Дар за Днес - Page 71 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Вторник, 25-09-2018, 8:31 AM |Съобщение 1051
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Вяра и оптимизъм 

Животът никога не е с едно лице. Напълно е възможно да се чувстваме оптимистични и щастливи, дори когато някои неща не са наред. Една оптимистична перспектива ни дава енергия да преодолеем трудните неща, с които трябва да се справим. Изследванията показват, че хората, които са с позитивна нагласа, имат по-силна имунна система, по-здрави са, живеят по-дълго и е по-вероятно да се възстановят от сериозно заболяване.

Вярата в обнадеждаващите резултати до голяма степен е въпрос на избор. Много от нас сме изживели големи разочарования и житейски неуспехи. Но сега – когато сме стигнали толкова далеч възстановявайки се, можем да погледнем назад и да видим, че по някакъв начин не сме можели да се справим сами с  живота. Каквато възможност, впрочем винаги имаме, но не винаги избираме. Стъпка Втора от нашата програма ни помага да повярваме в обнадеждаващите възможности. Не можем да кажем, че нещата винаги ще се случат точно по начина, по който се надяваме; ние просто вярваме, че можем да се справим с всичко, което се случва.

Днес избирам да вярвам, че Силата по-могъща от мен може да ми помогне да се справя с живота, и аз имам основание да бъда оптимист.
 
hope Дата: Сряда, 26-09-2018, 12:30 PM |Съобщение 1052
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Промените и растежът се постигат, когато човек добие смелостта да рискува със себе си и стане готов да се ангажира с живота си.
--Herbert Otto

Наградите на нашия нов живот са очевидни за нас заради начина, по който се чувстваме, очевидни са и за другите зарди това, което те могат да видят. Много от нас бяхме достигнали нашето дъно и  за нас нямаше друга възможност освен да поемем риска да опитаме програмата за възстановяване. И все пак, ние все още чувствахме някаква изкривена сигурност в познатите, макар и вредни за нас връзки с другите, или пък в нашата зависимост. Да се откъснем от тях беше един експеримент. Тази програма ни дава насоки за експериментиране с нашия живот, така че да растем духовно, и възстановявайки се ние продължаваме да растем с всеки ден.

Някои от нашите награди са повишаването на увереността и самоуважението, повече интимност с партньора ни, по-добри приятелства,  по-добро физическо здраве. Ние чувстваме тези промени в себе си, и ние ги виждаме в другите мъже и жени в тази програма.

Днес аз съм благодарен за наградите в живота ми от този експеримент, наречен възстановяване.
 
hope Дата: Събота, 29-09-2018, 1:26 PM |Съобщение 1053
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Няма пряк или пък лесен път към живота. До края на дните ни той е един несъвършено научен урок.  
- Harrison E. Salisbury 

Няма перфектни дни. Ние се борехме усилено срещу тази истина. Бунтувахме се и срещу истината, че животът е процес; на нас ни се искаше той да е нещо сигурно и лесно за постигане. Затова се борехме срещу процеса на учене, на опити. Ние търсехме корекции дори и за съвършенството. Дори и сега, в процеса на възстановяване, го правим. Продължаваме да учим и да израстатваме, но уроците които научаваме, не винаги са нещата, които сме очаквали. Понякога скърбим, че сме закъсняли за нашето обучение, след това искаме да научим повече.

С израстването си  всъщност се учим как да учим. Ние започваме да приемаме живота като процес, в който няма лесни пътища. Учим се да се включваме в този процес и да приемаме, че в края на нашето търсене обикновено няма безгрешни или грешни отговори.

Днес се моля да приема истината, която идва от уроците на моя опит, и да бъда толерантен към неговата несъвършеност.
 
hope Дата: Неделя, 30-09-2018, 12:07 PM |Съобщение 1054
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Да живееш е като да ходиш по тънко въже.
--Karl Wallenda

В ходенето по въже човек трябва да се научи да бъде спокоен, докато върви напред в една ситуация, изпълнена с риск и опасности. Ако той е напрегнат и насилва тялото си,  ще загуби равновесие и ще падне. Но ако остане спокоен, докато в действителност е силно фокусиран над целта си, той може, стъпвайки, непрекъснато да реагира и да коригира равновесието си. След това ще може да се наслади на тръпката от успеха. Това е една добра метафора за самия живот, както и за духовното израстване във възстановяването.

Самият живот е риск. Но когато ние се държим прекалено стегнато, или оставаме твърде предпазливи; когато се опитваме да контролираме тревожно всеки фактор, ние губим от своите спокойствие, целенасоченост и гъвкавост. По пътя на възстановяването ние се научаваме да пуснем нашите тревоги и притеснения, да постигнем спокойствие и душевен мир. Когато се научим да правим това, ние можем да се предвижваме сръчно и да поддържаме по-ефективен баланс в отношенията – независимо какви са. Научаваме се да живеем в хармония с обстоятелствата на живота – без значение какви са.

Днес, докато вървя по пътя си, ще бъда достатъчно спокоен.
 
hope Дата: Понеделник, 01-10-2018, 12:48 PM |Съобщение 1055
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Никой не мами себе си токова много, колкото егоистът.
--Henry Ward Beecher

Когато сме егоистични, ние затваряме вратите за общуване с другите. Ние не само се затваряме за  доброто или вниманието, което бихме могли да получим, но и отричаме възможностите за другите да споделят нас полезното. Ние може да бъдем егоисти относно материалните блага, но съществуват и много други начини. Някои от нас очакваме съпрузите си или други близки да отговарят на нашите нужди, докато сами полагаме твърде малко усилия, за да ги задоволяваме. 

Обратно - нашата щедрост и приветливост подхранват духа вътре в нас и създават добра среда за растежа ни. Понякога да даваме не е лесно. Но всичко в живота, който сега градим, е още крехко, и ние се нуждаем един от друг, за да стане той по-добър.   Даването на това, което можем  - от нашето време, нашата енергия, спомага за усъвършенстването на тази част от света, в която искаме да живеем.

Днес ще търся начини да бъда щедри с тези, с които споделям този свят.
 
hope Дата: Вторник, 02-10-2018, 1:01 PM |Съобщение 1056
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Ако сме изправени пред значителни проблеми, не можем да ги решим със същото ниво на мислене, каквото сме имали, създавайки ги.
--Albert Einstein

Много е лесно да живеем с мисълта, че нашите проблеми просто ще си отидат. Ние си казваме „ утре, следващия месец, или през следващата година ще бъда по-добре“. Ние съхраняваме известна надежда, че нещата ще се променят, въпреки че не правим нищо, за да променим нещата. В това се състои един парадокс. Трябва да сме позитивни и да живеем просто за днес, но също така трябва да бъдем критични към някои точки в нашия живот, които изискват предприемането на действия.

Преди да можем да започнем да се измъкваме от едно блато, преди да направим една положителна промяна, ние трябва да признаем, че съществува проблем - на първо място, и че ние сме отговорни за него. Когато сме в състояние да установим и признаем проблема, ние създаваме ново съзнание. Ние ставаме отворени за получаване на информация, за която преди това бяхме блокирани. Ние достигаме до по-високо ниво на мислене по отношение на нашата ситуация.

Днес ще се стремя активно към информацията, нужна ми за да помогна на себе си или на другите, както и ще бъда отворен за различни гледни точки и мнения.
 
hope Дата: Сряда, 03-10-2018, 12:42 PM |Съобщение 1057
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Предупредени, предварително подготвени - това е половин победа.
--Mигел де Сервантес

В работата ни по нашата програма ще има трудни моменти. Ще има трудни моменти в нашия живот. Така е устроен самият живот. Приемането на това ще ни помогне. Тогава ще можем да се подготвим за трудните времена. Ние можем да се подготвим и чрез придобиването на добър набор от навици и придържането към тях. Можем да си помогнем и като превърнем в навик да работим по нашата програма всеки ден.

Придържането към добрите навици е като спестовна сметка: когато идват трудни времена, ние можем да "инвестираме" нещата, които вече сме направили за преодоляване на проблемите ни.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да приема, че винаги ще има трудни моменти. Помогни ми да се подготвя за тях. С Твоята помощ аз ще остана близо до Теб, до моите приятели и до програмата.

Действие за деня:
Днес ще сложа нещо в моята "спестовна сметка по програмата“. Ще се обадя на спонсора си и ще поговоря по-дълго с него. Ще прочета малко повече от литературата ни за възстановяване или ще отида на допълнителна сбирка.
 
hope Дата: Четвъртък, 04-10-2018, 12:58 PM |Съобщение 1058
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Все още не съм спечелил, но все още не съм и загубил напълно.
--Dennis C.

Едно от нещата, които се казват в спорта,: "Загубата не е провал; тя е да сведеш глава пред успеха на друг. Загубата обаче не означава да стоиш/да останеш със сведена глава."

В живота, както в спорта, тази идея дава страхотно усешане. Подобно на "Нека бъде Божията воля", това са думи, които ни напомнят за важен основен принцип. В този случай принципът е, че битките не са войни, а по-скоро поредица от действия. Никой не печели всеки път, а и не бива да очаква това. И някои битки така или иначе не си струват борбата.

Да загубиш битка не е ад. Нашите нереалистични очаквания са адът ни. Когато сме затънали в някои стари отношения или поведения, и сме „губещи“ в тях, ние трябва да осъзнаем, че ни предстои дълго разстояние, което да извървим – докато изградим здравословни отношения и модели на мислене и повдение. Когато „врагът“ е някакъв аспект от самите нас, ние сме изправени срещу страхотен противник, който няма да се откаже лесно. Ние трябва да се очакваме, че ще има много битки - и не по-малко поражения. Победителят е този, който проявява най-дълго и голямо търпение.
Само постоянните усилия печелят войната.

Днес се моля да погледна в лицето моите поражения. Ще помоля Висшата ми сила за смелостта да продължа пътя си независимо и въпреки тях.
 
hope Дата: Петък, 05-10-2018, 2:05 PM |Съобщение 1059
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Зад един успял мъж винаги има други успели мъже.
--Chinese proverb

Повечето от нас сме имали силното желание да "правим сами, по нашия начин" нещата в живота ни. Имахме идеята, че силата и независимостта означават, че не трябва да се разчита или да се търси и получава помощ от другите. Сега, във възстановяване, ние се учим на много по-зрял и почтен принцип. Ние намираме сили да се развиваме най-пълно като членове на една общност – на възстановяващи се зависими. Възможно е никога да не сме се учили как да помолим за помощ. Може би все още не сме се научили как да я приемем. Все още може да ни е трудно да изразим нашата благодарност за помощта, която ни се дава там, където сме днес.

Възстановявайки се, ние научаваме много уроци за тези неща. Ако я търсим активно, ще получаваме помощ от други хора и ще я раздаваме щедро. Даровете на възстановяването ни дават достатъчно основания и възможности да изразяваме нашата благодарност. Ние вече не сме самотни. Сега имаме мрежа от приятели,които наистина се възползват от силата на другия, като я умножават.

Днес се моля за помощ в обучението ми като възстановяващ се, както и да мога да споделям силата си и да оценя силата на другите.
 
hope Дата: Събота, 06-10-2018, 1:08 PM |Съобщение 1060
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Да бъдем постоянно заедно е добре - но само за сиамските близнаци.
--Victoria Billings

Новодошъл:
Чух някой от възстановяващите да казва: "Аз нямам взаимоотношения, само вземам заложници." Всички се засмяха, но това ми остави чувството на несигурност за това как да направя оценка на собствените си взаимоотношения. Колко „близо“ е „прекалено близо“?

Спонсор:
Въпреки, че може да не се чувстваме комфортно и с уютно с много други хора, когато идваме за пръв път тук, може би има едно конкретно лице, на което чувстваме, че можем да се доверим - партньор, стар приятел, който е останал лоялен, приятел във възстановяването, спонсор. Ние може да имаме желанието да правим всичко с това друго лице, и ние искаме да прекарваме колкото се може повече часове по телефона, в неговата компания.

Силните и здрави взаимоотношения са жизненоважни. Те са благословия, те не са проблем. Проблемите възникват, ако се чувстваме толкова зависими от одобрението на друг човек, че губим връзка с нашите собствени чувства и предпочитания. Ако от друга страна се изолираме, за да бъдем винаги защитени от предизвикателствата на нови приятелства, или ако нашата постоянна заедност създава „тенджера под налягане“, ние само губим от нашата сила. Възстановяването изисква внимателен самоанализ и самооценка; самото то е предизвикателство. Въпреки, че другите могат да ни предлагат подкрепа и да ни обичат, нашата собствена работа по възстановяване е само наша. Тя е лична. Иска се кураж, за да позволим и на себе си, и на другите свобода в една връзка.

Днес, както и да включа други хора в живота ми, ще оставя и на тях, и на себе си място, за да ни има и да растем.
 
hope Дата: Понеделник, 08-10-2018, 12:40 PM |Съобщение 1061
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Понякога пътят не е ясен.

Понякога нашите умове стават мътни, объркани. Не сме сигурни каква трябва да бъде следващата ни стъпка, как ще изглежда, в каква посока сме се запътили.

Това е време, в което да се спрем, да запитаме и помолим за напътствие, за почивка. Това е време, в което да пуснем страховете си. 
Изчакайте. Почувствайте объркването и хаоса, в които сте попаднали, и след това ги напуснете. Пътят ще се покаже. Следващата стъпка ще ви бъде разкрита. Не е необходимо да знаем всичко точно сега. Ние ще познаем във времето това, което ни е нужно – в точния момент, на точното място. Повярвайте, че е така. Отдайте се на вярата си.

Днес ще изчакам, ако пътят пред мен не е ясен. Ще се доверя, че от хаоса ще дойде по-голяма яснота.
 
hope Дата: Вторник, 09-10-2018, 12:19 PM |Съобщение 1062
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Боже, 
дари ми смирението за да приема нещата, които не мога да променя,
силата да променя нещата, които мога,
и мъдростта да прозирам разликата.
- Молитва за смирение

Някои неща не мога да променя: моята възраст, кои са моите роднини, цвета на очите ми, височината ми, детството ми, вродените ми таланти, моята природа на човешко същество, злоупотребата на някой друг с алкохол или други наркотици, дали слънцето ще свети, какво ще наследя, как се чувстват родителите ми, какви са вчерашните изгубени възможности, колко време ще живея, кой ми прощава, как ме третират родителите ми, колко съм обичан, миналото.

Някои неща аз мога да променя: младостта на моя дух, кои са моите приятели, цвета на косата ми, теглото ми, моя опит и моите преживявания, моите постижения, характера ми, реакцията ми към употребата на алкохол или други наркотици от някой друг, моите възможности за работа, какво ще завещая, как се чувствам, способността ми да следвам и се възползвам от днешните възможности, колко добре ще живея, на кого прощавам, как се отнасям към собствените си деца,родители и моите приятели, колко и кого обичам аз, бъдещето.

Благодаря на Бог за нарастващата ми способност да избирам.
 
nade11 Дата: Вторник, 09-10-2018, 12:59 PM |Съобщение 1063
С опит
Група: Потребител
Постове: 65
Статус: Извън линия
Благодаря hope
прекрасни са и много ми помагат  heart .
Спокоен, слънчев и трезвен ден!
 
hope Дата: Сряда, 10-10-2018, 12:35 PM |Съобщение 1064
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
nade11 , това са просто мои преводи на дарове за деня, за които съм абонирана на  сайт за зависимости ( в САЩ) още от 2010 година. Радвам се, че ти помагат.  smile На мен също са ми много полезни и ако ги прилагам, работят, затова и  ги споделям с всички тук. Защото понякога с едно единствено изречение ми дават отговор на проблем, с който съм се сблъскала.
Красив да е денят ви!

=============
Когато изглежда, че нямаме никакъв изход, винаги можем да се молим. 

Да започнем да вярваме, че еднапо-висша сила може да ни помогне и да ни освободи от притесненията ни - това може да отнеме време, ако сме прекарали години, опитвайки се да спрем да пием или тревожим за това как да запазим семейството си заедно. 
От другите в тази програма можем да научим стъпките, които трябва дапредприемем. Да станеш готов да се молиш е първият. Скоро ще открием, че силата на молитвата е страхотна. 

Ето шест привлекателни причини: 
(1) Молитвата обещава облекчение, когато сме притеснени.
(2) Молитвата ни свързва с нашата Висша Сила, когато се чувстваме изолирани и изпълнени със страх.
(3) Молитвата освобождава умовете ни от обсебеността да планираме живота на другите.
(4) Молитвата ни помага да действаме, когато се чувстваме принудени да променим обстоятелствата на нашия живот.
(5) Молитвата се превръща в чудесен ресурс, за да се възползваме оттова, което преживяваме през нашите болезнени моменти.
(6) И молитвата ни дава готовност да приемем Божието решение за всеки проблем, който ни безспокои.

Ще използвам молитвата всеки път, когато съм объркан какво трябва да направя.


Съобщението поправено от hope - Сряда, 10-10-2018, 12:38 PM
 
hope Дата: Четвъртък, 11-10-2018, 1:11 PM |Съобщение 1065
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Към Божията помощ

Някои от нас имат ненаситно желание да направят нещо по всяка ситуация, която се случва в нашия живот. Ние се тревожим “за това”, ние се втурваме в “това”, и ние тласкаме нашите объркани умове към ръба на отчаянието. Уморени от нашата безмилостна борба, ние ставаме сприхави, изключително критични и напълно ирационални. Малките неща стават големи неща. Всичко в живота ни става твърде голямо за нас.

Когато това се случи, трябва да изоставим нашата фалшива гордост и да признаем, че сами не можем да разберем или да решим настоящите си трудности. Само когато имаме смирение да признаем безсилието си, можем да получим помощта, от която се нуждаем. 
Оставянето на фалшивата ни гордост обаче е само първата стъпка. Също така трябва да позволим на Бог да вземе нашите дела в своите ръце. Когато се отдаваме на Божията воля и се обръщаме към Божията помощ, защото я признаваме за необходима и можеща, ще видим, че нашите проблеми често се решават, почти без нашите усилия. Поверяването на нашите трудности на волята на Бог освобождава умовете ни, така че да получим нови перспективи, които не можехме да получим, докато бяхме свикнали да правим нещата по „нашия“ начин, със своеволие и самонадеяност.

Днес ще поискам Божието напътствие и помощ във всяка област от моя живот. Няма да се опитам веднага да разреша всичките си трудности.. Ще работя върху едно или две неща и ще оставя останалото на Бог.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.