Дар за Днес - Page 77 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Вторник, 22-01-2019, 9:36 AM |Съобщение 1141
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
В музиката, в морето, в цветята, в актовете на доброта ... Виждам това, което хората наричат Бог, във всички тези неща.

--Pablo Casals

Третата стъпка се отнася до "Бог, както го разбираме". Пътищата и начините, по които да се срещнем с нашата Висша Сила и за нашето духовно пробуждане, са навсякъде. Всяко дърво и всеки лист на всяко дърво, прошумоляващ от вятъра, изразява Бог в нашия живот. Когато малка птица или пеперуда прелети над главата ни, ние сме посетени от неговия дух. Когато небето кипи от буря, когато се раздира от светкавици и гръмотевичен трясък, ние ставаме свидетели на проявата на сила, по-могъща от самите нас. Красивите произведения на изкуството, създадени от човека по време на духпното им пътуване през живота, са израз на смелостта им да създават нещо за другите. 

Дете прави рисунка и ви я подарява. Съсед ви помага да ремонтирате колата си. Вие се отнасяте към служителя на касата като към истински човек. Каквото и дума да използваме за Бог, ако решим да бъдем отворени и непредубедени, ние Го намираме в малките подробности на нашия живот. Духовното събуждане е прекрасно ежедневно събитие.

Боже, отвори моите сетива, за да усетя твоето присъствие по-пълно.
 
hope Дата: Сряда, 23-01-2019, 3:13 PM |Съобщение 1142
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Работи с днешните си проблеми Днес

Много от нас са изправени пред привидно непреодолими трудности, може би заради нашата компулсивност, или просто защото преминаваме през някакво нещастие. Какъвто и да е мащаба на проблемите ни, "Просто за днес" и "Първо най-важното", са ключовете за да работим над тях.

Днес ние можем да се справим само с днешните проблеми. Един от днешните проблеми, разбира се, може да е свързан с притеснение за бъдещето. Добър начин за работа с този проблем е да го поверим на грижите на нашата Висша сила.

Когато имаме работа, която очевидно трябва да се направи днес, ние трябва да я извършим. Не е нито е разумно, нито приемливо да отложим неща, които можем и трябва да направим днес.

Съществуват определени задачи и отговорности, с които трябва да се заема днес. Аз няма да ги отложа.
 
hope Дата: Четвъртък, 24-01-2019, 9:35 AM |Съобщение 1143
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Прави го просто

Мили Боже,

Помогни ми да помня, че духовното ми израстване е бавно,

че то изисква време за растеж. 

Зрелостта не е чудо, което да се случи за една нощ. 

Помогни ми да бъда деен и продуктивен 

и ме пази от отлагането и нетърпеливостта да бързам 

напред твърде бързо.

 

Днес ще си напомням да не се движа по-бързо, отколкото е нужно.

Няма да насилвам рекатa; ще я оставя да тече.

The 12 Step Prayer Book Volume 2 by Bill P. and Lisa D.
 
hope Дата: Петък, 25-01-2019, 3:30 PM |Съобщение 1144
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Ученето трябва да подпомага на всеки отнас да открие своята уникалност.

--Leo Buscaglia

Ние - всеки един от нас – е специален, което означава, че няма друг човек, който да е точно като самите нас. Никой не изглежда точно като нас. Гласът на никой не звучи съвсем като нашия. И никой не мисли през призмата на своята история, точно както правим ние. Никой няма нашата специална история. Нито нашата специална мисия в живота.

Всеки от нас е създаден за специални цели. Може би това е да научим на нещо приятел, или пък начина, по който ще помогнем на сестра или брат си. Всеки ден ще ни даде шанс да предлагаме нашите специални дарования на другите. Нашият живот- това да бъдем живи и да ни има, е Божият начин на доказване, че ние сме важни за семейството, колегите и приятелите ни, просто за света.
 
hope Дата: Събота, 26-01-2019, 8:56 AM |Съобщение 1145
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Духовното пътуване

Има нещо благородно в духа на тези, които се борят със смъртта, държейки се за живота. Ние всички сме движени от своята борба, но може би е по-благородно да пуснем живота да си отиде, когато му дойде времето.

Това има смисъл само ако можем да погледнем назад в живота, който сме изживели пълноценно, в цялата му пълнота. Ние не бихме искали да умрем, без да опознаем докъде са нашите граници и да изпълним и използваме до степента, която можем. Може би не в светския смисъл на думите, но духовната широта може да бъде толкова вълнуваща, както са пътуването, спортът, романтиката, или успехите. Това са границите на нашия мозък и сърце, които искаме да тестваме.

Не всеки е благословен със стабилно физическото здраве, но всички ние имаме способността за духовно здравеене и пътешествие. Самоанализът и медитацията са инструментите за себеопознаване и спокойствие. Когато се стремим да опознаваме себе си, нас ни очаква непознато досега приключение.

Моето духовно пътуване е истинското пътуване в живота ми. По този път ме очакват истински благословии.
 
hope Дата: Неделя, 27-01-2019, 8:30 AM |Съобщение 1146
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Ако искате да бъдете обичани, обичайте, бъдете любящи.

--Benjamin Franklin

Ние всички искаме да бъдем обичани. В нашата човешка природа е нуждата да разчитаме в живота си на някой друг. Най-малко един човек има нужда от мен - си казваме, когато чувстваме, че трябва да достигнем състоянието да приемем потребностите на живота. Колко еднакви сме всички…  Парадоксът е, че нашата собствена нужда от любов намалява, когато ние я даряваме на другите. Дай я, и тя ще се върне – това обещание, на което можем да се доверим безрезервно .

Реалната, истинска любов и пътят й от подателя до получателя и обратно често остава далеч от съзнанието ни. По-често ние се задушаваме и ставаме обсебени от липсата на доказателства за любовта в живота ни. „Защо той/тя не ми се усмихва? Защо не му/й пука за мен? Дали няма някой по-интересен, който е заел нашето място?”

Изборът да предложим любов, а не да я търсим, ще повлияе на всяко наше преживяване. Животът ще ни се стори по-благ и лек, а наградите ще бъдат много и широкообхватни.

Да обичам другите ми обещава любовта, която желая. Но не мога да я очаквам, ако първо не я дам.
 
hope Дата: Понеделник, 28-01-2019, 8:27 AM |Съобщение 1147
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Възможността може да позвъни само веднъж, но изкушението да се е облегнало на звънеца.

--Anonymous

Ние винаги разполагаме с възможност. Ние успяхме да премахнем алкохола като приоритет в живота ни. Точно това желание ни дава възможност. Ние сме благодарни заа това.

Твърде лесно обаче, нашите стари начини на мислене и поведение могат да се промъкнат обратно, особено в началото на възстановяването ни. Нашите стари модели са твърде пресни в съзнанието ни. Затова не бива да забравяме, че такъв критичен момент в живота ни се дава, за да се възползваме от възможността да се учим и да се развиваме. Ако се изкушим да се върнем към стария начин, ние ще тръгнем назад.

Днес ще помня, че старите ми мислене и поведение са част от моето минало, не от моето бъдеще, затова трябва даа ги избягвам от настоящето си.
 
hope Дата: Вторник, 29-01-2019, 8:47 AM |Съобщение 1148
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Вселената работи чрез динамичен обмен…

--Deepak Chopra

 Думата „валута“ /currency идва от латинското currere, което означава "да тече", както и "да се движи“. Валута, разбира се, е термин за пари. По дефиниция, парите имат за цел да се обменят. Ние даваме и ние получаваме. Ние всички най-вероятно сме чували изразите: "Каквото повикало, такова се обадило", "Дайте и ще получите" и "Вие получавате това, което давате." Ние всички най-вероятно сме преживели тези думи, може би понякога с изненада или дори удивление.

 Когато се чувстваме изоставени, или че нещо ни липсва, ние трябва да отворим сърцата си, за да даваме. Когато даваме това, към което се стремим, ние откриваме, че то се връща към нас в точното време и място - точно когато имаме нужда от него, и което ни напомня, че не ни липсва нищо. Подаръците не са задължително материални или словесни. Те могат да бъдат добри мисли и молитви, обич или отделено за друг време.

Днес ще давам с радост, знаейки, че моите нужди ще бъдат изпълнени.
 
hope Дата: Сряда, 30-01-2019, 9:59 AM |Съобщение 1149
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Аз не мисля, че ще започнете да гледате на света с нови очи, когато сте 80, ако не сте го правили, когато сте били на 30.

--Janice Clark

Понякога ние робуваме на навиците си, и това се вижда, когато затънем в старите си гледни точки дълго време след като те са престанали да работят. Въпреки това, този факт не ни ограничава завинаги. Всеки път, когато искаме да култивираме една нова идея или пък алтернативен подход към дадена ситуация, ние сме свободни да го направим. Ние сме в състояние да подновяваме гледните си точки, вижданията си по всяко време, на всяка възраст.

Ние всички познаваме възрастни мъже и жени, които имат духа и ентусиазма на най-младите. За съжаление, съществува и обратното. Колко тъжно да се наблюдава 40 или 50-годишен човек, който се е отказал да живее…  От кои ще бъдем? Изборът е винаги на наше разположение. И ние можем да го правим отново и толкова често, колкото бихме искали.

Какво облекчение е да знаем, че ако сме стари и унили днес, ние все още имаме възможността да бъдем млади и изпълнени със смях утре! Може би не можем да направим всичко възможно; може би не сме в състояние да правим или да се възползваме от направеното, но това решение е винаги по силите ни.

Днес ще отворя очите си, за да избера какво и как да видя днешните ми преживявания и да им придам силата, която избера самият аз да им давам.
 
hope Дата: Четвъртък, 31-01-2019, 9:31 AM |Съобщение 1150
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Аз мога да се справям с това, което знам. Плаши ме това, което не знам
--Frances Newton

Страхът от непознатото, който често се споменава като свободно плаваща тревожност, може да ни сполети и без повод. Но това не е необходимо. Програмата ни предлага сила, когато имаме нужда от нея, а вярата намалява всеки страх. Както е казано, страхът не може да съществува там, където има вяра.

Ние имаме много дни, в които се чувстваме силни, във връзка с нашата Висша сила, в състояние да отговорим на всички ситуации. Но и в тези дни рядко осъзнаваме как нашата вяра е тази, които ни задава правилните насоки. Часовете на страх обаче ни карат да бъдем наясно, че ни липсва вяра. Има едно просто решение: Ние можем да достигнем до един приятел. Ние можем да бъдем внимателни към нуждите на нашия приятел и така да бъдем в една по-специална връзка с Бог.

Прехвърлянето на нашия фокус от егоцентричните ни страхове към нуждите на друг човек, ни предлага поглед върху нашия собствен живот. Той също ни предлага шанс да позволим на Бог да работи чрез нас. Нашата собствена вяра се засилва всеки път, когато предлагаме нашите услуги на Бог и на приятел в нужда. Онова, което може да ни плаши, започва да изглежда не толкова важно, когато сме по-близо до хората в живота ни.

Когато докосна някой друг, в замяна ме докосва Бог.


Съобщението поправено от hope - Четвъртък, 31-01-2019, 9:33 AM
 
hope Дата: Петък, 01-02-2019, 9:54 AM |Съобщение 1151
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Ако имам свобода в живота си и в душата си съм също свободен, само мога да се наслаждавам на такава свобода.
--Richard Lovelace

Когато една майка реши да спре кърменето на бебето си, това не значи, че го отхвърля. Тя знае, че е време детето да премине на самостоятелно хранене. Въпреки, че бебето може да се почувства отхвърлено и озадачено в началото, то скоро се адаптира към новия си начин на хранене.

Когато ние се чувстваме отхвърлени, може би е полезно да помним, че каквото и да ни се е случило, за да се чувстваме по този начин, то може да няма нищо общо с нас. То може да е отражение на това, което се случва с някой друг, или просто е естествен край на определен етап в живота.

Когато разберем, че действията на другите спрямо нас са продиктувани от техните собствени чувства, и че ние не ги причиняваме; че те са нещо, което не можем да контролираме – така както те не могат да контролират нашите, ние можем да се освободим от поне малко страх и себененавист.
Можем да видим това, което изглежда отхвърлено, като отворена врата за определена наша свобода от другата страна.


Съобщението поправено от hope - Петък, 01-02-2019, 9:55 AM
 
hope Дата: Неделя, 03-02-2019, 8:32 AM |Съобщение 1152
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Хората винаги са искали да говорят с мен за проблемите си. Предполагам, че съм добър слушател. Може би в края на краищата притежавам нещо, с което да съм полезен.
--Joann Reed

Никой не е без значение в този живот. Може би не сме открили нашата уникална цел или специални дарования, но всеки от нас има място във Вселената, иначе нямаше да сме тук.

Всеки от нас може да предложи ценен подарък на приятели, и то всеки ден - ние можем да ги изслушваме. Посланията на нашата Висша сила често идват при нас чрез думите на другите. Ние извършваме едно прекрасно служене на нашите приятели, като ги слушаме и споделяме нашия собствен опит и предложения.

Вниманието – неговото отдаване и получаване - е може би най-ценният принос, който всеки от нас може да направи. Нека никога не подценяваме светостта на слушането.

Днес ще запазя собствения си ум тих, ако някой иска да сподели опасенията си с мен. По този начин сърцето ми може да е в състояние да предложи мъдрост.


Съобщението поправено от hope - Неделя, 03-02-2019, 8:32 AM
 
hope Дата: Вторник, 05-02-2019, 9:12 AM |Съобщение 1153
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
…  безпокойството трябва да ни отведе до действие, а не в депресия.

--Karen Horney

Ако дадена житейска ситуация предизвиква в нас загриженост, дори и леко недоволство, или сериозно разочарование, ние трябва да сме наясно, че тези чувства сочат, че трябва да действаме отговорно. Събитията, които привличат вниманието ни, се нуждаят от нашите действия.

Нашите действия могат да приемат различни форми. Понякога ще бъдем призовани да поемем отговорност за ситуацията. По-често предлагането на емоционална подкрепа на друг е всичко, което е необходимо. Може би най-често, нашите молитви са достатъчни.

Винаги можем да реагираме адекватно и правилно на обстоятелствата, които ни причиняват безпокойство. Ако не сме в състояние да им отговорим, нашето бездействие само ще увеличи безпокойството ни, а то от своя странаще възпрепятства дейността, за която ни прозовава денят.

Моите действия днес трябва да отразяват моите притеснения и да съответстват на необходимостта.
 
hope Дата: Четвъртък, 07-02-2019, 8:10 AM |Съобщение 1154
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Напускам те, защото във връзката ни няма място за мен. Но ти можеш да ми кажеш да не си отивам. Кажи ми го. Кажи ми да остана.

--Stephen Sondheim

Да оставим някой, когото обичаме, означава съзнателно да разрушим жизненоважна връзка. Дори ако ние сме тези, които избираме да напуснем, често се чудим защо толкова много ни боли. Но сърцето не е логично; то чувства травмата от загубата и отговорността да бъдеш този, който да каже довиждане.

Любовта е процес; и той не свършва, защото ние казваме „довиждане“. Без значение колко е болезнена или вредна една връзка, в нея има нещо добро, точно както има добро и за другия. Предизвикателството е в това да приемем с благодарност избора, който сме направили и да простим на болката, която сме претърпели, колкото и голяма да е тя. Ние може да откажем да простим и да се отдадем на самодоволството или пък възмущението. Тези чувства са родени от илюзията за власт – че ние сме тези, които си тръгваме. Независимо от всичко, ние можем да поскърбим за загубата, след това да пуснем този, който обичаме, така че да можем да лекуваме болката си.

Ако това е по-здравословно за моето възстановяване, аз трябва да прекъсна определени взаимоотношения, независимо от болката, която ще ми причини това. След това ще простя както на другия, така и на себе си – защото съм направил правилния за мен избор.
 
hope Дата: Петък, 08-02-2019, 2:12 PM |Съобщение 1155
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Започнах да разбирам, че когато правя неща за другите ... по-ценно е действието, а не резултатът.
--Joanna Field   

Всички сме чували, че е по-ценно да даваш, отколкото да получаваш. Но все още може да намираме за трудно да даваме на другите, независимо дали това даване включва нещо материално, или е акт на даване от себе си: грижа за някой, който е болен; отделяне на време за някого; отправяне на покана към някой, който е самотен.

Възможно е да се страхуваме да правим нещо за другите без никакви очаквания да получим нещо в замяна. Когато даваме безкористно, ние показваме свои чувства - показваме, че ни е грижа. Но ако можем да погледнем отвъд нашите страхове, към себеотрицанието на нашите действия на даване, ще видим, че ни очаква голяма награда - знанието, че имаме смелостта да рискуваме да дадем на някого.

Рисковете, които предприемаме при даването на други, са уроци за самите нас, както и за тези, до чийто живот се докосваме.

Дарът на даването отваря врати към домовете на нашите души.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.