Дар за Днес - Page 65 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Сряда, 15-11-2017, 10:02 AM |Съобщение 961
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Не се срамувам

Детето ми мечтаеше да стане пожарникар или и морски биолог, когато порасне. Да стане зависим не беше в списъка му. Познавам детето, което мечтаеше за тези неща и то беше дете, което да се гордее с мечтите си. Понякога тъжен, но разумен и умен, той трябваше да живее за мечтите си. 

Но детето ми не е тук – някой друг е заместил мястото му. Някой, който прилича на детето ми, е привързан към струните на злия кукловод - наркотика, и живее живот, който го измъчва. Вместо да се бори с пожари, детето ми се бори с демони. Вместо да достигне до звездите, той се приближава единствено към дрогата. Живот, пълен с несбъднати мечти и обещания, пълен с лъжи. Зависимостта погълна мечтите на момчето ми, издъвка ги, и изплю един кошмар.

Не, детето ми не мечтаеше да стане наркоман и със сигурност не беше това, което аз мечтаех за него. Но аз не се срамувам, че детето ми е наркоман. Тъжно ми е, че е наркоман. Знам обаче, че все някога ще проблесне светлината, която ще ми върне предишния ми син.
Срамът е храна, рушаща душата.
 
hope Дата: Четвъртък, 16-11-2017, 11:27 AM |Съобщение 962
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Размишление за деня

Никога не трябва да бъдем заслепени от безполезната философия, че ние сме само нещастните жертви на нашето наследство, на нашия житейски опит и на нашето обкръжение - че това са единствените сили, които вземат нашите решения за нас. Това не е пътят към свободата. Трябва да вярваме, че наистина можем да избираме. Като зависими, ние загубихме способността си да избираме. И все пак накрая направихме избори, които доведоха до възстановяването ни. 
Дали осъзнавам, че с "да станеш готов" направих най-добрия от всички избори?

Днес се моля:
Моля се да отхвърля идеята, че съм жертва на света; едно нещастно същество, залостено в мрежа от негативни за мен обстоятелства, и което предполага, че другите трябва да "решават", само защото ми е отредено лошо място на тази земя. Винаги ни се дава избор. Нека Бог да ми помогне да избирам разумно.

Днес ще помня:
Всичко зависи от изборите, които правя за себе си.
 
hope Дата: Петък, 17-11-2017, 11:19 AM |Съобщение 963
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Приемане на миналото

Забележителният психиатър Карл Юнг е казал: "Ако можеш да приемеш греха си, можеш да живееш с него. Ако не можеш да го приемеш, трябва да понесеш неизбежните последици". 

Ние трябва да приемем нашите минали действия, за да спрат да ни причиняват болка.
Всички 12 стъпки ни помагат да направим това, и по-специално стъпки 4 и 5 (стъпките на инвентаризацията) и стъпките Осем и Девет (стъпките за поправяне на вредите ни) . Ако подходим правилно към тези стъпки, вече няма да съжаляваме за миналото, нито ще искаме да затворим вратата за него.
Дали започнах да се приемам заедно с миналото си?

Висша сила, помогни ми да приема начините, по които съм се държал в миналото и начините, по които се държа в настоящето, и които ми причиняват болка, така че да мога да бъда освободен от тях в нужното време.
 
hope Дата: Понеделник, 20-11-2017, 11:24 AM |Съобщение 964
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Размишление за Деня 

Никога не бива да се заслепяваме от безсмислената философия, че сме нещастни жертви - на наследствеността си, на житейския си опит, или на заобикалящата ни среда – и че това са единствените сили, които оформят нашите решения за нас. Подобно мислене не е път към свободата. Трябва да вярваме, че наистина разполагаме с правото, че можем да избираме. Като активни зависими бяхме загубили възможността да избираме. И все пак, най-накрая направихме избори, които доведоха до нашето възстановяване. 
Вярвам ли, че със "станах готов"  направих най-добрия от всички избори?

Днес се моля:
Моля се да изоставя идеята, че съм жертва на този свят, някакво жалко създание което е хванато в мрежата на обстоятелствата, или че ми е отредена лоша съдба на тази земя. На всички нас, винаги ни се дава избор. Всеки един избира за себе си. Нека Бог да ми помогне да избирам разумно.
 
hope Дата: Вторник, 21-11-2017, 9:48 AM |Съобщение 965
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Не се страхувайте от егото. То зависи от ума ви, и както сте го изградили като вярвате в него, можете да го разсеете като оттеглите вярата си от него.
- Курс по чудесата

Когато направим нещо, с което не се гордеем, някои от нас обичаме да казваме: "дяволът ме накара да го направя". Можем също така да кажем: „ егото ми ме накара да го направя", защото егото е нашият собствен "дявол".

Понякога обичаме да казваме, че не сме били в състояние напълно да контролираме нашите действия, че сме били преодолени от неудържимо желание. Не можем обаче да кажем това с чиста съвест. По едно време  - в активната ни зависимост - може би, но не сега. Сега можем и трябва да бъдем отговорни. Да поемем отговорност за себе си, за собствените ни мисли и поведение. Импулсивността може да ни преодолее само доколкото ние й позволяваме - само когато й даваме властта да вярваме в нея.

Ние имаме избор. Можем да слушаме гласа на нашето его или Божия глас. Как можем да различим разликата? Като обърнем внимание как се чувстваме. Изискванията на егото винаги ни оставят с някои опасения и тревожност. Божието ръководство ни дава спокойствие и увереност.

Днес ще избера да слушам гласа на увереността.
 
hope Дата: Сряда, 22-11-2017, 8:54 AM |Съобщение 966
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Готовност да правим попрaвки и да изкупим вината си

Осма стъпка (Направихме списък на хората, на които бяхме причинили зло, и пожелахме да изкупим вината си пред тях) говори за промяна на сърцето, за лечебна промяна.

Тя позволява да дойде изцелението в нашите отношения с другите и със самите себе си. Това означава, че сме готови да оставим настрана гордостта си - една от най-големите бариери за способността ни да даваме и да получаваме любов.

В Осма стъпка ние правим списък с всички хора, които сме наранили, и ние си позволяваме да изпитаме лечебно отношение към тях. Това е отношение на любов.

В тази Стъпка не се иска да изкрещиш разяждан от вина: "Съжалявам!" Ние правим нашия списък не за да се чувстваме виновни, а за да улесним изцелението. Преди да разгледаме подходящите поправки на причинените от нас вреди, преди да пристъпим към тях, ние си позволяваме да променим нашето отношение. Това е мястото, където започва изцелението - в нас.

То може да промени енергията. То може да промени динамиката. То може да започне процеса на изцеление преди да отворим устата си и да изречем, че съжаляваме.

Това ново отношение отваря вратата към любовта. То отваря вратата към енергията на любовта и изцелението. То ни позволява да се освободим от отрицателните си чувства и енергия, и да отворим вратата към положителните чувства и енергия.

Тази енергия може да се усети по целия свят и тя започва от нас.

Колко често ние, след като сме били наранени, искахме човекът просто да разпознае болката ни и да каже: "Съжалявам?" Колко често сме искали човекът просто да ни види, да ни чуе и да ни даде любов? Колко често сме копнели поне за промяна на сърцето, малка доза на помирение в отношения, засегнати от лоши чувства? Често и в други ситуации? Това не е тайна. Енергията на изцелението започва с нас. Нашето желание да правим поправки може или не може да бъде от полза за другото лице; той или тя може или не може да има готовността да приеме извинението ни.

Но ние се изцеляваме. Ние ставаме способни на любов.

Днес ще работя върху промяната на сърцето си, ако в него има вина или горчивина. Ще бъда готов да се освободя от тези чувства и да ги заместя с лечебната енергия на любовта.


Съобщението поправено от hope - Сряда, 22-11-2017, 4:20 PM
 
hope Дата: Четвъртък, 23-11-2017, 9:37 AM |Съобщение 967
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Новодошъл:
Казахте ми, че трябва да се моля за някой, който ми е причинявал проблеми или ме е наранявал; или който ме кара да се ядосвам. Но това няма да промени този човек, нали?

Спонсор:
Чувал съм различни описания за това как работи молитвата за благополучието на другиго. Някои казват, че Бог ги чува; някои казват, че нашите мисли докосват енергията на Вселената и създават промяна; някои казват, че се подготвяме да преобразуваме собствените си нагласи – от лоши към добри – те се пренасят към другите хора. Това е нещо като мистерия, но тя наистина работи.

Имах колежка, която ми изглеждаше толкова неуважителна и неприятна, че се страхувах да се срещна с нея. Започнах да казвам една ежедневна молитва за нейното здраве и щастие. Преди съвещанията, на които се включвахме и двамата, се молех комуникацията между нас да бъде лесна и гладка и всеки да реализира най-доброто от себе си. Ефектите бяха поразителни. Започнах да изпитвам облекчение от страха ми да се изправя пред нея; започнах да я виждам като цялостно човешко същество. Наистина започнах да искам нейното благополучие. По някаква причина тя, обръщайки се към мен, започна понякога да се усмихва.

Не казвам, че по този начин се опитваме да манипулираме другите, за да се държат според нашето желание. Конкретните резултати не са в наши ръце. Но знам, че нашите молитви винаги са ефективни в подпомагането и на нашите собствени, и на чуждите процеси на изцеление.

Днес ще се моля за другите, поставяйки ги в ръцете на моята Висша сила.
 
hope Дата: Неделя, 26-11-2017, 1:23 PM |Съобщение 968
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Алкохоликът прекарва живота си като се самоубива на разсрочено плащане.
--Laurence Peter

Никой от нас не се е събудил една сутрин, откривайки, че изведнъж се е превърнали в алкохолик. Това става благодаение на нашата упорита практика. Ние практикувахме често. Ние пренебрегвахме нашите семейства; напускахме рано работното си място и отивахме да пием. Всеки ден избирахме пиенето преди всичко друго.

Също така, да станем трезвени не става случайно. Ние използваме Стъпките. Работим по програмата. На сбирките ни се напомня да помагаме на другите. Ние всички се възстановяваме, като практикуваме трезвеността – ден след ден, момент след момент.

Молитва за деня:
Днес се моля с помощта на моята Висша сила да бъда по-щастлив, по-честен и трезвен. 

Действие за деня:
Ще си припомня Стъпка първа, за да си напомня, че да съм алкохолик не е случайност.
 
hope Дата: Понеделник, 27-11-2017, 10:08 AM |Съобщение 969
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Всяка криза е възможност да разчитаме на нашата Висша Сила.

Когато дойдохме в тази Програма, веднага чухме да се казва, че Висшата сила е винаги до нас и бди над нас, така че можем да погледнем към тази Сила, когато искаме напътствие или спокойствие. Нека не се противопоставяме на това предложение.

Повечето от нас имаха ежедневни кризи, преди да се обърнат за помощ към тази програма. Опитите ни да контролираме други хора причиниха много от тези кризи. Също така се дължаха на опитите ни да направляваме естествения прилив и поток на човешкото съществуване. 
Сега трябва да се откажем от опитите си за контрол, вместо това - да започнем да разчитаме на нашия Бог, както и да разбираме Бог за себе си, за да може да ни се показва пътя и да се справяме с всяко преживяване, което е част от нашия живот.

Днес ще разчитам на Бог и ще търся във всяко свое преживяване смисъла за цялото ми съществуване.
 
hope Дата: Вторник, 28-11-2017, 10:21 AM |Съобщение 970
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Справяне със семействата

Има много пътища за справяне и полагане на грижи, свързани със семействата ни. Някои хора избират да прекъснат връзките с членове на семейството за определен период от време. Някои избират да поддържат връзка с членовете на семейството си, като се учат на различни поведения. Други от тях се отдалечават  за известно време, а след това се връщат бавно, стъпвайки на различна основа.

Няма един единствен, или пък идеален начин да се справим с членовете на нашето семейство в оздравяването. Всеки от нас е длъжен да избере път, който да му подхожда и да удовлетворява нуждите му във всеки един момент.

Идеята, която е нова за нас при възстановяването, е, че ние – всеки един от нас - може да избере. Можем да определим границите, които трябва да поставим с членовете на семейството си. Можем да изберем път, който да работи за нас, без да се чувстваме виновни или задължени, без да се подлагаме на нездравословното влияние от всеки източник, включително професионалисти по оздравяването. 
Нашата цел е да можем да се грижим за себе си, да обичаме себе си и да живеем здравословно, въпреки това, което членовете на семейството правят или не. Ние сме тези, които решаваме какви граници или решения са необходими за това.

Боже, помогни ми да избера пътя, който е подходящ за мен със семейството ми. Помогни ми да разбера, че в този процес няма погрешно или грешно. Помогни ми да се стремя към прошка и да се науча да се отделям с любов, когато е възможно.
 
hope Дата: Сряда, 29-11-2017, 1:27 PM |Съобщение 971
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Който има право да критикува, трябва да има и сърце да помага.
-- Ейбрахам Линкълн

Нашите отрицателни преценки за другите много често ни информират за нашите собствени недостатъци. С други думи, това, което не харесваме в другите, често са онези неща, които ние мразим за себе си. Много по-добре, отколкото да критикуваме отвратителното за нас поведение на друго лице, е решението да погледнем вътрешно към нашите собствени черти и нагласи. Нашето желание да критикуваме и да преценяваме, ни предлага едно отлично огледало на това, което наистина сме. А имиджа, който виждаме, може да насочи нашите движения към желанието да бъдем все по-здрави, щастливи хора.

Можем винаги да се учим от това, какви са нашите негативни реакции и къде са корените им; но при всички случаи ние трябва да сме склонни да се поучим от тях, да осъзнаем че всеки момент на омраза всъщност ни предлага положителна възможност за промяна. 
Човешко е да видим в себе си вина, но ние не бива да се оставяме на срама, както и че трябва да разберем, че пречим на личния си растеж всеки път, когато бързаме да критикуваме другиго.

Днес ще погледна отвъд чуждите недостатъци и ще разпозная собствените си.
 
hope Дата: Четвъртък, 30-11-2017, 1:03 PM |Съобщение 972
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Оцеляване

Никога няма да успеем, ако смятаме, че сме отговорни за решаването на проблемите на всички останали. Примамливо е за нашето его да чувства, че можем да упражняваме контрол върху живота на хората около нас, но това е в противоречие с действителността. Не можем да защитим тези, които обичаме, от техните тъга, болест или болка, или пък да изживеем вместо тях. Нерядко по този начин се правим на мъченици, а това само подготвя почвата за бъдещо отмъщение.

Нашата основна задача е да помним нашата зависимост и да поддържаме собственото ни въздържание. Проблемите, с които се сблъскваме, се решават най-добре, ако нашето духовно състояние е силно и стабилно. Ако пием, не помагаме на никого, най-малко на самите себе си.

Има моменти, когато всичко, което можем да управляваме, е да се задържим, да оцелеем. Ние знаем в умовете си, че тези времена в крайна сметка ще преминат. Практикуването на стъпка Единадесета ни убеждава дълбоко в сърцата ни, че Бог е винаги с нас, за да ни помага, без значение колко далеч може да изглежда.

Моля се потърся помощ в тежките за мен времена
 
hope Дата: Петък, 01-12-2017, 9:40 AM |Съобщение 973
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Краят на скръбта идва, ако имаме смелостта да приемем личната си доброта и нашето неизменно право на щастие.
- Джъстин Лангли

Постигането на мир с нашите загуби изисква време и доверие. В миналото може би сме действали по начини, които са били сърцераздирателни за нас и другите. Но сега имаме нов избор: можем да вървим по пътя на самопрощението и да спрем да се наказваме за минали дела; или можем да решим, че не заслужаваме да се чувстваме добре, и че придържането към нашата болка или вина по някакъв начин ще компенсира някои от щетите.

Убеждението, че нашите грехове са твърде големи, за да бъдем оправдани, ни оставя в едно вечно състояние на траур. Вярно е, че е риск, но ние можем да изберем да вярваме, че е възможна промяна - не едновременно във всичко, но бавно, ден след ден, момент след момент.

Вярата, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи, ни дава смелостта да правим промени и поправки на щетите, които сме причинили, да се изправим лице в лице с нашето минало. Когато спрем да скърбим и изоставим миналото, връщаме най-доброто от себе си и се доближаваме към живота, който заслужаваме да живеем.

Днес се моля за силата и смелостта да не скърбя за загубите от миналото си.
 
hope Дата: Събота, 02-12-2017, 9:43 AM |Съобщение 974
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Веригите на навика са твърде слаби, за да бъдат почувствани; те трябва да станат достатъчно силни, за да бъдат пречупени.
--Samuel Johnson

Дванадесетте стъпки няма да работят за никого, освен ако не се практикуват. Ето защо толкова много ветерани от тази програма работят по стъпките отново и отново. Това е добър навик, а добрите навици - точно както и лошите - заздравяват с практикуване, постоянство и време.

Молитвата е важна част от тази програма, която става толкова обичайна, колкото навик, и това е навик, който си заслужава. Да общуваме с Бог във подходящо време или времена, всеки ден, ни дава сила за всекидневния живот, дава ни и духовен резерв. Ежедневият контакт с нашата Висша сила ни дава специални прозрения за нашите собствени действия и ни помага да гледаме с любов на хората около нас.

Днес ще се стремя да превърна молитвата в навик.
 
hope Дата: Неделя, 03-12-2017, 9:36 AM |Съобщение 975
С опит
Група: Потребител
Постове: 1319
Статус: Извън линия
Не режете дървото, което ви дава сянка.
- Арабска поговорка

Ние винаги трябва да помним какво ни е накарало да се чувстваме добре. Дванадесетте стъпки ни изцеляват. Сбирките, които посещаваме, ни заздравяват. Четенето и слушането на програмни брошури и книги ни изцеляват. Разговорите с нашия спонсор ни лекуват. Времето, което прекарваме с възстановяващите си приятели също ни лекува.

Понякога сме притиснати по отношение на времето. Тогава трябва да избираме как да използваме нашето време. Може да си помислим, че знаем достатъчно за програмата. Може да си кажем, че можем да посъкратим сбирките. Такива мисли са знаци за опасност. Това, което знаем със сигурност, е как да останем трезви за днес, за деня - като работим по Стъпките. Нека не забравяме това, докато израстваме в тази програма. Може да сме се възстановили вече дълго време, но в крайна сметка всички ние сме начинаещи.

Молитва за деня:
Висша сила, намерих те благодарение на програмата. Помогни ми да намеря начини да остана "начинаещ" в нея.

Действие за деня:
Днес ще отделя време да прочета Дванадесетте стъпки. Ще се замисля колко много са ми дали те.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Hosted by uCoz