Дар за Днес - Page 72 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Петък, 12-10-2018, 7:46 AM |Съобщение 1066
С опит
Група: Потребител
Постове: 1064
Статус: Извън линия
Всичкo добрo, което мога

 Боже,
насочи меда правя всичко добро, което мога
по всякакъв начин, по който мога
на всички места, на които мога
на всички хора, на които мога
толкова дълго, колкото мога. 

The 12 Step Prayer Book Volume2 by Bill P. and Lisa D.


Съобщението поправено от hope - Петък, 12-10-2018, 7:46 AM
 
hope Дата: Събота, 13-10-2018, 1:18 PM |Съобщение 1067
С опит
Група: Потребител
Постове: 1064
Статус: Извън линия
Програмата ми даде най-добрите дни, които някога съм имал. Но мисленето за всичкото изгубено време все още може да ме повали.
--Jane S.

Разказването на разликата между вчера, днес и утре може да е лесно за повечето хора, но не за много от нас. Нашето минало е склонно да засенчи както настоящето, така и бъдещето ни. Докато не се научим да поставяме чертата между тогава и сега, мракът на "това, което беше" се разширява и се разпространява като вреден дим или отвратителна миризма.

Къде свършва вчера и къде започва днес? За повечето от нас това е началото на възстановяването. 

Без значение колко лошо и мизерно е миналото, нашето бъдеще е все още неопетнено. Ако в съзнанието си кажем сбогом на миналото, можем да започнем да пишем нова лична история и да рисуваме нова картина.

Всеки ден е нов - свеж и блестящ с възможности. Бъдещето е дълга поредица от такива дни. Когато се научим да приемаме миналото и да не се безспокоим за бъдещето, можем да се съсредоточим върху днешния ден и да го живеем добре.

Днес ще погледна на лошите дни от миналото и ще ги изхвърля, за да защитя новите си дни.
 
hope Дата: Неделя, 14-10-2018, 12:48 PM |Съобщение 1068
С опит
Група: Потребител
Постове: 1064
Статус: Извън линия
Даровете, които получаваме, трябва да бъдат споделени.

 
Благодарение на напредъка, който постигам при възстановяването, обичам да мисля, че съм по-любяща, по-непредубедена и по-уверена. Вярвам, че тези дарби дойдоха при мен чрез моята Висша сила, Дванадесетте стъпки и приятелите, които ми помогнаха да се възстановявам.

 
Ако трябва да пазя тези дарове, трябва да ги споделям. Докато ги давам, те остават мои. За да направя това, трябва да осъзная, че всички ние работим за еднаква цел: да развием нашия потенциал и да станем онова, което трябва да бъдем. Ние си помагаме взаимно за постигането на тази цел, като споделяме нашия опит, сила и надежда.

 
Близките, топли, любящи контакти със семейството и приятелите ми са това, което храни сърцето и духа ми и запълва вътрешната пустота. Когато съм готовa да споделя даровете, които съм получилa, винаги имам достатъчно, защото това, което давам, се връща при мен.

 
Ще се възползвам от днешните възможности за грижи и споделяне, като си спомням, че възстановяването ми зависи не от това, което имам, а от това, което давам.
 
hope Дата: Вторник, 16-10-2018, 1:00 PM |Съобщение 1069
С опит
Група: Потребител
Постове: 1064
Статус: Извън линия
Ние всички пътуваме в този свят и най-доброто, което можем да намерим в нашите пътувания, е честният приятел.
--Robert Louis Stevenson

 
Зависимостта разруши много от нашите отношения. Тя ни отне ни възможността да се сближим с другите. А истинските приятели са по-важни от хората, с които се бяхме обградили, докато употребявахме алкохол или наркотици.

 
Възстановяването означава подобряване на нашите взаимоотношения. Нашият живот зависи от това. Ние намираме честни приятели. Ние вече не сме сами. Ние сме честни един с друг относно дефектите в характера и работим, за да си помагаме взаимно да имаме по-добри, все по-близки отношения. Нашият живот също зависи от това. Работим, за да си помагаме да намерим изход от пустинята или понякога просто да оцелеем в нея. С течение на времето виждаме, че въпреки че хората понякога могат да ни причиняват болка, приятелството и взаимоотношенията са най-хубавите неща в живота.

 
Молитва за деня:
Висшата сила, научи ме как да бъда добър, честен приятел. Дари ми спокойствие, докато пътувам в пустинята на живота.

 
Днешното ми действие:
Днес ще помисля какво означава добър приятел. След това ще направя честен анализ на това какъв тип приятел съм самият аз. Дали съм там - за другите и в лошите, както и в добрите времена?
 
hope Дата: Сряда, 17-10-2018, 12:45 PM |Съобщение 1070
С опит
Група: Потребител
Постове: 1064
Статус: Извън линия
Използване на днешните инструменти

Забиваме ли се в мисленето"ако само"? – „Ако само имах повече пари.“; „ Ако само бях по-привлекателна“; „ Само ако родителите ми бяха слушали д-р Спок“…
"Само ако" няма да ни доведе никъде. По-добре е да помислим за това, с какво трябва да работим днес.

Даваме ли си сметка, че сме щастливи, просто защото сме живи? Благодарни ли сме, че днес, в дадения момент сме чисти и трезви? Имаме ли предвид, че разполагаме с програмата "Дванайсет стъпки" и всичките й инструменти? Когато пребиваваме в "ако само ", ние се забиваме във „вчера“. Но това, с което трябва да работим днес, са "днешните инструменти" и ако ги използваме добре, няма да имаме нужда от "ако само".
Дали използвам инструментите, които имам днес?

Боже, помогни ми да разпозная днешните инструменти и да стана готов да ги използвам.
 
hope Дата: Четвъртък, 18-10-2018, 1:02 PM |Съобщение 1071
С опит
Група: Потребител
Постове: 1064
Статус: Извън линия
Оставете негодуванията 

Негодуванията са подли и гадни. Те могат да ни убедят, че са оправдани. Те могат да изсушат нашите сърца. Те могат да
саботират нашето щастие. Те могат да саботират любовта.

 Може би повечето от нас са изпитвали крайна несправедливост в даден моментот живота ни. И повечето от нас имат някой, който се оплаква от несправедливостта, която ние сме му причинили. Ако поискаме, животът ни може да бъде гнездо от възмущения.

 "Да, но този път наистина бях наранени с мен постъпиха несправедливо", се оплакваме. Може би сте били. Но негодуванието не е решение. Ако е така, нашият списък с огорчения и гняв ще прилича нателефонния указател в Лос Анджелис.

Справете се с вашите чувства. Научете техния урок. След това оставете тези чувства да си отидат. 
Негодуванията са инструмент начовек, който търси единствено оцеляване в живота.Те са форма на отмъщение. Проблемът е, чеколкото и да недоволстваме, гневът в крайнасметка е насочен срещу нас. 

Отделете малко време за себе си. Потърсете в сърцето си – дали не сте укрили някаква неприязън? Ако е така, оставете тази омраза да си върви. 

Господи, дари ми спокойствието,което идва с приемането на нещата такива, каквито са.


Съобщението поправено от hope - Четвъртък, 18-10-2018, 1:04 PM
 
hope Дата: Събота, 20-10-2018, 8:09 AM |Съобщение 1072
С опит
Група: Потребител
Постове: 1064
Статус: Извън линия
Ароматът винаги остава в ръката, която дава розата.
--Hada Bejar

 Нищо не е по-привлекателно от споделянето с другите. Никаква черта нe буди повече възхищение от щедростта. Няма по-сигурен начин да спечелим уважението на приятели и съседи, отколкото да им покажем че ни е грижа чрез това, което им даваме.

 Можем да дадем много неща освен пари, подслон, дрехи или храна на нуждаещите се. Можем да дадем на богатия човек любов и разбиране, които парите не могат да му купят. Можем да симпатизираме на тези, които са в беда или трудност, независимо че изглеждат по-богати от нас. Можем да споделяме опит, сила и надежда с тези, които са болни или нещастни. Ние дори можем да споделим страданието си с другите, които страдат, и да запалим светлина за тях по пътя към тяхното възстановяване.

 Какво мога да дам днес?
 
hope Дата: Неделя, 21-10-2018, 8:15 AM |Съобщение 1073
С опит
Група: Потребител
Постове: 1064
Статус: Извън линия
Кой знае най-добре?

 Другите не знаят какво е най-добро за нас.

Ние не знаем какво е най-добро за другите.

 Нашата работа е да определим какво е най-добро за самите нас.

 „ Знам от какво имате нужда..;  Знам какво трябва да направиш… Послушай ме, мисля, че точно сега трябва да поработиш."
Даването на съвети, вземането на решения за другите, очертаването на стратегията им, не е наша работа. Нито е тяхна задача да ни насочват. Дори ако имаме уговорка и съгласие с някой, който да ни помогне - например в спонсорските отношения - не можем да вярваме, че другите винаги знаят какво е най-добро за нас. Ние сме отговорни за слушането на информацията, която идва при нас. Ние сме отговорни за това да поискаме напътствия и насоки. Но наша отговорност е да пресечем и да сортираме информацията, а след това да се вслушаме в това, което е най-добро за нас. Никой не може да знае това, освен самите ние.

 Един велик дар, който можем да дадем на другите, е да можем да се доверим, че те имат собствен източник на напътствие и мъдрост, че имат способността да различават най-доброто за тях и правото да открият този път, независимо дали като правят грешки или се обучават.

 Да се ​​доверим на себе си, че можем да открием най доброто за себе си - чрез същия несъвършен процес на борба, процес и грешки - е велик дар, който можем да дадем и на себе си.

 Днес ще помня, че всеки от нас получава дара да може да открие най-доброто за себе си. Боже, помогни ми да се доверя на този дар.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Hosted by uCoz