Дар за Днес - Page 59 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Четвъртък, 27-04-2017, 11:31 AM |Съобщение 871
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Ние можем да бъдем изкупени само до степента, в която виждаме себе си.
--Martin Buber

"Един от най-добрите начини, които познавам, за да се свържа със самата мен,"-  обясни една жена - "е да пиша за моите мисли и чувства в дневник. Когато изразявам писменно моите реакции към събитията от живота, и най-вече в личния ми живот, аз мога по-лесно да видя положителните си чувства и да работя над отрицателните. Писането е много добро средство за себепознание, а и не е нужно да бъда "велик писател", за да го правя. Всичко, което е нужно, е да имам искрено желание да се опозная.“

"Знаеш ли, често бях изненадвана от собствените ми проницателност и здрав разум за решения на привидно безнадеждни ситуации. И всичко, което направих, беше да отделя време, за да си изясня мислите, като ги запиша. Чудесно е да се разкрият най-дълбоките ни чувства и ценности. И още по-чудесно е да споделя мислите си, след като съм наясно с тях в собствения си ум. Не само аз се възползвам от писането на дневник. Всичките ми любими хора също го правят! "

ДНЕС - ще отделя време, за да стигна до себе си, като запиша на хартия моите мисли и чувства. Изясняването на моите нагласи и реакции ще ми помогне да споделя по-спокойно и по-разумно моите притеснения с други. Така ще получа по-добра перспектива за себе си и моите преживявания.
 
hope Дата: Петък, 28-04-2017, 12:33 PM |Съобщение 872
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Да бъдем постоянно заедно е добре - но само за сиамските близнаци.
--Victoria Billings

Новодошъл:
Чух някой от възстановяващите да казва: "Аз нямам взаимоотношения, само вземам заложници." Всички се засмяха, но това ми остави чувството на несигурност за това как да направя оценка на собствените си взаимоотношения. Колко „близо“ е „прекалено близо“?

Спонсор:
Въпреки, че може да несе чувстваме комфортно и с уютно с много други хора, когато идваме за пръв път тук, може би има едно конкретно лице, на което чувстваме, че можем да се доверим - партньор, стар приятел, който е останал лоялен, приятел във възстановяването, спонсор. Ние може да имаме желанието да правим всичко с това друго лице, и ние искаме да прекарваме часове по телефона, в неговата компания.

Силните и здрави взаимоотношения са жизненоважни. Те са благословия, те не са проблем. Проблемите възникват, ако се чувстваме толкова зависими от одобрението на друг човек, че губим връзка с нашите собствени чувства и предпочитания. Ако от друга страна се изолираме, за да бъдем винаги защитени от предизвикателствата на нови приятелства, или ако нашата постоянна заедност създава „тенджера под налягане“, ние само губим от нашата сила. Възстановяването изисква внимателен самоанализ и самооценка; самото то е предизвикателство. Въпреки, че другите могат да ни предлагат подкрепа и да ни обичат, нашата собствена работа във възстановяване е само наша. Тя е лична. Иска се кураж за да позволим и на себе си, и на другите свобода в една връзка.

Днес, както и да включа други хора в живота ми, ще оставя и на тях, и на себе си място, за да ни има и да растем.
 
hope Дата: Събота, 29-04-2017, 1:34 PM |Съобщение 873
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Какво е поражение ? … Нищо, освен първата стъпка към нещо по-добро.
--Wendell Phillips

Един човек сподели на сбирка: "Аз се предавам. Аз не мога да пия като другите хора." Ние се усмихнахме и го приветствахме. Познато ни беше това усещане. Всички от нас в програмата трябва да признаят поражението. Нашата зависимост е по-силна от самите нас. Ние започваме да се възстановяваме, когато се предадем.

Признаването на поражението е първата ни стъпка към един красив свят. Както всички първи стъпки, тя е трудна. Но какъв свят откриваме след нея! Свят, в който можем да разчитаме и да се доверим на другите; те на нас - също от своя страна! Свят, в който всички сме наистина равни!

Тази Първа стъпка ни води към Божиите грижи и безрезервна любов. Ние получаваме любов. И ние даваме любов. Оставаме трезви, защото всеки ден признаваме поражението си пред болестта и избираме възстановяването – което е по-силно от нея.

Молитва за деня:
Предавам се. Признавам и приемам, че не мога да пия и да използвам други наркотици. Висша сила, помогни ми да помня това всеки ден.

Действие за деня:
Винаги и често, аз трябва да признавам поражението си, да говоря за това какво е било, за това какво се е случило, и за това къде съм сега.
 
hope Дата: Неделя, 30-04-2017, 11:39 AM |Съобщение 874
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Безкористност

Мили Боже,
Моля се непрекъснато да работя за моята безкористност.
Да бъда безкористен означава да бъда полезен.
Когато съм егоистичен, аз съм безполезен за себе си и другите.
Помогни ми да спра да мисля единствено за себе си 
и да спра да се презапасявам само с материални неща,
вместо това - да ценя и уважавам моите мисли и чувства, както и тези на другите.
Боже,
помогни ми да практикувам нещата, на които ме учи Програмата.
Моят живот беше спасен от това, което ми дадоха другите.
За да го запазя, от своя страна трябва да го дам на друг, който все още страда.
 
hope Дата: Понеделник, 01-05-2017, 12:34 PM |Съобщение 875
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Иска ми се да не бях направил… казал… Днес се обвинявам за това.
-Anonymous

Всички съжаляваме за нещо, нали? Някои от нас са напуснали работа, съпрузите си или квартала в който са живели, колкото и да не са искали. Може би сме затворили вратата си за нашето семейство, но след това сме усетили скръб по починали родители или братя и сестри. 
По-често съжаляваме за случаите, в които нашето ожесточено поведение или нагласа са наранили някой друг. Ние не винаги сме били честни и откровени; не винаги сме се опитвали да помогнем на приятел или колега, които са се нуждаели от нашите съвети или нашата подкрепа. Ние просто не давахме най-доброто от себе си, когато ни се предоставяха възможностите за това.

Да живеем, оплаквайки миналите години, е нещо безплодно. Ние просто сме правили нещата, които сме знаели да правим в онова време.
Миналото е изчезнало. Затова нека се откажем от „изкопаването на костите“ на старите преживявания, за които съжаляваме. Всичко, което правят те, е да замъгляват и затварят умовете ни, а сега е нужно да отговорим на днешните възможности.

Ако днес дам най-доброто, на което съм способен, няма да има нищо, за което да съжалявам утре.
 
elica Дата: Вторник, 02-05-2017, 5:23 AM |Съобщение 876
С опит
Група: Администратор
Постове: 179
Статус: Извън линия
Благодаря ти, hope! smile
Добър ден на всички!
 
hope Дата: Вторник, 02-05-2017, 1:22 PM |Съобщение 877
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Радвам се, че мога по мой си начин да служа на АА, затова съм благодарна за възможността, която ми давате тук, elica! smile
Добър да е денят на всички! А мен "ме постави на мястото ми" smile днешният дар:

Размишление за деня

Защо правя това, което правя? Защо казах това, което казах? Защо отлагам важна отговорност?
Въпроси като тези, които изричаме в тихото време на медитация, когато оставаме насаме с Бог, изискват честни отговори. Може да се наложи да помислим по-задълбочено за тези отговори, като излезем извън „изкусителните“ разсъждания, които обикновено са нашите самозабуди, илюзии, отрицания или рационализации, и които не притежават блясъка на истината. 
Дали приех факта, че със самозаблудите си мога единствено да си навреждам, като си създавам нереалистична картина за лицето, което наистина съм?

Днес се моля:
Моля се да не обръщам внимание на моята завеса от алибита, рационализации, отрицания, изопачавания и откровени лъжи, за да мога да видя светлината на реалните истини за себе си. Моля се да погледна в очите лицето, което наистина съм, и да постигна спокойствие, запознавайки се със себе си.

Днес ще помня:
Здравей! Радвам се да се запозная с истинския мен.
 
hope Дата: Сряда, 03-05-2017, 12:02 PM |Съобщение 878
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Размишление за деня

Моята смелост трябва да идва всеки ден, както и желанието ми да избегна първата глътка или зависимо поведение. Това трябва да бъде непрестанен кураж, без отклонения и отлагания, без рационализации, без страх от препятствия. Това наистина би изглеждало неимоверно голяма задача, ако не беше фактът, че тя е ограничена до този – настоящия ден, и че в този ден ми се дава много и достатъчно сила.
Научих ли се да живея за настоящето – да живея за днес, просто за днес?

Днес се моля:
Моля се всяка нова сутрин да ми предложи куража, който да ме държи през деня. Ако моята смелост се подновява всеки ден, и като помня, че тя ми е нужна за днешния ми ден, тази смелост ще бъде винаги свежа и ще идва постоянно. Моля се да осъзная, че това, от което се страхувах през най-ранните дни на възстановяването ми, вече отминава, и че всекидневната смелост сега ми помага да се справям с много по-големи проблеми.

Днес ще помня:
Нужен ми е кураж за днешния ми ден.


Съобщението поправено от hope - Сряда, 03-05-2017, 12:03 PM
 
hope Дата: Четвъртък, 04-05-2017, 2:56 PM |Съобщение 879
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Бъди себе си. Кой друг би могъл да го прави по-добре от теб?
--Frank J. Giblin, II

Почти всяко списание посвещава статии за филмови звезди и известни личности. Четейки ги, ни се иска да изглеждаме като тях; като най-привлекателните и бляскави хора; да носим това, което носят те; да ядем това, което ядат те; косата ни да бъде като тяхната. Посланието, което сами си даваме, е: Не бъди себе си, бъди като някой друг.

Винаги ще има някой, който изглежда по-добре от нас, ще има повече пари, ще има по-добри резултати на тестове, или ще има повече творчески умения. Ако винаги се опитваме да имитираме другите хора, няма да се вглеждаме в себе си. Имитацията ни пречи да бъдем себе си.

Трябва да спрем да се съсредоточаваме върху това, което другите имат, и което ние нямаме. Трябва да погледнем навътре - към добрите ни качества, както и към нашите несъвършенства. Трябва да видим кои сме ние, какви сме самите ние в действителност. Животът не е съставен от хора, които са добри и лоши, щастливи и тъжни, богати и бедни, красиви и грозни. Животът е съставен от хора, които са тези, които са.

Днес ще бъда себе си. Моля се да покажа на другите истинското в мен, а не някаква имитация.
 
hope Дата: Понеделник, 08-05-2017, 11:09 AM |Съобщение 880
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Ние трябва постоянно да издигаме диги на смелост, за да задържим потока от страх.
--M. Лутър Кинг

Едно от определенията за смелост е способността да овладеем страха или отчаянието. В миналото ние може да сме призовавали смелостта, обикновено когато сме оставали в обстоятелства, които са били трудни или почти непоносими. Може да сме усещали, че да се отдалечаваме от семейството, децата или приятели е проява на страх или показва слабост. Възможно е да сме приемали, че ако крием сълзите ни, сме изглеждали по-силни хора.

И все пак всички неща, които може да сме приемали за слабост, са истински признаци на смелост. И не всички неща, които сме смятали за смели постъпки, изобщо не са били смели. Ако ние се отдалечим от трудни или непоносими условия, ще можем да овладяваме отчаянието и болката. Ако извикаме, ще имаме смелостта да изоставим нашия страх, болка, или тъга.

Куражът не означава да се поставяме в стресови или неприятни ситуации. Куражът не означава контролиране на нашите емоции. Куражът е способността да бъдем силни срещу страха и отчаянието от живота, а не да се удавим в него.

Какво ще направя днес, което да ме ободри? Мога да бъда благодарен за моя кураж и да го усиля.
 
hope Дата: Вторник, 09-05-2017, 5:33 PM |Съобщение 881
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Проблемът не е, че никога не сме щастливи – проблемът е, че щастието е много пъти епизодично.
- Рут Бенедикт

Щастието е наше първородно право. Но решението да бъдем щастливи е наше, и ние го вземаме всеки ден, когато сме изправени пред някакво предизвикателство. Твърде много от нас израстват, вярвайки, че по определен начин трябва да бъдем щастливи. Ние търсихме подходящия любовник, подходящата работа, подходящия тоалет. Гледахме и търсехме извън себе си ключа към щастието. С течение на времето дори потърсихме щастието в алкохола, наркотиците, храната – но без резултат.

Щастието е вътре в нас. Ние трябва просто да го насърчим да изплува. Но първо трябва да повярваме, че щастието е изцяло в нашата власт. Трябва да вярваме, че и най-трудните обстоятелства няма да ни задържат, ако поискаме да докоснем източника на нашето щастие.

Животът е подарък, който ни се предоставя от момент за момент. Нека почитаме това чудо, да му се наслаждаваме. Можем да се радваме на всеки миг и да осъзнаем колко сме специални, за да бъдем негови участници. Щастието ще дойде, ако му позволим да дойде. Най-добре можем да покажем нашата благодарност за чудото на този дар, като се усмихваме – и вътрешно, и външно.

Това, че съм тук, е чудесна мистерия, а радостта е неин естествен отговор. Не е случайно, че съм тук.
 
hope Дата: Четвъртък, 11-05-2017, 12:28 PM |Съобщение 882
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Да избегнем болката на всяка цена – това ни принуждава да отхвърлим половината уроци на живота, които ни се преподават.
--Jan Pishok

Ако можем да запомним, че всеки опит, който някога имаме, е уникален и ни предлага един урок, ние ще израстваме духовно; ще приемаме всяка една болка с много по-голяма лекота. Какво има да се страхуваме така или иначе? Бог никога не е отсъствал. В действителност, Бог присъства по време на всяко наше преживяване. Спомнянето на това ни прави смели, когато преминаваме през сътресенията, които прекъсват мирните и спокойни времена.

Преди да дойдем в тази програма, ние се плашехме от повечето ситуациите, предназначени за нас, и това е разбираемо. Ние често се опитваме да направим и невероятното без мъдростта или указанията, които биха ни гарантирали успеха. Правенето на Трета стъпка - всяка сутрин от живота ни, предполага, че можем да повлияем положително на резултатите от всеки опит, през който ще минем.

Аз няма да  избягам от каквото и да било днес. Просто ще помня, че Бог присъства и че трябва да знам за какво ме зове.
 
hope Дата: Петък, 12-05-2017, 2:56 PM |Съобщение 883
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Възможности и избори

Понякога ние сме объркани от възможностите, които ни се дават. Ние считаме, че няма как да узнаем кои от тях ще бъдат най-добрите за нас. Но когато погледнем спокойно на нашите избори, ние обикновено намираме много малко от тях за реалистични, в унисон с нашите личности и в съзвучие с останалата част от живота ни.

Понякога ни изглежда, че изборът който сме направили, или възможността която сме пропуснали още като много млади, е определила целия ни живот. Това със сигурност е една илюзия. Може би вярваме, че нашата съдба е завинаги променена от пропуснатия влак преди десет години, и тъжни от това, което може да е било, си каваме: "Ако само бях хванал онзи влак ..."

Най-вероятно, обаче, животът ни ще се окаже почти същият. Какво се случва с нас, и това, което сме избрали, всъщност е следването на един и същи модел - модел, който определя мисленето и поведението ни и с който всеки един разполага. В действителност ние бележим пътищата си, независимо дали сме наясно с тях или не.

Понякога съм нерешителен, защото се страхувам от изборите, които трябва да направя в живота си. Днес ще действам свободно и със знанието, че свободата идва от моите отговорни решения.
 
hope Дата: Неделя, 14-05-2017, 4:15 PM |Съобщение 884
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Колкото по-малко вярвам в нашата епоха и колкото по-сурово и покварено изглежда човечеството в очите ми, толкова повече вярвам в магията на любовта.
- Херман Хесе

За да решаваме проблемите си, е по-вероятно е да гледаме навън, отколкото навътре. И все пак тази програма ни променя отвътре. Научавайки се да се разбираме със себе си,  учейки се да имаме по-здрави връзки с приятелите и семейството, картината, която изглеждаше толкова мрачна през последните години, сега може да изглежда пълна с възможности, дори с богато настояще. Любовта, която чувстваме към другите и любовта, която получаваме, променя нашите възприятия.

Не е нужно да очакваме всички взаимоотношения да са еднакви. Един приятел може да е прекрасен за развлечения, но може би ние не можем да говорим за всичко в живота си с него. С друг приятел може да се чувстваме комфортно и можем да бъдем себе си, но с него може да не ни се дава възможността да растем или да се променяме. Нито един приятел, нито един съпруг, нито един човек (сам за себе си) не може да бъде достатъчен в живота ни. Но като цяло те всички ни подкрепят и обогатяват. Ние имаме нужда от любов и контакт с всички тях.

Благодарен съм за любовта, която дава смисъл и надежда за живота ми.
 
hope Дата: Вторник, 16-05-2017, 12:02 PM |Съобщение 885
С опит
Група: Потребител
Постове: 1390
Статус: Извън линия
Напредък, не съвършенство.
- мото на АА

Ние не очакваме животът ни да бъде съвършен. Ние не очакваме самите ние да бъдем съвършени. Ние просто искаме да спрем безумето на зависимостта и да започнем да живеем живот, който има смисъл.

Ние не очакваме да бъдем съвършени, но повечето от нас искат да бъдат добри. Всъщност можем да постигнем тази цел, когато сме трезви. Това изисква много работа и постоянство, изисква все нови начини да се променяме и подобряваме. Работата по стъпките ни помага да научим много за това как можем да бъдем по-добри хора. А любовта и подкрепата на нашите възстановяващи се приятели, както и насоките на нашия спонсор ни дават силите и помощта, от които се нуждаем.

В действителност, работата да станем и бъдем добри хора ни носи много награди. Ние допускаме духовни учители в нашия живот, постигаме истински приятелства, изграждаме уважение към самите себе си и откриваме, че и другите ни уважават.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да видя как днес мога да направя нещата по-добри. Помогни ми да дам доброта на работа, у дома, или на някой, който се нуждае от нея.

Днешното ми действие:
Какво е онова малко нещо, което съм готов да направя през следващите двадесет и четири часа, за да внеса добро в определена ситуация? Да се обадя на приятел, който се нуждае от подкрепа? Да занеса цветя у дома, за да го освежа? Да отделя време, в което да посетя възрастен или болен съсед? 
Аз ще взема решение да направя нещо специално и да го направя!
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Hosted by uCoz