Дар за Днес - Page 72 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Петък, 12-10-2018, 7:46 AM |Съобщение 1066
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Всичкo добрo, което мога

 Боже,
насочи меда правя всичко добро, което мога
по всякакъв начин, по който мога
на всички места, на които мога
на всички хора, на които мога
толкова дълго, колкото мога. 

The 12 Step Prayer Book Volume2 by Bill P. and Lisa D.


Съобщението поправено от hope - Петък, 12-10-2018, 7:46 AM
 
hope Дата: Събота, 13-10-2018, 1:18 PM |Съобщение 1067
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Програмата ми даде най-добрите дни, които някога съм имал. Но мисленето за всичкото изгубено време все още може да ме повали.
--Jane S.

Разказването на разликата между вчера, днес и утре може да е лесно за повечето хора, но не за много от нас. Нашето минало е склонно да засенчи както настоящето, така и бъдещето ни. Докато не се научим да поставяме чертата между тогава и сега, мракът на "това, което беше" се разширява и се разпространява като вреден дим или отвратителна миризма.

Къде свършва вчера и къде започва днес? За повечето от нас това е началото на възстановяването. 

Без значение колко лошо и мизерно е миналото, нашето бъдеще е все още неопетнено. Ако в съзнанието си кажем сбогом на миналото, можем да започнем да пишем нова лична история и да рисуваме нова картина.

Всеки ден е нов - свеж и блестящ с възможности. Бъдещето е дълга поредица от такива дни. Когато се научим да приемаме миналото и да не се безспокоим за бъдещето, можем да се съсредоточим върху днешния ден и да го живеем добре.

Днес ще погледна на лошите дни от миналото и ще ги изхвърля, за да защитя новите си дни.
 
hope Дата: Неделя, 14-10-2018, 12:48 PM |Съобщение 1068
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Даровете, които получаваме, трябва да бъдат споделени.

 
Благодарение на напредъка, който постигам при възстановяването, обичам да мисля, че съм по-любяща, по-непредубедена и по-уверена. Вярвам, че тези дарби дойдоха при мен чрез моята Висша сила, Дванадесетте стъпки и приятелите, които ми помогнаха да се възстановявам.

 
Ако трябва да пазя тези дарове, трябва да ги споделям. Докато ги давам, те остават мои. За да направя това, трябва да осъзная, че всички ние работим за еднаква цел: да развием нашия потенциал и да станем онова, което трябва да бъдем. Ние си помагаме взаимно за постигането на тази цел, като споделяме нашия опит, сила и надежда.

 
Близките, топли, любящи контакти със семейството и приятелите ми са това, което храни сърцето и духа ми и запълва вътрешната пустота. Когато съм готовa да споделя даровете, които съм получилa, винаги имам достатъчно, защото това, което давам, се връща при мен.

 
Ще се възползвам от днешните възможности за грижи и споделяне, като си спомням, че възстановяването ми зависи не от това, което имам, а от това, което давам.
 
hope Дата: Вторник, 16-10-2018, 1:00 PM |Съобщение 1069
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Ние всички пътуваме в този свят и най-доброто, което можем да намерим в нашите пътувания, е честният приятел.
--Robert Louis Stevenson

 
Зависимостта разруши много от нашите отношения. Тя ни отне ни възможността да се сближим с другите. А истинските приятели са по-важни от хората, с които се бяхме обградили, докато употребявахме алкохол или наркотици.

 
Възстановяването означава подобряване на нашите взаимоотношения. Нашият живот зависи от това. Ние намираме честни приятели. Ние вече не сме сами. Ние сме честни един с друг относно дефектите в характера и работим, за да си помагаме взаимно да имаме по-добри, все по-близки отношения. Нашият живот също зависи от това. Работим, за да си помагаме да намерим изход от пустинята или понякога просто да оцелеем в нея. С течение на времето виждаме, че въпреки че хората понякога могат да ни причиняват болка, приятелството и взаимоотношенията са най-хубавите неща в живота.

 
Молитва за деня:
Висшата сила, научи ме как да бъда добър, честен приятел. Дари ми спокойствие, докато пътувам в пустинята на живота.

 
Днешното ми действие:
Днес ще помисля какво означава добър приятел. След това ще направя честен анализ на това какъв тип приятел съм самият аз. Дали съм там - за другите и в лошите, както и в добрите времена?
 
hope Дата: Сряда, 17-10-2018, 12:45 PM |Съобщение 1070
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Използване на днешните инструменти

Забиваме ли се в мисленето"ако само"? – „Ако само имах повече пари.“; „ Ако само бях по-привлекателна“; „ Само ако родителите ми бяха слушали д-р Спок“…
"Само ако" няма да ни доведе никъде. По-добре е да помислим за това, с какво трябва да работим днес.

Даваме ли си сметка, че сме щастливи, просто защото сме живи? Благодарни ли сме, че днес, в дадения момент сме чисти и трезви? Имаме ли предвид, че разполагаме с програмата "Дванайсет стъпки" и всичките й инструменти? Когато пребиваваме в "ако само ", ние се забиваме във „вчера“. Но това, с което трябва да работим днес, са "днешните инструменти" и ако ги използваме добре, няма да имаме нужда от "ако само".
Дали използвам инструментите, които имам днес?

Боже, помогни ми да разпозная днешните инструменти и да стана готов да ги използвам.
 
hope Дата: Четвъртък, 18-10-2018, 1:02 PM |Съобщение 1071
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Оставете негодуванията 

Негодуванията са подли и гадни. Те могат да ни убедят, че са оправдани. Те могат да изсушат нашите сърца. Те могат да
саботират нашето щастие. Те могат да саботират любовта.

 Може би повечето от нас са изпитвали крайна несправедливост в даден моментот живота ни. И повечето от нас имат някой, който се оплаква от несправедливостта, която ние сме му причинили. Ако поискаме, животът ни може да бъде гнездо от възмущения.

 "Да, но този път наистина бях наранени с мен постъпиха несправедливо", се оплакваме. Може би сте били. Но негодуванието не е решение. Ако е така, нашият списък с огорчения и гняв ще прилича нателефонния указател в Лос Анджелис.

Справете се с вашите чувства. Научете техния урок. След това оставете тези чувства да си отидат. 
Негодуванията са инструмент начовек, който търси единствено оцеляване в живота.Те са форма на отмъщение. Проблемът е, чеколкото и да недоволстваме, гневът в крайнасметка е насочен срещу нас. 

Отделете малко време за себе си. Потърсете в сърцето си – дали не сте укрили някаква неприязън? Ако е така, оставете тази омраза да си върви. 

Господи, дари ми спокойствието,което идва с приемането на нещата такива, каквито са.


Съобщението поправено от hope - Четвъртък, 18-10-2018, 1:04 PM
 
hope Дата: Събота, 20-10-2018, 8:09 AM |Съобщение 1072
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Ароматът винаги остава в ръката, която дава розата.
--Hada Bejar

 Нищо не е по-привлекателно от споделянето с другите. Никаква черта нe буди повече възхищение от щедростта. Няма по-сигурен начин да спечелим уважението на приятели и съседи, отколкото да им покажем че ни е грижа чрез това, което им даваме.

 Можем да дадем много неща освен пари, подслон, дрехи или храна на нуждаещите се. Можем да дадем на богатия човек любов и разбиране, които парите не могат да му купят. Можем да симпатизираме на тези, които са в беда или трудност, независимо че изглеждат по-богати от нас. Можем да споделяме опит, сила и надежда с тези, които са болни или нещастни. Ние дори можем да споделим страданието си с другите, които страдат, и да запалим светлина за тях по пътя към тяхното възстановяване.

 Какво мога да дам днес?
 
hope Дата: Неделя, 21-10-2018, 8:15 AM |Съобщение 1073
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Кой знае най-добре?

 Другите не знаят какво е най-добро за нас.

Ние не знаем какво е най-добро за другите.

 Нашата работа е да определим какво е най-добро за самите нас.

 „ Знам от какво имате нужда..;  Знам какво трябва да направиш… Послушай ме, мисля, че точно сега трябва да поработиш."
Даването на съвети, вземането на решения за другите, очертаването на стратегията им, не е наша работа. Нито е тяхна задача да ни насочват. Дори ако имаме уговорка и съгласие с някой, който да ни помогне - например в спонсорските отношения - не можем да вярваме, че другите винаги знаят какво е най-добро за нас. Ние сме отговорни за слушането на информацията, която идва при нас. Ние сме отговорни за това да поискаме напътствия и насоки. Но наша отговорност е да пресечем и да сортираме информацията, а след това да се вслушаме в това, което е най-добро за нас. Никой не може да знае това, освен самите ние.

 Един велик дар, който можем да дадем на другите, е да можем да се доверим, че те имат собствен източник на напътствие и мъдрост, че имат способността да различават най-доброто за тях и правото да открият този път, независимо дали като правят грешки или се обучават.

 Да се ​​доверим на себе си, че можем да открием най доброто за себе си - чрез същия несъвършен процес на борба, процес и грешки - е велик дар, който можем да дадем и на себе си.

 Днес ще помня, че всеки от нас получава дара да може да открие най-доброто за себе си. Боже, помогни ми да се доверя на този дар.
 
hope Дата: Сряда, 24-10-2018, 12:12 PM |Съобщение 1074
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия


Ти ме обичаш толкова много, че искаш да ме сложиш в джоба си. И аз трябва да умра там.
--D. H. Lawrence

 Като възрастни хора ние несъзнателно или умишлено се опитваме да контролират хората, като не им позволяваме да се отдалечат; ние искаме да ги задържат до себе си.

 Това е присъщо и на много зависми - за да сме сигурни, че няма да останем сами, ние можем да задушим другите като ги обичаме с всичко, което имаме.

Разбира се, ставаме обсебени от човека, когото се опитваме да контролираме. Но още по-лошо, това поведение, което уж ни предпазва, в крайна сметка ни кара да станем по-зависими от проблема, отколкото от човека. Ставаме добри в решаването на проблемите на други хора и изтриваме сълзите им; ето това е нашето умение. И затова толкова често стигаме до непрекъснатото привличането към хора, които имат „монументални“ лични проблеми.

Често нашето обесване гарантира, че връзката ще се провали. Когато се опитваме да контролираме онези, които обичаме, обикновено ще осакатим нашите близки и себе си. Първо трябва да се стремим да бъдем здрави - само тогава можем да се научим да бъдем част от здрави отношения.

Днес ще позволя на близките ми да се изправят пред собствените си проблеми. Мога да обичам тези хора, без да ги контролирам.
 
hope Дата: Четвъртък, 25-10-2018, 8:44 AM |Съобщение 1075
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Не спори с Бог.
--Walt Whitman

Новодошъл:
От това, което чувам хората да казват на сбирки е очевидно, че Бог е доста важна част от програмите "Дванайсет стъпки". Ами ако не вярвам в Бог или във Висша Сила?

Спонсор:
Не се нуждаем от религия, за да се възстановим. Единственото изискване за членство е желанието да спрем да използваме предпочитаното от нас вещество или поведение, към които сме зависими. За да се възстановим, трябва да спрем това, към което сме пристрастени, и трябва да идваме на сбирки. Това може би не е лесно, но е просто и чисто.

Независимо дали вярваме в Бог, повечето от нас признават, че не живеем напълно самостоятелно. Фразата "сила, по-могъща от самите нас" от Втора стъпка ми напомня, че не управлявам Вселената. Каквото и да вярвам за съществуването на Бог, трябва да приема, че аз самият не съм Бог - ако искам да се възстановя. Не мога да контролирам сам моята зависимост. Моята собствена сила спря да работи за мен преди известно време. Дължа тази новооткрита готовност да се възстановя на някого или нещо, което не е мой и е извън моите интелект или воля. И то е по-силно от импулса за самоунищожение, който стои в основата на собственото ми своеволие.

Днес ще приема, че не съм всемогъщ.
 
hope Дата: Петък, 26-10-2018, 8:41 AM |Съобщение 1076
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Търпението е необходимо с всички, но преди всичко със себе си.
--Saint Francis De Sales

Една вечер Сандра изпитваше трудности при нареждането на пъзела. Ядосана, тя избута всички парчета в огромна купчина.

„- Не мога да се справя”- каза тя. Стана, отиде до канапето и седна, все още гневна на себе си.

„- Нека ти разкажа една история“- каза баща й, като седна до нея. "Имало една дъщеря, която помагала на баща й да се грижи за малката й сестричка. Отново и отново, неуморно и търпеливо, помагала на сестра си да се изправя и да се опитва да ходи. Същата тази дъщеря един ден се опита да сглоби пъзел, но се отказа след само няколко опита. Беше забравила колко пъти е помагала на сестра си“.

Понякога ние всички сме като Сандра. Забравяме да допуснем, че може да се проваляме, въпреки че нашият растеж досега е серия от провали, от които сме се учили. С търпението ние си позволяваме да поемем шансовете, които идват при нас с времето; разширяваме нашия свят на възможности. Животът е бил търпелив с нас досега, сега е нашият ред.

В какво съм се провалил, което днес мога да опитам отново?
 
hope Дата: Събота, 27-10-2018, 1:44 PM |Съобщение 1077
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Бог не изисква от нас да сме успешни. Той иска да вярваме.
--Майка Тереза

Репортер запитал майка Тереза как може да има толкова сили, как продължава неуморно да работи над такава безнадеждна задача ден, година след година. Хората, за които се е грижела, са толкова бедни. Много от тях, неизлечимо болни. Как е могла да продължи с такава отдаденост, знаейки, че цялата бедност и всички болести ще продължат да съществуват дълго след смъртта й? Не осъзнава ли, че в крайна сметка не може да спечели?

Обяснението на Майка Тереза било просто: Разбира се, тя знаела, че задачата, с която се е заела, е огромна, но "завършването й" не било нейната цел. Майка Тереза бе поверила живота и волята си на Бог, и работата й била това, което според нея било Божията воля за нея. Поради това тя беше посветена на самата задача, а не на завършването й.

Ние също можем да се научим да сме възприемчиви към по-висша цел. Можем да насочим цялата си сила в каузи, в които вярваме, дори и да знаем, че работата никога няма да бъде завършена. Ние можем да приемем волята на нашата Висша Сила и по този начин да намерим спокойствие.

Днес ще се откажа от опитите си да успея или да впечатля другите. Вместо това ще бъда възприемчив към волята на Висшата сила за мен.
 
hope Дата: Неделя, 28-10-2018, 1:09 PM |Съобщение 1078
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Движейки се се напред

Времето, което си  е отишло, изминало е завинаги и никога не можем да се върнем към него. Дори нашата болест – ако не се лекува - напредва. Не можем да очакваме да го контролираме чрез връщане към начини или мерки, които може би са работили за известно време в миналото. Тези методи в крайна сметка са сее провалили и опитът да ги използваме ще ни доведе до същата точка на провал.

Единственият начин да се избегне повтарящ се неуспех е да се развива творчески, тъй както нашата Висша сила ни води. Всеки ден е ново творение и всеки ден носи нови уроци и възможности. Ние надграждаме това, което е минало, но не е нужно да го повтаряме.

Преместването напред включва риска от това, което не е известно. Старият познат коловоз, колкото и да е депресиращ, все още ни държи. Страхът от неизвестното. Излизането от него изисква да имаме смелост и да се доверяваме на Този, който знае и се интересува. За да продължим, трябва да действаме. Прозренията не водят до растеж, докато не бъдат придружени от конкретни действия.

Днес се моля да рискувам нови действия, докато се движа напред.
 
hope Дата: Вторник, 30-10-2018, 9:41 AM |Съобщение 1079
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Ангелите са навсякъде

Никога не съм вярвал в ангели. Сега го правя. Мисля, че ангелите са хора, които правят хубави неща за нас, без да очакват много в замяна. Те дават заради любовта от даването. Те търсят възможности да помогнат, дори когато това изглежда невъзможно. Те не винаги изглеждат така, сякаш очакваме да изглеждат или да миришат, както смятаме, че трябва. Вярата им не винаги е в съответствие с нашите. Но когато имаме нужда от тях, те са там, за нас.

Един от първите моменти, в които наистина разбрах концепцията им, беше, когато дойдох в Ню Йорк от Лас Вегас през 1982 година. Попаднх в един голям свят, който никога не бях познавалa, освен от учебниците по география. Бях ужасена, но исках да карам. Тази обиколка на страната трябваше да стане метафора за по-голямото пътуване в живота ми.

Ангелите бяха навсякъде. Срещнах ги в бензиностанции и спирки, по магистралата, в хотели, ресторанти и на всяко място където спирах по пътя. От Флагстаф, Аризона до Албакърки, Ню Мексико; от Джоплин, Мисури до Чикаго, Илинойс и след това до Ню Йорк. Тяхната подкрепа беше неповторима. Благодарение на тях, аз пътувах от един град в друг. Благодарение на тях завърших пътуването си. Работата ми беше просто да им позволя да се появят; те направиха останалото.

Кога за последен път разпознахте ангел? Може би той е оставят колата ви да премине в сраничната лента, без да ви блъснат.  Може би те предложиха да ви помогнат, когато сте били претоварени с пазарски чанти. Може би те ви дадоха мястото си в метрото или в автобуса. Може би те ви дадоха подарък, който са знаели, че искате. Или може би това беше приятел, който спря в натоварения си работен ден, за да се обади или да се срещне с вас за кафе или обяд. Един ангел може да бъде някой, когото познавате, или някой, когото срещнете. Ангелите подсилват живота ви, дори и за момент.

Вие трябва да разпознавате и признавате ангелите в живота си, хора, които са допринесли за живота ви по големи и малки начини.
 
hope Дата: Сряда, 31-10-2018, 1:39 PM |Съобщение 1080
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Животът е пълен с уроци за преподаване. Можем да ги запомним и да ги споделим с другите, или да ги забравим и да ги научим отново.
--Jan Pishok

Това, което сме предопределени да учим в този живот, ще продължи да ни се предоставя в точното време и на праввилното място. Всяко преживяване е част от голямата картина, която се разгръща пред нас. Ние ще получим информацията, от която се нуждаем, отново и отново, ако е необходимо. Но трябва да се откажем от страха си накъде отиваме и как ще стигнем там. Ние сме в грижовни, любящи и способни ръце. Ще стигнем до правилната дестинация навреме.

В тази програма ние сме поканени да споделяме с другите това, което нашия опит ни е научил. Какъв по-добър начин да си припомним, и по този начин да възродим това, което сме научили, като го кажем на друг?!. Всяка програма "Дванадесет стъпки" е специално създадена, за да опрости живота ни. Стъпките ни тласкат във всяка ситуация и те винаги са продължение на вече научените уроци.

Днес ще помогна на другите да споделят собствения си опит. Така ще възстановя същността и на уроците, които сам научих.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.