Дар за Днес - Page 75 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Вторник, 04-12-2018, 9:40 AM |Съобщение 1111
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Да присъстваш за друг е израз на любов.

Когато някой, от когото се интересуваме, е в беда, може би не знаем какво да кажем. Бихме искали да намалим болката му и всичко да стане наред, но се чувстваме неудобно и безсилни.

Понякога най-големият дар, който можем да дадем един на друг, е нашето присъствие, нашето внимание. Докато се възстановяваме, ние ставаме по-емоционално достъпни за онези, които обичаме; по-малко заети с желание за контрол, и по-малко изоставени и изолирани. След като изпитахме лечебната подкрепа на нашите групи от 12 Стъпки, можем да споделим нашата сила и надежда, като просто сме там, за някой друг, независимо дали е в програмата или не.

Знаем, че всеки от нас трябва да намери своите собствени отговори. Има много пъти, когато не можем да поправим проблемите на нашите приятели, деца, родители или други членове на семейството така, както бихме искали. Но това, което можем винаги да направим, е да им покажем нашето присъствие, че ни е грижа и че сме на тяхна страна. Можем да прекараме време с тях или, ако сме географски разделени, можем да се обадим или да си пишем. И можем да сме уверени, че същата Висша сила, която ни подкрепя, също подкрепя онези, които обичаме.

Моето присъствие днес може да направи нещо положително за някой скъп за мен човек.
 
hope Дата: Сряда, 05-12-2018, 7:58 AM |Съобщение 1112
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Кажете си „време е!“, когато е време да започнете.

Имам приятел, който откакто се познаваме, планира да започне изготвянето на проект, но " след като се организира." Прочел е почти всяка книга, присъствал е на всеки семинар и е изкупил всички дискове по темата. Има килер, пълен с чекмеджета, натъпкани с папки и няколко компютърни програми. Има само един проблем. Вместо да започне, се крие зад маската на "нека първо/ нека най-напред …“ – „ Ще започна да пиша, но първо трябва да проуча тази програма."; „ ще я проуча, но първо трябва да прочета тази книга."

Възможно ли е да се крием зад маската на „ нека най-напред …“? И до кога? Има ли винаги нещо, което ви пречи да започнете? Свалете маската. Започнете проекта си. Спрете с оправданията и рационализациите си; откажете се от тях. 

Научете се да си казвате, когато е време да започнете.

Боже, моля Те да ми помогнеш да премахна оправданията от моя живот. Покажи ми колко пълноценен може да бъде моят живот, когато преследвам мечтите си.
 
hope Дата: Четвъртък, 06-12-2018, 8:48 AM |Съобщение 1113
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Чудим се, "Как мога някога да кажа това?"

Работейки по 8-ма и 9-та Стъпки, ние трябва да бъдем свободни да говорим за нещата, касаещи нашите отношения, особено интимните. Някои неща са много трудни за казване - стара тайна, за която не сме говорили с никого; чувство или наблюдение, които отсрещният не иска да чуе; грешка, която сме допуснали и която ни призовава към изповед. Чудим се, "Как мога изобщо някога да кажа това? Как мога да го кажа така, че да избегна да нараня себе си или другия?"

Не всички неща трябва да се кажат веднага. Готовността е първата стъпка. Ние може да постигнем готовността да говорим. Втората е времето. Когато сме готови, чакаме да се появи добър момент - подходящ момент, в който нашето послание ще бъде чуто. Третата е любов. Честността, съчетана с грижа и любов, е изцеление и укрепване. Някои болки са необходими за отношенията, и ние можем просто да ги изживеем, защото това ще ни доведе до по-голямо разбиране и повече спокойствие.

Помислете за едно нещо, което бихте искали да кажете на вашия приятел за вашите мисли, чувства, или поведение.
 
hope Дата: Петък, 07-12-2018, 1:04 PM |Съобщение 1114
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Аз мога да се справям с това, което знам. Плаши ме това, което не знам.
--Frances Newton

Страхът от непознатото, който често се споменава като свободно плаваща тревожност, може да ни сполети и без повод. Но това не е необходимо. Програмата ни предлага сила, когато имаме нужда от нея, а вярата намалява всеки страх. Както е казано, страхът не може да съществува там, където има вяра.

Ние имаме много дни, в които се чувстваме силни, във връзка с нашата Висша сила, в състояние да отговорим на всички ситуации. Но и в тези дни рядко осъзнаваме как нашата вяра е тази, които ни задава правилните насоки. Часовете на страх обаче ни карат да бъдем наясно, че ни липва вяра. Има едно просто решение: Ние можем да достигнем до един приятел. Ние можем да бъдем внимателни към нуждите на нашия приятел и така да бъдем в една по-специална връзка с Бог.

Прехвърлянето на нашия фокус от егоцентричните ни страхове към нуждите на друг човек, ни предлага поглед върху нашия собствен живот. Той също ни предлага шанс да позволим на Бог да работи чрез нас. Нашата собствена вяра се засилва всеки път, когато предлагаме нашите услуги на Бог и на приятел в нужда. Онова, което може да ни плаши, започва да изглежда не толкова важно, когато сме по-близо до хората в живота ни.

Когато докосна някой друг, в замяна ме докосва Бог.
 
hope Дата: Неделя, 09-12-2018, 8:30 AM |Съобщение 1115
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Духовни дарове

Чрез работата по Програмата ние се сдобиваме с така желаните духовни дарове. Опитът ни показва, че спокойствието и душевният мир са безценни – ненапразно сме ги търсили толкова много досега. Сила, мъдрост, вяра, надежда и любов, смирение - това са все духовни дарове, които идват при нас чрез нашата Висша сила докато се възстановяваме и работим по нашата програма.

Божиите дарове са на разположение всеки път, когато сме отворени да ги получим. Ние получаваме тези дарове на Духа безвъзмездно, и ние можем да ги споделяме с други хора по същия начин – безкористно и безвъзмездно. Нещо повече - когато ги раздаваме на семейства и приятели, ние си гарантираме, че ще ги получим още по-изобилно за себе си. С времето осъзнаваме, че един малък подарък от време и внимание може да означава много повече от един скъп материален предмет.

Днес се моля се за готовността да приема духовните дарове, които ми предлага възстановяването.
 
hope Дата: Вторник, 11-12-2018, 9:18 AM |Съобщение 1116
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Тези, които се борят срещу огъня с огън, обикновено завършват в пепелта. 
- Abigail Van Buren

Как в миналото достигахме до извода, в който бяхме толкова убедени - че „нашият начин“ обикновено е най-добрият? Той със сигурност не се е дължал на един живот, в който успехът е бил константа. Как достигахме до определено „свое“ по даден въпрос? Едва ли бе след разглеждането на всички чужди, и алтернативни мнения.

Тази „твърдост” вероятно ни е помогнала да оцелеем в детството. Но сега е стена, която ни изолира. Тя затваря умовете ни за онези идеи, които са по-близо до мястото, където искаме да бъдем. И това ни затваря за личността, на която бихме искали да приличаме.

Във възстановяването ние забелязваме хора, които не  бързат да критикуват или отсъждат. Тяхното спокойствие е очевидно, и ние искаме повече от него. Тяхната откритост им позволява да чуват повече другите, и това е начин за знания, промяна и растеж.
Ние считаме, че слушането на другите сега е благословия, а не бреме.

Днес се моля да бъда открит за примера и опита на другите.
 
hope Дата: Сряда, 12-12-2018, 9:47 AM |Съобщение 1117
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Ясно е, че бъдещето крие възможности, то също така съдържа и клопки. Номерът е да се възползваш от възможностите и да избегнеш капаните.
--Woody Allen

Понякога ние се вземаме прекалено на сериозно. Виждаме живота единствено в черно и бяло, без нюансите дори на сивото. Ние вярваме, че целия ни живот зависи от всяко едно решение, което вземаме. Когато проблемите идват заедно, можем да ги възприемем като криза, а не като сбор ор текущи проблеми, пред които се изправят  всички хора. Ако сме недоволни от някого, или ако някой ни разстрои, ние преувеличаваме нещата, докато не разрушим цялата връзката.

Би било полезно да погледнем на днешните задачи и проблеми като на забавление. Да, ние бихме искали да се забавляваме добре, но може би се изисква време, докато го направим. Ако не вземем прекалено на сериозно себе си или проблемите си, може би ще успеем да се позабавляваме.

Днес се моля да помня, че ежедневният живот се нуждае от светлината на хумора.
 
hope Дата: Четвъртък, 13-12-2018, 2:04 PM |Съобщение 1118
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Приемането ни носи свобода.

Конфликтът може да бъде резултат от опит за промяна на лице или ситуация, която не ни харесва. И конфликтът предизвиква стрес и раздразнение, които ограничават живота ни. Те крадат способността ни да бъдем отворени към възможности за растеж и промяна.

Защо е толкова трудно да приемем ситуации, които не ни харесват? Програмите "Дванадесет стъпки" ни казват, че това се дължи на нашето его. Чувстваме се унижени, когато другите не са съгласни с нашия план или нашето мнение. Нашата самооценка е свързана с реакциите на други хора.

Но ние можем да променим. Можем да оставим успешните истории, които чуваме в тази програма, да ни вдъхновят; да позволим на другите да бъдат. Ще открием колко по-добре се чувстваме, когато не сме на “бойното поле” с нашите приятели и близки.

Не е нужно да имам конфликт с други хора днес. Моля се да позволя на другите да бъдат самостоятелни и да направят това, което им се струва правилно. В резултат ще се чувствам по-спокоен.
 
hope Дата: Събота, 15-12-2018, 9:44 AM |Съобщение 1119
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Размишление за деня:
Никой от нас не може да претендира, че познава Бог в цялата му пълнота. Никой от нас не може да претендира, че разбира Висшата сила напълно и цялостно, във всеки един аспект. Но има нещо, което знаем със сигурност: Съществува сила отвъд нашата човешка воля, която може да направи прекрасни, любящи неща за нас, които сами не можем да направя за себе си. Усещаме тази прекрасна сила когато работим над собственото си същество, и ние виждаме чудотворните резултатите от същата тази сила в живота на хиляди и хиляди други възстановяващи се хора, които са наши приятели в Програмата. 
Дали сега се нуждая от Божията благодат и любящо разбиране в по-малка степен отколкото когато започнах моето възстановяване?

Днес се моля:
Моля се никога да не забравя, че днес моите духовни потребности са толкова големи, каквито бяха, когато дойдох в програмата. Толкова е лесно да погледна другите, по-нови в процеса на възстановяване, и да видя колко нуждаещи са.  Дори и да мисля за себе си като за все по-“независим”, се моля никога да не пренебрегвам зависимостта ми от моята Висша сила.

Днес ще помня:
Аз никога няма да надрасна нуждата от Бог.
 
hope Дата: Неделя, 16-12-2018, 8:20 AM |Съобщение 1120
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Ниско самочувствие

Страдането от ниско самочувствие е често срещано. Някои от нас са с ниска самооценка, защото са израстнали в семейства, засегнати от алкохол или други наркотици. Може би критиката, натрупана в училище или в лош брак, също я е предизвикала. Може да имаме хиляди причини, поради които ни липсва чувството за собствената ни стойност. 

Програмата 12 Стъпки е основана на духовността и в нея се запознаваме с по-висша сила. Мнозина от нас са нямали такава сила преди, поне не една, на която да разчитаме, и която да ни помогне да се чувстваме по-добре със себе си. Сега – възстановявайки се, ние се учим да се обръщаме към нашата Висша Сила всеки ден за да се доверим, че сме обичани, че сме обградени с грижи. С течение на времето ще се радваме да обичаме себе си, а след това ще се освободим от необходимостта да бъдем съвърши, за да сме стойностни.

Днес ще приема деня си с достойнство и с вярата, че моята Висша сила ще се грижи за мен по най-добрия начин.
 
hope Дата: Понеделник, 17-12-2018, 2:08 PM |Съобщение 1121
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Размишление за деня:
Откакто дойдох в програмата, станах все по-наясно с молитвата за Смирение. Виждам я на кориците на нашата литература, по стените на залите за сбирки и в къщите на новопостъпилите приятели. "Боже, дари смирението да приема нещата, които не мога да променя; смелостта да променя нещата, които мога, и мъдростта да познавам разликата". 
Разбирам ли Молитвата за Смирение? Вярвам ли в нейната сила, често ли си я повтарям? Дали ми става по-лесно да приема нещата, които не мога да променя?

Днес се моля:
Моля се думите на моята Молитва за смирение никога да не стават механични за мен или да губят смисъла си в заглушителния ритъм на повторение. Моля се нейните думи да продължат да добиват нови дълбочини от значение, докато се приспособявам към реалностите на живота. Вярвам, че мога да намеря необходимите решения в тази молитва, която в своята простота обхваща всички житейски ситуации.

Днес ще помня:
Следвай молитвата.
 
hope Дата: Вторник, 18-12-2018, 9:34 AM |Съобщение 1122
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Размишление за деня:

Сега, когато знам, че не мога да използвам смелостта на бутилката, търся и се моля за 24-часова смелост да променям нещата, които мога. Очевидно това не е вид кураж, който ще ме направи силен и смел човек за цял живот, способен да се справя с всички проблеми. По-скоро това, от което се нуждая, е постоянен и интелигентен кураж, продължаващ всеки ден от моя-нататъшен живот, без да забравям, че днес правя само това, което мога да направя днес и да избягвам всички страхове и тревоги по отношение на крайния резултат. 
Какво означава за мен днес смелостта?

Днес се моля:
Моля се да се справя само с онези неща, които имам възможност да променям. Промяната трябва да започне с мен, всеки ден. Моля се да знам, че приемането често е форма на смелост. Не се моля за свръх-смелост, а само за постоянство, за да отговоря на това, което животът ми носи, без без значение какво е то.

Днес ще помня:
Куражът е необходим всеки ден.
 
hope Дата: Сряда, 19-12-2018, 2:34 PM |Съобщение 1123
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Прави го просто

Така, вие се предадохте. Сега сте готови да се сблъскате с определено предизвикателство. Така че вие се спускате да събирате всичките си сили. И отново се удряте в стената.

„Какво не е наред?“- може да попитате-„ Аз правя всички духовни неща, които трябва да правя. И все още нещата не работят, не мога да стигна никъде“.

Опитвали ли сте някога да отключите вратата и да не успявате? След това се опитвате отново и отново, и ключът просто не може да отвори вратата? И колкото и да сте били упорити, толкова по-разочаровани сте ставали. Затова сте спряли с опитите си известно време, отпуснали сте се и сте опитали. Voila. Ключът пасва перфектно, а най-малкото му завъртане отключва вратата.

Има по-лек начин да бъдеш в света, да опитваш нещата, да правиш нещата, да вършиш работата си.

Независимо дали се занимавам с конкретен проект, дали се наслаждавам на нова връзка или съм излязла от трудна ситуация, първата ми нагласа е да се принудя и да се опитам твърде много. Ако една чаша чай има хубав вкус, ще пия пет. Ако искам да изразя любов или загриженост за някого, ще прекаля.

"Ако си струва да го направите, си струва да се справяте добре", не означава, че ако си струва да го направиш, трябва да се насилваш. Да се справиш добре означава да се отпуснещ и да оставищ действията да се разгъват естествено, без ненужна сила. Отдръпнете се малко. Отпуснете се.
 
hope Дата: Четвъртък, 20-12-2018, 3:26 PM |Съобщение 1124
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Размишление за деня

Програмата и приятелите ми в Общността ми предоставиха съвсем нов набор от инструменти за живот. Дори всяко едно мото, което преди ми изглеждаше празно от съдържание, сега се превръща във важна част от ежедневието ми: “Прави го просто; Първо- най-важното; И това ще мине“. Ако използвам всички инструменти редовно и добре, те ще ми помогнат да се отърва от такива негативни чувства като вина, безпокойство, бунт и гордост. 
Когато се чувствам депресиран, използвам ли инструментите, които са доказано ефективни? Или стискам със зъби и страдам в болезнено мълчание?

Днес съм благодарен:
Благодарен съм за инструментите за възстановяване, които ми предлага Програмата, след като признах, че съм безсилен и предадох себе си на волята на Бог, така както Го разбирам. Благодаря за Дванадесетте стъпки и за новите приятели, което може да ми помогне да се видя честно. Благодаря за думите и фразите, които ги разбирам по-пълноценно, и които са важна част за трезвостта ми.

Днес ще помня:
Ползвай по най-добрия начин инструментите за възстановяване.
 
hope Дата: Петък, 21-12-2018, 8:34 AM |Съобщение 1125
С опит
Група: Потребител
Постове: 1486
Статус: Извън линия
Вярвам, че всяко събитие в живота се случва като възможност да избереш любовта пред страха.
- Опра Уинфри

Когато миналото ни е претъпкано с трагични и обидни преживявания, не е лесно да си припомним събитията като възможности да обичаме. И все пак днес сме на сигурно място и ние започнахме да вярваме, че Висшата сила ни наблюдава всеки миг. Чрез принципите на тази програма се учим да прощаваме и да се доверяваме, че винаги ще бъдем обгрижвани.

Не можем да променим миналото. Това, което се случи и как реагирахме, ни помогна да стигнем дотук в нашето пътуване. Сега можем да култивираме любовта. Хората, които се грижат за нас, ще ни подкрепят. Опитът, предназначен за нашия напредък, ще дойде при нас. Нашата Висша Сила никога няма да ни напусне. Благодарение на обичта, която вече изпитваме, можем да се освободим от страха, стига това да е нашето желание.

Днес няма да се страхувам от събитията в моя живот. Готов съм за тях. Те се нуждаят от моето участие.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.