на нашите пияни дни ние бяхме проверени от живота. Това, което правехме, беше да бягаме от него. Седяхме в кулоарите му, преструвайки се, че бихме могли да се върнем в него всеки път, когато поискаме. Но животът продължаваше без нас. Нашите приятели градяха кариери и любящи семейства, а ние пропадахме надолу. Приятелите ни успяха да построят дълбоки и здрави интимни отношения. Те изградиха множество умения, живееха живот на ценности и общуване с тяхната Висша сила. Ние пропадахме все по-надолу.

Работата по 12-те Стъпки изисква от нас да работим. Те са програма на действието. От време на време ние ще искаме да поспрем и да отново да седнем отстрани на пътя. Но ние трябва да продължим! Да продължим означава да служим на Общността. Означава да посетим все още страдащ приятел. Означава да посетим допълнителна сбирка. Ние постигнахме трезвеност, за да живеем живота, да присъстваме в него, а не за да седим в кулоарите му. Ние трябва се възстановяваме движейки се, живеейки по програмата, действайки по нея.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да бъде човек на действието. Когато страхът ми казва: "Спри!", Те моля да прошепнеш в ухото ми: "Върви, продължавай!"

Днешното ми действие:
Днес ще бъдат активен участник в програмата за възстановяване и в живота. Ще бъда изпълнител, а не наблюдател.
 
hope Дата: Събота, 02-07-2016, 8:00 AM |Съобщение 713
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Вчера е приключилo.

Факт в живота е, че нещо старо умира, за да направи път на нещо ново. Нещата, които свършват, често са болезнени - ние скърбим за края на една връзка; съжаляваме, че трябва да напуснем познат квартал; не искаме да кажем „довиждане“ на някого или на нещо.

Всеки край обаче ни дава възможност да започнем нещо ново. Нов приятел идва, за да запълни празнината, която оставя стар отишъл си приятел. Ново училище, нова работа, нов сезон на годината - това са все неща, започващи и развиващи се от това, което си е отишло.

Ние не трябва да се страхуваме от неизбежните окончания в живота ни. Ежедневно ние се подновяваме. Нашите тела произвеждат непрекъснато нови клетки. Когато се намираме в даден край, може да не сме в състояние да видим новото начало, което лежи отвъд, но можем да се доверим, че ще бъде там, за нас, когато сме готови. Ние можем да приветстваме новите възможности, които всеки ден ни носи и да гледаме на тях като дарове от Висшата сила, която е с нас, за да ни превежда през всеки край, към всяко начало.

Ще оставя вчера да си отиде, за да мога да започна моето „днес“.
 
hope Дата: Понеделник, 04-07-2016, 10:19 AM |Съобщение 714
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Фокусирайки се върху решенията

Ако искаме да се научим да се справяме с нашата зависимост и с нашия живот, ние трябва да започнем да акцентираме не върху проблемите ни, а върху техните решения.

Това означава, че трябва да променим отношението и нагласите си, както и перспективите си. Ние вече не можем да живеем така, сякаш в живота ни има само проблеми . Вече не бива да се мислим за вечни жертви и че животът ни никога няма да се промени. Нито пък можем да продължим да се самосъжаляваме. Ако продължим така, ние няма да успеем да поемем отговорност за намирането на решения. Ние ще продължим да живеем в рамките на това, което знаехме досега - нашите проблеми.

Трябва ли проблемите ми да определят моето днес или мога да се търсят решения?

Мисъл за деня:
За всеки проблем има решение.
 
hope Дата: Сряда, 06-07-2016, 9:04 AM |Съобщение 715
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Любовта трябва да се учи, и отново и отново да се учи - без край. Омразата не се нуждае от научаване - тя само чака да бъде провокирана.
--Katherine Anne Porter

Ние често навлизаме във взаимоотношенията си, вярвайки, че съществува само един перфектен начин, по който да действаме, и ако можем да го намерим, ние ще бъдем успешни, ще бъдем приети. Но няма такова нещо като най-добрия начин, за да бъдем с друг човек. Чудото на всяка връзка е, че тя включва несъвършени хора.

Вярването, че съвършенството ще ни гарантира любов, е зависимо мислене. Любовта е дар, който трябва да се дава свободно, и няма нищо, което можем да направим, за да контролираме избора на някой друг да ни обича или да не ни обича. Всичко, което можем да направим, е нашата част във връзката - всеки ден да обичаме с най-доброто, което можем. Възможно е да бъде трудно да намерим в себе си такива качества като емоционална зрялост, честност, прошка, търпение, самоуважение. Но това са все качества, които трябва да се култивираме, за да можем да обичаме някой друг.

За нас може да бъде плашещо да се доверим достатъчно на другото лице, да поемем рискове и да се откажем да контролираме резултата. Но любовта е риск, който си струва.

Днес ще помня, че не е нужно да съм перфектен, за да бъда приет и обичан от другите. Също така няма да забравя, че не бива да очаквам съвършенство от другите, за да ги обичам и приема.
 
hope Дата: Четвъртък, 07-07-2016, 3:24 PM |Съобщение 716
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Вие сте художника в живота си

Вие създавате изображения и цветове върху платното, наричано живота ви. Създавате ли картината, която искате? Има ли във вашето платно живот на пълнота и растеж? Или пък си платното ви съдържа хаос и отчаяние?

Вие сте художника; Бог е вашият съ-творец. Заедно всичко е възможно. Но когато ние погрешно вярваме, че други хора могат да контролират съдбата ни, ние в крайна сметка чувстваме горчивина и безнадеждност. В интерес на истината, ние сме в партньорство с Висша сила, или както и да решите да я наричате. Аз наричам тази сила Бог. Ние вземаме първоначалните решения; Бог ни помага да осъществим нашите планове. Бог не може да направи в живота ни неща, които искаме, без нашата помощ. Ние сме художници - в крайна сметка изпълнители на един по-голям план, предначертан от Бог.

Можем да разгледаме нещата от друга гледна точка. Може да не ви бъде лесно, ако сте единствен, сам родител; някой, който току-що е загубил работата си, или се намирате в други трудни обстоятелства. Вие трябва да видите най-напред дали сте изиграли някаква роля, за да се озовете на мястото, където се намирате. И най-доброто, което можете да направите, е да кажете „ да“, защото, ако участвате в една дори и малка част, то има нещо, което можете да направите, за да промените тази част от живота си. Но ако решите, че не сте взели никакво участие, тогава може вечно да чакате някой, който да промени хода на живота ви. И това може да бъде много дълъг период на изчакване.

Вие сте призвани да бъдете художници на картината на живота си. И вие имате в ръцете си всички необходими инструменти, за да превърнете това платно в шедьовър.
 
hope Дата: Събота, 09-07-2016, 9:00 AM |Съобщение 717
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
С времето, прекарано в опити да променяме другите, крадем от времето, необходимо за собствената ни промяна.
--Georgette Vickstrom

Ние трябва да постигнем готовност да се променяме. Въпреки това, да сме готови да се променяме често пъти е много по-лесно, отколкото да го правим. Една от най-големите промени, които повечето от нас трябва да постигнем, е да се научим да оставяме другите сами да решат кои са, да им позволим да бъдат тези, които искат, независимо от това какво искаме ние. Повечето от нас смятат, че  животът ни ще бъде много по-гладък и по-продуктивен, ако другите хора живеят по нашите стандарти. Каква самозаблуда!

Ако можем да променим другите, както ние искаме, ние ще живеем много по-малко просветен живот. В действителност, ние откриваме възможности за личностно развитие в нашите взаимоотношения с хора, които са различни от нас, които понякога дори ни разочароват. Иронията е, че ние искаме те да се променят, но ако го направят, ние няма да достигнем растежа, който заслужаваме.

Днес ще оставя другите да бъдат тези, които са, и ще работя над себе си.
 
hope Дата: Понеделник, 11-07-2016, 10:21 AM |Съобщение 718
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Приемаме, че имаме избор

Ние имаме избор, имаме много повече възможности за избор, отколкото виждаме понякога.

Възможно е да се чувстваме в капана в нашите отношения, на нашите работни места, на нашия живот. Възможно е да се чувстваме в плен на поведение като прекалена загриженост, опека или контролиране.

Чувството да сме в подобен капан е симптом на зависимостта. Когато се чуем да си казваме: „ Трябва да се погрижа за този човек…“; „ Трябва да кажа „да“…“;“ Трябва да се опитам да контролирам това лице“… ; „Трябва да се държа по този начин, да мисля по този начин, да се чувствам по този начин“, е твърде вероятно да не знаем да избираме, или да не виждаме възможностите за избор.

Това чувство - че сме в капан, е една илюзия. Ние не бива да бъдем контролирани от обстоятелствата от нашето минало, от очакванията на другите, или от нашите нездравословни очаквания за себе си. Можем да изберем това, което чувстваме правилно за нас, без чувство за вина. Имаме право, имаме и възможности.

Възстановяването не означава да се научим да се държим перфектно или според правилата на някой друг. Повече от всичко друго, възстановяване е да разберем и приемем, че винаги имаме избор и че разполагаме със свободата да избираме.

Днес ще направя избори, които са добри за мен и моето възстановяване.
 
hope Дата: Сряда, 13-07-2016, 9:58 AM |Съобщение 719
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Да останеш в настоящия момент

Често един от най-важните въпроси, който ни интересува, е: "Какво ще ми се случи?" Възможно е това да засяга нашите взаимоотношения, кариерата ни, нашето възстановяване, както и нашия живот. Лесно е да се оплетем в тревожни мисли.

Притесненията и безпокойството за това какво ще се случи, блокира способността ни да функционираме ефективно днес. Това ни пречи да правим всичко възможно сега. То блокира способността ни да учим и да усвояваме днешните уроци. Да останем тук и сега, да правим възможно най-доброто и да участваме пълноценно в днес е всичко, което трябва да направим, за да се доверим, че това, което ще се случи утре, ще бъде най-доброто.

Да се притесняваме за това какво ще се случи, е отрицателен принос за нашето бъдеще. Живеейки тук и сега в крайна сметка е най-доброто, което можем да направим - не само за днес, но също така и за утре. Това нещото, което помага за нашите взаимоотношения, за кариерата ни, за нашето възстановяване, за нашия живот.

Нещата ще бъдат постигнати, ако им позволим. Ако трябва да се съсредоточим върху бъдещето, всичко, което трябва да направим, е да се доверим, че то ще бъде добро.

Днес се моля за вярата, че бъдещето ми ще бъде добро, ако живея днес добре и в мир. Ще помня, че да остана в настоящето е най-доброто нещо, което мога да направя за моето бъдеще. Ще се съсредоточа върху това, което се случва сега, вместо това, което би се случило утре.
 
hope Дата: Сряда, 20-07-2016, 3:28 PM |Съобщение 720
С опит
Група: Потребител
Постове: 1295
Статус: Извън линия
Самосъжалението е един от най-големите ни врагове. Помислете за това – колко ни разболява чувството да сме обидени от нещата, които направи някой друг против нас. Нашето самосъжаление изисква от нас да прекарваме голяма част от живота ни, обидени от някой.
--Carlos Castaneda

Дали вчера сме се обидили от някого? Дали таим обида заради нечии забележки, недоглеждане или пък маниери? Дали се чувстваме напрегнати или притеснени за това как някой друг се отнася с нас? Ние вероятно можем да оправдаем и то добре нашите реакции. Може би ние сме в правото си, а те са сгрешили.

И все пак, дори и поведението ни да е оправдано, това няма значение. Ние можем да пуфтим клкото си искаме и да губим енергия. Когато сме свръхчувствителни, обикновено заемаме отбранителна позиция, която ни отдалечава от пътя на духовно пробуждане. Нашата сила намалява.

Колко по-добре е да пуснем нашата грандомания, и да приемем несъвършенствата на другите… Ние трябва да приемем също и нашите собствени несъвършенства. Когато го правим, ще се чувстваме по-добре, и нашата сила и енергия може да се съсредоточи върху по-големи цели.

Днес ще приема несъвършенства на другите; не е необходимо винаги да съм прав.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Hosted by uCoz