Дар за Днес - Page 67 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Неделя, 28-01-2018, 1:31 PM |Съобщение 991
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Вашата съдба

Внимавайте за вашите мисли - те стават ваши думи.
Внимавайте за думите си – те стават ваши действия.
Внимавайте за вашите действия, те стават вашия характер.
Внимавайте за характера си – той става вашата съдба.

The 12 Step Prayer Book Volume 2 by Bill P. and Lisa D.
 
hope Дата: Вторник, 30-01-2018, 2:47 PM |Съобщение 992
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Съвършенство или усъвършенстване

Спонсорите ни казват, че това е проста програма, която сме склонни да усложняваме. Вглеждайки се добре в живота ни, вероятно бихме се съгласили. Понеже се съмняваме, че Бог ще ни каже как да се справим с обстоятелствата, пред които сме изправени, ние агресивно напредваме, вземайки решения, които често не са в синхрон с Божията воля и със сигурност не са в нашите най-добри дългосрочни интереси. По този начин ние самите усложняваме живота си ненужно.

Преди да влезем в програмата Дванайсет стъпки, повечето от нас искаха да бъдат съвършени. Работихме усилено и често пъти надвишавахме и силите, и възможностите си, защото имахме нужда от похвалите на другите. За съжаление, тъй като твърде често разчитахме само на себе си, допускахме грешки или пък се проваляхме. Защото каквото и да направим, не ставахме съвършени. Сега се учим да оставим Бог да ни насочва. Всеки път, когато изпълняваме Божията воля за нас, ние ще изпитаме удовлетворението и одобрението, които сме търсили толкова дълго. Просто търсим къде и как да се усъвършенстваме, да израстваме духовно. Това е много по-прост начин за живот.

Днес ще използвам Трета Стъпка всеки път, когато се натъкна на въпрос, касаещ моя живот.
 
hope Дата: Четвъртък, 01-02-2018, 11:01 AM |Съобщение 993
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Две неща, на които човек никога не трябва да се гневи: какво може да промени и какво не може да промени.
--Thomas Fuller

В молитвата за Смирение ние се молим за мъдростта да разберем разликата между това, което можем да променим и това, което не можем. Това разграничение може да бъде трудно за много от нас, или пък може да ни е трудно да го признаем. Когато най-накрая видим реалността - че някои неща, пред които сме изправени, не могат да бъдат контролирани от нашата собствена воля или насила, пред нас ще се отворят нови възможности. Когато престанем да се опитваме да преместим планината, взаимоотношенията ни с планината се променят. Започваме да живеем в мир с планината. 
В същото време можем да поемем по-голяма отговорност за онези части от нашия живот, които можем да променим.

Мирът на ума идва от приемането на това, за което не можем да направим нищо и да поемем отговорност за това, което можем.

Днес се моля за мъдростта, която ми помага да знам разликата.
 
hope Дата: Понеделник, 05-02-2018, 10:04 AM |Съобщение 994
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Живот без дисциплина е живот без радост.
- Muriel B.

Почакай малко. Не е ли радост да вършим това, което искаме? Не е ли свобода никога да не се налага да правим това, което не искаме да правим? И не е ли дисциплина - която научихме от нашите родители - да правим и това, което не искаме да правим?

Всъщност радостта е свободата да се направи това, което трябва да се направи. А придобиването на тази свобода изисква дисциплина. Защо? Без дисциплина обикновено свършваме с това, което ни е познато. И нашият опит ясно ни казва, че старото мислене и старото поведение ни носят нещо друго, но не и радост.

Нуждаем се от дисциплина,  когато всяка част на нашето същество ни подтиква да се върнем отново към пиенето и дрогата. Необходима е дисциплина, за да се изправим и да се преброим, когато нашият модел на мислене и поведение не работи и трябва да се научим на нов.

Дисциплината не е лесна или забавна, но е най-добрият приятел, който можем да имаме. Да практикуваме самодисциплина е да се движим през нашите дни сигурни, че ще стигнем там, където отиваме.

Днес ще помня, че самодисциплината е в самия мен.
 
hope Дата: Вторник, 06-02-2018, 11:47 AM |Съобщение 995
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Нашата отговорност към себе си, към нашите деца и към нашия свят е да създаваме добро, защото бъдещето ни зависи от него.
--Barbara Grizzuti Harrison

Светът, в който живеем, зависи от отговорния принос, който всеки от нас му дава. И този свят е толкова добър, колкото и многото добро, което се ангажираме да развиваме и предлагаме. Никой от нас не е задължен да предлага непременно най-доброто на нашето семейство, приятели или непознати, ако се надяваме да живеем в добър свят. Просто светът може да бъде толкова добър, колкото всеки от нас го прави.

Поотделно и съвместно, нашата сила да формираме външните обстоятелства на нашия живот, е дълбока. Нашите лични реакции един към друг и реакциите ни към събитията, които ни докосват, се съчетават с действията на другите, за да създадем една променена среда, която от своя страна ни влияе. И която е толкова добра, колкото добри мисли и дела й отдаваме. Никакво действие, никаква мисъл не остава незабелязана, непонятна в тази взаимозависима система на човечеството. Ние всички споделяме тази Вселена. И ние всички сме силата зад всичко, което Вселената предлага.
 
hope Дата: Сряда, 07-02-2018, 9:32 AM |Съобщение 996
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Всичко в живота, което съм докосвал, е като ударя с юмрук , или го стисках… така не правех нищо друго, освен да се влудявам; сега  ще се разхлабя ръцете си и ще хващам по-лесно нужното ми.
--Tennessee Williams

Всеки от нас има много страни. Някои страни са силно развити у едни, други – по-силно у други. И не всяка страна у нас е развита точно колкото другата. Ние не трябва да се страхуваме да се обърнем към нова наша страна и да я изследваме. Тази програма за възстановяване ни позволява да преследваме страни, които са били затворени преди. Когато се бяхме загубили в нашия тесен свят на зависимост, имахме малко опции, разполагахме с малко възможности. Сега имаме много по-голям достъп до нашата сила и нашето вътрешно „аз“, до собственото ни самочувствие, и ние откриваме нови части от себе си.

Много от нас са открили взаимоотношения, които никога не са били възможни преди; избор на работни места, който никога не сме имали, както и удоволствието и удовлетворението от по-голямото ни участие в живота. Успокоително е да видим, че не винаги трябва да се откажем от едната страна в себе си, за да добавим нови.

Благодаря на Бог за многото възможности, които се отварят за мен в този обновен живот.
 
hope Дата: Петък, 09-02-2018, 12:03 PM |Съобщение 997
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Бог е във всеки един от нас.
--Meister Eckhart

Често може да се чувстваме критични и осъдителни относно своята зрялост или личност. Когато четем, че Бог е в нас, това може да се окаже трудно за вярване. Как можем да имаме онези Божии семена в нас, които имат и другите хора? На нас може да ни изглежда, че всички останали имат в тях много по-добро, отколкото имаме ние.

Точно както се възхищаваме на някои качества за другите хора, така можем да се възхищаваме и на качествата в себе си. Трябва да помним, че един добър критик вижда както доброто, така и лошото. Добрият критик не преценява, а само събира фактите, за да позволи на другите да направят преценки.

Семената, от които растат крушови дървета, не дават перфектни плодове. Някои от плодовете са узрели и сочни, други са твърди и сухи, трети никога не узряват. И все пак крушовото дърво ще бъде добро, ако за него се полагат грижи. Така е и с нас. Не всяка част от нас може да е съвършена, но с грижи можем да направим възможно най-доброто от себе си.

Днес ще помня, че мога да бъда здрав и добър човек, ако полагам достатъчните грижи за себе си.
 
hope Дата: Събота, 10-02-2018, 9:13 AM |Съобщение 998
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Лична отговорност

Ще има моменти, когато други хора ще ни разочароват - или умишлено, или поради безразличие или некомпетентност. Ако разчитаме на тях, тяхното поведение може да ни причини истински гняв и чувство на неудовлетвореност.

Нашето духовно израстване ни учи, че такива провали са част от живота. Без да губим доверие в другите, ние трябва да ги приемем като несъвършени хора – точно като нас. Техните грешки и пропуски идват от човешките им недостатъци, каквито имаме всички ние.

Най-добрият начин да живеем е без да очакваме излишно от другите. Те не са тук, за да ни угодят или задоволят. Възможно е също самите ние да сме нереалистични в някои от нашите очаквания, а резултатът е единствено разочарования.

Нашата лична отговорност се състои в това да направим всичко възможно, дори когато другите не отговарят на нашите очаквания. В същото време, ние израстваме, като ставаме по-надеждни и по-сигурни в самите себе си.

Не можем да използваме провала на друг като извинение за небрежност от наша страна.

Днес ще очаквам най-доброто, но ще знам, че имам и духовните ресурси, за да се справя с най-лошото, което може да се случи.
 
hope Дата: Понеделник, 19-02-2018, 9:15 AM |Съобщение 999
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Движейки се напред

Колкото и много да ни се иска, не можем да поведем всички заедно с нас по това пътуване, наречено възстановяване. Ние не проявяваме нелоялност, като си позволим да се движим напред без другите. Не е нужно да чакаме онези, които обичаме, да решат да се променят.

Понякога трябва да си позволим да растем, въпреки че хората, които обичаме, не са готови да се променят. Може дори да се наложи да оставим зад гърба си хора, които обичаме, защото не искат да се възстановяват. Ние не можем да го направим вместо тях. И не е нужно да страдаме с тях или вместо тях.
Това не помага.

Потенциалът да помагаме на другите е много по-голям, когато се отделяме, работим върху себе си и преставаме да се опитваме да принудим другите да се променят с нас.

Променяйки се, позволявайки си да растем, докато другите търсят своят собствен път, ние въздействаме по най-благоприятния начин върху хората, които обичаме. Ние сме отговорни за себе си. Те са отговорни за себе си. Затова нека се съсредоточим върху собственото си развитие.

Днес ще приема, че е мое правото да раста и да се променям, дори и някой, когото обичам, да не може да расте и да се променя заедно с мен.
 
hope Дата: Вторник, 20-02-2018, 11:28 AM |Съобщение 1000
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Те са способни, защото вярват, че са способни.
--Virgil

За повечето от нас зависимостта беше изпълнена със съмнение. Спряхме да вярваме в себе си. Нашите мисли се бяха превърнали във „вонящо“мислене. Не вярвахме в нищо. Не поемахме рискове. Винаги търсехме по-лесния, по-лек начин.

Във възстановяването започваме отново да вярваме. Вярваме в програмата. Вярваме във висша Сила. Вярваме в хората. И с течение на времето вярваме отново в себе си. Ставаме по-способни да поемаме рискове.

Ние сме способни да останем трезви, защото вярваме, защото поемаме рискове. Тъй като оставаме трезви, можем да се изправим пред почти всичко - с помощта на Висшата сила и другите хора.

Молитва за деня:
Висша сила, аз се научих да вярвам в Теб. Помогни ми да повярвам в себе си. Искам да дам нещо на този свят. Помогни ми да го дам свободно.

Действие за деня:
Днес ще изброя десет добри неща за себе си. Ще ги прегледам със спонсора си или с приятел от Програмата.
 
hope Дата: Сряда, 21-02-2018, 9:12 AM |Съобщение 1001
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Да се греши е човешко; да обвиняваш другия за грешките си е грешно.
--Bob Goddard

Ние сме на пътя на възстановяването, който ни прави по- добри хора – по- проницателни и с по- силен характер. Основното по този път е да се научим да поемаме отговорност за себе си, за нашите грешки и за избора си, докато се справяме с нашите ситуации. Можем да постигнем напредък по този път, като забележим нашите отбранителни реакции, когато допуснем грешка или когато някой ни критикува. Нашите стари модели бяха насочени към прехвърляне на вината или контраатака, за да прехвърлим на някой друг нашия случай. Сега се учим как да поемем вината, когато тя наистина принадлежи на нас.

Едно от първите неща, които трябва да научим при поемането на отговорност, е, че не е срамно да се правят грешки. Всеки допуска грешки. Но някои хора не поемат отговорност за тях, докато други го правят. Ние изпитваме много по-голямо уважение към този, който го прави. Да допуснем, че грешим, не означава да говорим с неясноти и общо, като казваме "допуснах грешка". Това не означава да кажем: "Да, направих това, но само защото ти направи …". Това означава да кажем с точни и ясни думи това, което сме направили или не сме направили, да представим истинските факти, за да знаем и ние, и другите конкретната истина. Когато можем да направим това, опрощението следва почти винаги скоро.

Днес няма да се отбранявам, а ще призная фактите такива, каквито са.
 
hope Дата: Четвъртък, 22-02-2018, 11:39 AM |Съобщение 1002
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Нагласата за провал

Неуспехът е нагласа. Наличието на нагласа за неуспех не може да ни помогне. Това може само да ни нарани. Ако не сме внимателни, това може да се превърне в начин на живот. Така че, когато се чувстваме като в провал, е по-добре да погледнем към нашето отношение.

Отношението към неуспеха често идва от грешките. Но можем да се научим да виждаме нашите грешки като уроци. Това превръща грешките в ползи, а не в неуспехи. Понякога се опитваме да правим неща, които просто не могат да бъдат направени. Когато действаме, искайки да контролираме другите, ще се провалим. Когато действаме, все едно знаем всичко, ще се провалим. Ако се опитаме да действаме като Бог, ще се провалим.

Не можем да контролираме другите. Не можем да знаем всичко. Ние не сме Бог. Ние сме хора. Ако действаме като човеци, вече сме спечелили.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да се уча от моите нагласи. Каквото и да е резултатът, помогни ми да се уча.

Действие за деня:
Изправянето пред нашите провали в миналото е първата стъпка към ученето от тях. Ще говоря с моя спонсор за предишен провал и за доброто, което идва от него.
 
hope Дата: Петък, 23-02-2018, 11:46 AM |Съобщение 1003
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Да се харесваш на другите

За някои от нас да се харесваме на другите се превърна в начин за задоволяване на собствените ни нужди и желания. Хората, които обичат да бъдат харесвани и да угаждат на другите, са манипулативни; те се отнасят с благоволение и снизхождение към другите. Но с това се унижават и в крайна сметка самозаблуждават. Когато сме заети да доставяме удоволствие на другите, ние не сме верни на себе си (нито пък на тези, на които се опитваме да угодим).

Вместо да манипулираме хората, нека просто поискаме това, от което се нуждаем и искаме. Всички ние сме достойни да бъдем обичаме и заслужаваме да бъдем обичани точно каквито сме. Ние наистина можем да се харесваме на себе си и на другите просто като бъдем самите себе си.
Дали търся честно това, което искам или от което се нуждая днес?

Мисъл за деня:
Пътят към истинската връзка е да бъда себе си. Пътят към получаване на това, от което се нуждая, е да го поискам открито и честно.
 
hope Дата: Неделя, 25-02-2018, 9:59 AM |Съобщение 1004
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
В този свят всичко се променя, с изключение на добрите и лошите дела; те ни следват така, както сенките следват тялото ни.
--Ruth Benedict

Нашата идентичност, нашето съществуване във всеки един момент, е комбинация от всичко, което сме били в миналото. Някои от нашите действия ни направиха по-мъдри. Други ни преследват, защото не положихме най-доброто от себе си. Всички наши действия обаче допринесоха в известна степен за нашия растеж и те могат да направляват нашия избор да се държим честно днес.

Приемането на това кои сме, на себе си – изцялостно каквито сме, е необходимо за нашата емоционална зрялост. Срамът от минали действия само ще ни блокира. Поправянето на миналото ни обаче ще бъде най-добре направено, ако се държим по отговорен начин днес. Какво щастие е, че всеки момент на събуждане ни предлага възможности да станем по-добри!

Днес, както и всеки ден, ще направя избор да се държа по начини, които ще ме изпълнят с гордост, а не срам. Моля се днес да действам обмислено и разумно.
 
hope Дата: Неделя, 04-03-2018, 9:58 AM |Съобщение 1005
С опит
Група: Потребител
Постове: 1467
Статус: Извън линия
Отговорност и заадължения

Говорех с приятел за нещо, което не исках да правя, но вярвах, че трябва да направя. Страхувах се и се чувствах раздразнителна. Често, когато говорим така, другите хора се намръщват и казват: "О, не позволявай на нещата да контролират живота ти. Ако не искаш да направиш нещо, не го прави."

Но този човек ме разбираше. „- С риск да прозвуча старомодно - каза той, - става въпрос за твоята отговорност“.

Какво има да кажем за отговорността и задълженията? Това е работа, която, по различни причини трябва да бъде направена – незаависимо дали наистина искаме.

Научих се да бъда отговорна и да поемам заадължения, когато се родихаа децата ми Никол и Шейн. Трябваше да се правят много неща, за да се грижа добре за тях, независимо дали чувствах, че трябва да направя всички тези неща или не.

Научих през годините, че дори и най-вълнуващите работни места имат своите неприятни задължения. Когато работех за всекидневник, обичах работата си. Радвах се да започна с новините от началната страница. Но много от историите, за които тябваше да пиша, бяха по заадължение.

Понякога роднина се нуждае от помощ. Родител може да се разболее, да остарее или да стане уязвим или немощен. Макар че не искаме да се обвързваме със задължения, има времена във всякакви отношения - семейство, романтика или приятелство - когато управлява кодексът на честта и морала и ние правим това, което трябва.

"Вярвам, че имаме и по-големи задължения", каза един приятел. "Ако ние сме се сдобили с трезвост, духовен растеж или дарби, вярвам, че е наш дълг да раздаваме тези дарове и да ги споделим, когато ни бъдат поискани."

Продължавай. Не се страхувай от това, което трябва да направиш. Знам, че има много по-интересни и вълнуващи неща, които те чакат. Но не можеш ли за миг да оставиш тези неща настрани?
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.