Дар за Днес - Page 66 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Събота, 06-01-2018, 3:40 PM |Съобщение 976
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Година за растеж

Тази нова година може да бъде време на растеж в трезвостта. Макар че нямаме кристална топка, която да ни каже какъв късмет ще ни донесе годината, имаме програма, която ни дава силата да направим най-доброто в тази година, да растем трезвеейки. Можем да постигнем напредък в преодоляването на свои неприязън и егоизъм; да помогнем на другите да търсят щастлива трезвеност; да използваме по-добре нашите таланти и възможности.

Можем да живеем трезви, и можем да намерим щастие и истинското самоуважение в трезвеността. В активната ни зависимост отчаяното търсене на щастие и самочувствие ни принуждаваше да пием, но никога не можехме да намерим щастливата си съдба в бутилката. Независимо от това ние продължавахме да пием и да взимаме други вредни вещества.

В нашия нов живот имаме основателна причина да се чувстваме уверени и оптимистични. Имаме приятели, които ни разбират; имаме спонсори, които споделят с нас собствения им опит и надежда. Ние имаме по-Висша сила, която, стига да й се поверим, ще поеме грижите над нас. Всеки ден ние се изправяме пред нещо, а през новата година всички преживявания могат да ни помогнат да растем.

Посрещам днешния ден с увереност, смелост и оптимизъм. Ще помня, че Моята Висша Сила присъства във всяко лице и ситуация.
 
hope Дата: Неделя, 07-01-2018, 12:43 PM |Съобщение 977
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Кажи си „време е!“ когато е време да направиш нещо трудно.

Понякога в нашия живот се отварят истински прозорци на възможности. Дава ни се шанс да направим някаква промяна. Възниква идеалното време за прекратяване или разрешаване на определени взаимоотношения. Когато се отвори такъв прозорец, той е като дар от Бог. Всичко, което трябва да направим, е да премине леко през него. Но понякога трябва да помогнем на Бог да отвори прозореца - особено когато ни е нужна смелостта да направим нещо трудно.

Може би чакаме точно в точния момент да прекратим връзката, която ни тежи. Може би търсим възможност да се реваншираме, да кажем на някого, че съжаляваме за нещо, което сме направили, причинявайки му болка. Може би имаме нов проект, който бихме искали да започнем. Понякога можем да чакаме пасивно, да чакаме и чакаме, и този прозорец просто да ни изглежда затворен и залостен.

Помолете Бог да ви помогне да отворите прозореца, но също така извършете и вашата част. Вземете решение, че ще направите дадено нещо - каквото и да е. Тогава се отпуснете, но не за твърде дълго. Спомнете си вашето решение. Помнете ангажимента си да отворите прозореца. Не го насилвайте, но съсредоточете вниманието си. Може да започнете да усещате малка пукнатина в енергията, от която се нуждаете. Или може да се наложи да побутнете рамката на прозореца, да го натиснете съвсем малко, за да го отворите сами. Тогава ще го видите. Ще почувствате, че се движи. Там. Отворен е.

Боже, помогни ми да си спомня, че времето не винаги е удачното. Помогни ми да следвам най-дълбоките си желания да направя това, което трябва, за да се грижа за себе си.
 
hope Дата: Понеделник, 08-01-2018, 12:17 PM |Съобщение 978
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Успехът може да бъде измерен само според изминатото разстояние.
--Mavis Gallant

Ние винаги преминаваме от едно преживяване към друго, от едно предизвикателство към друго, от една връзка към друга. Нашата способност да се справяме уверено с всичко, което срещаме, е дар на програмата и който ни съпровожда през всеки ден, затова е добре смирено да изказваме благодарността си за него. Успехът е наш, когато сме благодарни.

Ние не стоим статични. Независимо от това колко безполезен може да изглежда животът ни, ние пътуваме към нашата съдба, а всички тръпки, сълзи, радости и скърби допринасят за успеха на нашето пътуване. С всеки един ден, с всяка измината крачка ние успяваме.

Можем да се опитаме да поразсъждаваме за нашето вчера, за миналата седмица или дори за миналата година. Какви бяха нашите проблеми? Дори може да не ги помним. Ние се разделихме с тях. Те бяха разрешени по някакъв начин. Успяхме да се освободим от тях. Успяхме да се преместим отвъд тях.

Докъде сме дошли днес, сега! И ние ще продължаваме да вървим напред. Докато разчитаме на програмата, можем да сме сигурни, че ще успеем.

Моля се да направя каквото трябва днес, с успех, като смирено приемам даровете на програмата.
 
hope Дата: Вторник, 09-01-2018, 12:41 PM |Съобщение 979
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Взаимопомощ

Когато дойдохме в програмата и започнахме да се възстановяваме, ние бяхме водили много труден живот.  Старият живот беше опасен, студен и самотен и ни накара да използваме цялата си енергия, за да оцелеем. Рано или късно щеше да ни убие. Определено бяхме в беда.

Някой - член на семейството, приятел, шеф, служител в пробация - ни предложи да получим помощ, за да постигнем трезвост. Този човек спаси живота ни със сигурност и благодарение на нашата Висша сила, този път приехме помощта.

В бъдеще ще имаме шанс да помагаме на останалите, които все още са там, мръзнещи във ледения вихър на зависимостта. Можем да им предложим помощта, която спаси живота ни, макар и да не можем да ги накараме да я приемат . Ние просто сме край тях, за тях.

Молитва за деня:
Висша сила, готов съм да помогна на друг зависим, ако го изпратиш пред мен.

Днешното ми действие:
Има ли алкохолик или наркоман в живота ми, на когото ми се иска да помогна? Разбирам ли, че моят пример е най-добрият начин да им покажа възстановяването? Ще говоря с моя спонсор за този човек и по какъв начин съм способен да му помогна днес.
 
hope Дата: Сряда, 10-01-2018, 9:29 AM |Съобщение 980
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Един единствен човек може да промени живота ти – самият ти.
- Рут Кейси

Промяната не е лесна, но е абсолютно неизбежна. Врати ще се затворят. Бариери ще се издигат. Разочарования ще идват. Нищо не остава същото-непроменено завинаги, и е глупаво да искаме или очакваме друго. Нашето израстване е придружавано от положителна промяна; промененото ни поведение или отношение ще подобри нашето самочувствие. Ще се придвижим напред; във всеки случай животът ни ще бъде повлиян от промяната, която само всеки от нас може да направи.

Всички сме се страхували от промените, които сме знаели, че трябва да направим. Може би дори и сега се страхуваме от някои предстоящи промени. Къде могат да ни отведат; какво биха изисквали от нас?  За нас като зависими е трудно е да приемем, че нямаме власт да контролираме резултатите. Наша е силата да се променяме, можем да контролираме единствено собственото си възстановяане. 

Когато сме обезпокоени от обстоятелствата в нашия живот, се изисква промяна; промяна, която трябва да започнем. Но погледнем ли към нашето скоро, както и по-далечно минало, ще видим, че промените, от които най-много сме се страхували, повлияха положително на живота ни, по неописуеми начини.

Посрещайте променете с радост, не с лошо, и без да се страхувате.
 
hope Дата: Четвъртък, 11-01-2018, 9:30 AM |Съобщение 981
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Последиците от гнева са много по-тежки, отколкото причините за него.
--Marcus Aurelius

Гневът разбива нашето спокойствие. Някои от нас го показват в силни изблици; други просто тихо роптаят. Понякога се чувстваме ядосани вътрешно, но все още се стараем да изглеждаме мило и безразлично, но и тогава не можем да го скрием и той се вижда – макар и не толкова ясно, след това нараняваме някого непряко или пък по подъл начин. Всички сме чувствали съжалението, след като сме казали или направили нещо, водени от гняв. Иска ни се да можем да върнем магически часовника и да отменим момента, да съберем парчетата и да ги върнем обратно.

Никой не може просто да изгони човешката емоция от гняв от живота си. Ако искаме да бъдем отговорни, трябва да приемем нашия гняв. Той възниква от нас и обработването му е наша собствена отговорност, дори когато сме напълно оправдани да се чувстваме ядосани. Наш избор е как да го изразим. Никога не е отговорно да кажем: "Ти ме ядоса, затова ти си виновен, че избухнах."

След като приемем гнева си, ние се стремим да развием пространство между усещането и действията ни. Научаваме се да забелязваме чувствата си, преди да стигнат до точката на експлозия. В това психическо пространство ние избираме как да ги изразим.

Днес ще забележа и приема гнева си, но ще бъда внимателен да не нараня някого с него – по какъвто и да било начин.
 
hope Дата: Петък, 12-01-2018, 11:50 AM |Съобщение 982
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Какво ако… ? Ами ако… ?

Веднъж разговарях с приятел за нещо, което планирах да направя. Всъщност се тревожех за това как един конкретен човек ще реагира на това, което възнамерявах да направя.
- Ами ако не се справя много добре? - попитах.
- Тогава - отговори моят приятел - ще трябва да се справиш по възможно най-добрия начин.

„Какво ако/ ами ако“ може да ни накара да се побъркаме. Така поставяме контрола на живота ни в ръцете на някой друг. „Какво ще стане/ какво би станало“ е знак, че сме се върнали към мисленето, че хората трябва да реагират по определен начин, за да продължим избрания от нас курс.

„Какво ако/ами ако“ е и улика, че може да се съмняваме дали можем да се доверим на себе си и нашата Висша сила, така че да вършим най-доброто за нас. Този начин на мислене ни води до чувства и поведения, които сигнализират за страх.

Реакциите, чувствата, харесванията или нехаресванията на другите не трябва да контролират нашето поведение, чувства и посока. Не е нужно да контролираме как другите реагират на нашия избор. Можем да се доверим на себе си, с помощта на Висша сила, за да се справим с всеки изход - дори и най-неудобния. И, приятелю, можем да се доверим, че ще се справим добре.

Днес няма да се притеснявам за реакциите или събитията на други хора извън моя контрол. Вместо това ще се съсредоточа върху моите реакции. Днес ще се справя добре с живота си и ще се доверя, че утре мога да направя същото.
 
hope Дата: Неделя, 14-01-2018, 10:26 AM |Съобщение 983
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Ако позволим на нещата да ни плашат, животът няма да си струва да бъде живян.
--Seneca

В пристъпите на паника ние чувстваме внезапен прилив на тревожност и страх, без да има причина. Ние всички изпитваме безпокойство от време на време, но обикновено можем да проследим неговата причина. Един истински пристъп на паника се случва изневиделица.

Ние може да сме реагирали на паническите атаки, бягайки от тях. Но след това целият цикъл започваше отначало.

Сега – възстановявайки се, не се налага да реагираме по този начин. Ние можем да разпознаем пристъпите на паника и да ги приемем като изолирани събития, които ще преминат. Можем също така да получим помощ от приятелите и спонсорите си, като поговорим открито със тях.

Днес ние не сме сами в страховете си. Вече имаме надежда.

Днес се моля да помня, че не бива да се оставям на паническия страх.
 
hope Дата: Понеделник, 15-01-2018, 9:28 AM |Съобщение 984
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Втора стъпка: Започнахме да вярваме, че сила по-могъща от самите нас може да ни върне здравия разум.
- Втора стъпка на АА

Ние запчваме да вярваме в по-добър живот чрез могъщия дар на други хора - като ги слушаме, като ги виждаме и наблюдаваме дара на възстановяването в живота им. Има по-могъща сила от нас. Сега имаме истинска надежда, че нещата могат и ще бъдат различни и по-добри за нашия живот и за нас.

Ние не сме в програма "Направи го сам". Не се налага да се насилваме да се променим. Не е нужно да налагаме на възстановяването ни да се случи. Не е нужно да се отскубваме от нашите болки, за да повярваме, че има по-могъща сила от самите нас, но тя не е нкакъв човек, който ще свърши работата в нашия живот вместо нас. Тази сила обаче ще направи за нас това, което нашите най-големи и най-усърдни усилия не биха могли да постигнат.

Нашата по-висша Сила ще ни възстанови за един разумен и полезен живот. Всичко, което правим, е да вярваме, че тя съществува. Винаги е до нас, за нас.

Погледни. Оледай се. Виж хората около теб. Виж изцелението, което са открили. След това открий собствената си вяра, собствената си вяра в своето собствено изцеление.

Днес, независимо от обстоятелствата край мен, ще повярвам в най-доброто от моите способности, и че една по-могъща сила от мен може и ще ми възстанови  спокоен и разумен начин на живот.
 
hope Дата: Вторник, 16-01-2018, 12:19 PM |Съобщение 985
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Светът е колело, което винаги се върти. Тези, които са на високо, слизат на по-ниско; тези, които са били ниско, преминават по-нагоре.
--Anzia Yezierska

Всичко се променя. Нищо не остава същото. И приемането на начина, по който са нещата – вместо и без очакването какви биха могли или би трябвало да бъдат, ни освобождава да живеем по-пълно  всеки момент.

Времето тече по сввоя ход, нашата съдба - заедно с него. Има цел в това как се разгръща животът ни;  всички възходи и падения служат на нашия растеж. Ние не трябва нито да негодуваме при застой, нито да се отдаваме на твърде дълго въодушевление. Отдаването на прекалено много внимание на всяко едно положение или обстоятелство пречи на нашето пробуждане за настоящето. А предназначението на настоящето е да ни учи.

Ние трябва да се движим с времето. Трябва да съсредоточим вниманието си върху настоящия момент и да приемаме всички чувства, които предизвиква всеки един наш опит – така изграждаме емоционалната ни зрялост. Нашите уроци са много, и те придружават както паденията, така и силните ни времена. Ние можем да бъдем благодарни и за двете.

Програмата ни дава свобода, след като сме били на дъното. Тя ни дава инструментите, с които да се движим уверено напред, доверявайки се, че всичко е наред. Нищо не трае вечно, и в рамките на всяка една борба има възможност за реален растеж.

Върхове ще отминат, точно както ще отминат и паденията. Те идват при нас със своята цел. Ние трябва да им дадем тяхната свобода, за да намерим нашата собствена свобода.
 
hope Дата: Сряда, 17-01-2018, 12:01 PM |Съобщение 986
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Ние всички носим вътре в нас върховна сила, пълнота на мъдростта, непоколебима радост. Те никога не могат да бъдат осуетени и унищожени. Но те са скрити дълбоко в нас, и ние трябва да ги открием; в противен случай самите ние превръщаме живота си в проблем.
--Huston Smith

Как човек губи връзка със своята сила, мъдрост и радост? Може би това е в природата на човека. Най-дълбоките ни качества са скрити дълбоко. Те никога не изчезват, но ние не винаги ги намираме. Може да няма нищо лошо в нас, когато загубим нечие докосване. Това не означава, че сме "лоши", за да се депресираме или да се почувстваме неадекватни. Кой няма този проблем? Това е естеството на живота - понякога да се чувстваме по този начин. Тази програма от 12 Стъпки ни помага да открием скритите в нас ресурси.

Когато не можем да намерим тези успокояващи чувства на сила, мъдрост и радост, можем да си помислим, че те са си отишли завинаги. Възможно е дори се съмняваме, че някога сме ги имали или бихме могли отново да ги имаме. Но те все още са там. Те не могат да бъдат унищожени. И когато ги потърсим истински и от сърце, разбираме, че са били с нас през цялото време.

Ще имам вяра, че добрите места вътре в мен никога не могат да бъдат унищожени.
 
hope Дата: Петък, 19-01-2018, 10:26 AM |Съобщение 987
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Грешката не се превръща в сериозна грешка, докато не се откажем да я коригираме.
--Orlando A. Battista

В живота ни преди винаги бяхме привличани към крайностите. Ако не беше бяло, то трябваше да е черно. Ако с малко се чувствахме добре, трябваше да имаме много. Ако искахме да направим нещо, само съвършенството беше достатъчно добро. Ако не спечелехме, губехме, а ако не можехме да направим нещо по перфектнния начин, се чувствахме провалени.

В тази Програма се научаваме да търсим напредък, а не съвършенство. И че можем да постигнем напредък чрез изпитанията и грешките. Ние не можем да научим нищо, ако не опитаме новите неща, които ни предлага тази програма за възстановяване. Когато се предадем и приемем нашето безсилие пред нашите зависимости и мания за съвършенство, трябва да започнем да се учим как да живеем по нов начин. Това не се случва изведнъж. Така че, когато приемем нашите грешки и провали и се съгласим да се учим от тях, ние ставаме по-силни в нашата трезвост.

Днес приемам несъвършенството си като нещо постоянно, затова ще продължа да се връщам към програмата за възстановяване и да се усъвършенствам.
 
hope Дата: Неделя, 21-01-2018, 12:34 PM |Съобщение 988
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Целият ни опит е като арка, върху която да надграждаме.
-- Henry Brooks Adams

Можем да научим нещо от всеки опит, дори и от това, което е болезнено. Всъщност често научаваме повече от болезнените си преживявания, отколкото от приятните. Когато казваме или правим нещо глупаво или нараняващо; което ни причинява неудобство или вина; болката ни дава основание да се учим и да се държим по друг начин следващия път. 

Не можем да променим преживяванията, които имаме, но можем да се поучим от тях. Животът ни е дар, който е като обвит от това, което преживяваме всеки момент. Когато приемем този подарък и го отворим с желание, без значение как изглежда опаковката, ние откриваме неочаквани съкровища. Ние живеем пълноценно и в най-голяма степен живота си, и ние научаваме кои сме ние, докато растем. Ето защо целият ни опит е положителен в изграждането на нашия нов живот.

Днес се моля да науча нещо, което да ми помогне да раста в мъдрост и зрялост.
 
hope Дата: Понеделник, 22-01-2018, 11:09 AM |Съобщение 989
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Съжалението е най-смъртоносното чувство, което може да бъде предложено на човек.
- Вики Баум

Възстановявайки се, трябва да продължим напред с увереност и да се доверим, че силата, от която се нуждаем, ще ни бъде дадена чрез вярата в по-висша Сила, която да ни ръководи. Проблемите не трябва да ни обезсърчават. Те по-скоро могат да ни подтикнат към по-творческа и креативна дейност. Те предизвикват нашите възможности. Те изискват от нас да не стоим неподвижни.

Съжалението от другите насърчава бездействието и пасивността ни, и така единствено приканва гибелта на душата ни. И обратно - волята ни да живеем се умножава, когато сме насърчавани от другите. Всичко друго потиска волята. Съжалението подхранва самосъжалението, а то е нашият най-зъл враг.

Можем да напарвим нещичко добро навсякъде, където сме днес, и да знаем, че така помагаме на някой друг да живее. И всеки път, когато поощряваме друг, ние даваме нов живот за себе си - един нов живот, който държи настрана самосъжалението, което може да се появи във всеки един момент.

Ние можем да служим един на друг най-добре, когато празнуваме предизвикателствата на живота, а не когато скърбим заради тях. Те предлагат необходимите възможности за нашия непрекъснат растеж.

Днес ще помня, че винаги има някой, който може да се нуждае от насърчение от мен.
 
hope Дата: Вторник, 23-01-2018, 10:58 AM |Съобщение 990
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Пътешествието от хиляда мили започва с една стъпка.
- китайска поговорка

Животът ни предлага толкова много избори, след като сме трезви. Бихме искали да отидем на толкова много места. Бихме искали да видим толкова много неща. Имаме толкова много работа.

Бавно се учим как да се доверяваме на нашите мечти и да достигаме до тях. Нашата програма ни учи, че живеем ден след ден, в дадения момент. Ние постигаме напредък, правейки първите неща на първо място, без да ги усложняваме.

Мечтите ни може да изглеждат много големи и далечни. Възможно е да се чудим дали ще стигнем до тях. Но нашата вяра ни казва, че можем. И ние знаем как: с по една стъпка наведнъж.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да позная истината, която има значение за живота ми. Помогни ми да определя целите, към които мога да се развивам, стъпка по стъпка.

Действие за деня:
Днес ще помисля за една от целите ми. Ще изброя десет малки стъпки, които ще ми помогнат да стигна до нея.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.