Дар за Днес - Page 81 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Четвъртък, 04-04-2019, 10:16 AM |Съобщение 1201
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Определяме ежедневно нашите приоритети

Приоритетите не са просто нещо, което да определим веднъж годишно, веднъж в месеца, или дори веднъж седмично. Нашите приоритети са видими в решенията, които вземаме и действията, които предприемаме, всеки ден.

Да бъдем в тясно сътрудничество и във връзка с вътрешната ни същност и с нашата Висша сила е нещо, които ни помага да бъдем сигурни, че нашите приоритети отразяват истинските ни нужди и желания. Когато сме стъпили здраво на тези взаимоотношшения – с Висшата сила и със себе си, ние няма да допуснем неоснователното повлияване от други хора, и ще знаем какво е наистина важно за нас; какво е необходимо за нашето здраве и благосъстояние.

Ние опредляме приоритетите си с всички простички нааглед решения и действия - когато например пазаруваме хранителни стоки и планираме какви да бъдат ястията за деня ни; опрделяме ги, когато избираме между играта на тенис, четенето на книга или среща с приятел. Правим го, когато решаваме как да отговорим на отрицателен коментар на колега. Нашите дневни приоритети отразяват това, което сме, и определят това, в което се превръщаме. Затова нека се грижим за тях със здравословната към нас обич.

Днес се моля да поставя на първо място първите, най-важни за мен неща.
 
hope Дата: Петък, 05-04-2019, 9:36 AM |Съобщение 1202
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Светът е колело, което винаги се върти. Тези, които са на високо, слизат на по-ниско; тези, които са били ниско, преминават по-нагоре.

--Anzia Yezierska

Всичко се променя. Нищо не остава същото. И приемането на начина, по който са нещата – вместо, и без очакването какви биха могли или би трябвало да бъдат, ни освобождава да живеем по-пълноценно всеки момент.

Времето тече по своя ход, нашата съдба - заедно с него. Има цел в това как се разгръща животът ни;  всички възходи и падения служат на нашия растеж. Ние не трябва нито да негодуваме при застой, нито да се отдаваме на твърде дълго въодушевление. Отдаването на прекалено много внимание на всяко едно положение или обстоятелство пречи на нашето пробуждане за настоящето. А предназначението на настоящето е да ни учи.

Ние трябва да се движим с времето. Трябва да съсредоточим вниманието си върху настоящия момент и да приемаме всички чувства, които предизвиква всеки един наш опит – така изграждаме емоционалната ни зрялост. Нашите уроци са много, и те придружават както паденията, така и силните ни времена. Ние можем да бъдем благодарни и за двете.

Програмата ни дава свобода, след като сме били на дъното. Тя ни дава инструментите, с които да се движим уверено напред, доверявайки се, че всичко е наред. Нищо не трае вечно, и в рамките на всяка една борба има възможност за реален растеж.

Върхове ще отминат, точно както ще отминат и паденията. Те идват при нас със своята цел. Ние трябва да им дадем тяхната свобода - за да намерим нашата собствена свобода.
 
hope Дата: Събота, 06-04-2019, 8:13 AM |Съобщение 1203
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
В сърцето си всеки носи дълбоки копнежи, но и голяма носталгия.

--Rabbi Seymour Siegel

Ние се питаме - какво ни накара да направим някои от нещата, които направихме? Ние стигахме до крайности, дори когато знаехме, че нашите действия не са рационални. Дори и сега, понякога крайностите ни привличат. От време на време ние все още копнеем за неща, от които знаем, че ще ни боли. Дали тези желания ни озадачават?

Мъдрите и прозорливи хора са тези, които търсят собствените си дълбоки истини и искат да разберат истинските си желания и копнежи. Мнозина казват, че нашите желания и копнежи са в основата на цялото ни същество; в търсенето на духовен дом,  на място, където знаем, че ще сме добре дошли, обичани и защитени. Може би всички ние сме родени с копнеж по такъв дом. И може би сме го имали, когато за пръв път сме усетили топлината на любящите и грижовни родители, дори да е била само къс, частица. И може би след това прекарваме остатъка от живота си, преследвайки изживяването отново на това прекрасно чувство.

Мъдростта на Дванадесетте стъпки ни насочва към онзи духовен дом, в който ни очаква цял живот на растеж и усъвършенстване, и в който усещаме духа на нашата Общност. От мъжете и жените в нея научаваме как те са намерили своя път „към дома“.

Днес вълненията на сърцето ми ще бъдат знак за моя духовен копнеж.
 
hope Дата: Неделя, 07-04-2019, 8:51 AM |Съобщение 1204
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Щастието е въпрос на решение.

Ние дойдохме в тази програма отчаяни - за помощ и може би за утеха. Чувствахме се бяхме много наранени. Виждайки всички усмивки, и като слушахме смеха на жените и мъжете по време на сбирки, се убедихме, че сме на правилното място. За щастие, останахме  достатъчно дълго, за да разберем откъде идват, на какво се дължат усмивките и смехът им.

Дванадесетте стъпки са предложения за живот ден за ден, за дадения момент. Когато позволим на Стъпките да ръководят мисленето и действията ни, ние откриваме, че не е необходимо животът ни да бъде болезнен. Мисленето и действията ни са изцяло в нашия контрол – те зависят от нас, от изборите които правим. А да останем в Програмата е нещо, което може да ни донесе единствено щастие.

Днес ще се опитам да бъда добър пример за някой друг. Ще бъда живото доказателство за максимата "Повечето хора са толкова щастливи, колкото им позволяват техните умове."
 
hope Дата: Понеделник, 08-04-2019, 11:16 AM |Съобщение 1205
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Животът не може да е истински, ако в него няма наслада и радост от самия живот.

- Coventry Patmore

Новодошъл:

Мисля да предприема пътуване за няколко дни, защото ми омръзна еднообразния живот, който водя. Знам, че сте ме предупредили за големи географски промени. Но аз искам да направя нещо различно.

Спонсор:

Поздравления, радвам се, че планираш да се забавляваш.

Промяната е нещо добро за нас. Тя може да помогне за пробуждане и обновяване на духа ни; да ни покаже неща, които не сме виждали преди; да ни даде нова перспектива за нашия обикновен човешки живот. Ние можем да пропътуваме хиляди километри или да останем близо до дома, толкова дълго, колкото носим със себе си принципите и навиците на възстановяването. Където и да сме, ние можем да прочетем част от литература по програмата, да се молим за помощ да останем във възстановяването, или да се обаждаме на нашите спонсори. Нежното и любящо ръководството на нашата Висша сила върви винаги редом с нас.

Докато пътуваме, може да е възможно да присъстваме на сбирки на нашата собствена Дванадесет –Стъпкова Общност, или на открита сбирка на някоя от другите 12- Стъпкви програми. Можем да проверим за сбирка на мястото, на което ще бъдем – било чрез разговори с наши приятели, или пък като запитаме домашната си група, а можем да проверим и чрез информацията в интернет за мястото, в което пристигнем. Ако посетим нова сбирка, може да видим различни лица, но програмата е същата.

Днес ще обновя духа си, като опитам нещо непознато, но полезно за моето възстанвяване.
 
hope Дата: Вторник, 09-04-2019, 10:48 AM |Съобщение 1206
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Обикновените моменти

Отделяне на време за тиха благодарност ...

Концентрираният върху красивото живот, в широкия смисъл на думата, е духовен живот. Можем да обогатим живота си, като изживяваме естетически ежедневните събития, като отделим време за  хубавите неща в живота ни – да общуваме с приятели, да се позабалвяваме и релаксираме, да почетем на децата, да приготвим вкусна и питателна храна - това са някои от начините да внесем красота в деня си. Можем също така да поставим любими снимки и интересни неща в нашия дом, за да го направим място, което да ни носи уют; можем да почетем интересна книга; да забележим блясъка на звездите в нощното небе; да изгледаме един хубав филм; да послушаме музика; да полеем цветята и да им се порадваме.

Ние живеем духовно, когато правим място за красотата и когато се забавяме достатъчно, за да можем да се насладим на тази, която ни заобикаля. Може да се чудим какво е доброто, което може да ни донесе това. Отговорът е, че тези духовни жестове придават смисъл на всички сфери от живота ни.

Отделете няколко минути сега, за да оцените нещо красиво. Направете си план да влеете красота в днешния ден.
 
hope Дата: Сряда, 10-04-2019, 10:10 AM |Съобщение 1207
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Да бъдеш жив е всемогъща сила.

--Emily Dickinson

Да бъдеш човек в този свят е невероятен подарък. А духовното пробуждане, обещано от тази програма, е винаги достъпно за нас. Но точно днес не всички от нас може да се чувстват силни и жизнени. Може да се чувстваме слаби, объркани, или в безизходица. Дали това е ден, в който сме изпълнени с жизнерадост за дара на живота? Или това е един ден, когато се чувстваме покорени от тежестта на живота?

Може би трябва да оценим нашата гледна точка. Дали не се опитваме да контролираме нещо или някого? Дали не действаме така, сякаш светът трябва да бъде такъв какъвто ние искаме, а не какъвто е? Дали нашата индивидуална воля не е превишила своите естествени граници? Добре е да си отговорим на тези и подобни въпроси.

Днес се моля да намеря удовлетворението и жизнерадостта, които идват от простичкият факт, че съм жив.
 
hope Дата: Четвъртък, 11-04-2019, 7:43 AM |Съобщение 1208
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Живеем нов живот

Ако благодарим всеки ден на Висшата ни сила за проблемите в живота ни, ще открием, че можем да живеем и да се справяме с тях. И по волята на нашата Висша сила прооблемите ни могат да бъдат трансформирани по начини, които невинаги са разбираеми за нас. Ние не винаги можем да разберем живота – не и напълно. Не и докато не дойде времето за това. А то се случва в точното и нужно веме, в точното и нужно място и обикновено – когато сме готови за това.

Ако сме готови да позволим на нашата Висша сила да се справя с всяка ситуация по пътя ни, ще видим, че живеем по нов начин на живеене. Ние ще изпитаме такива свобода и радост, каквито не бихме могли имаме с нашите стари начини на мислене и поведение.

Едва ли някога сме си представяли по-добър живот от този, който имаме сега, но трябва да живеем всеки ден, като се учим да мислим по-добре и по-разумно.

Дали живея един нов живот?

Висша сила, аз съм благодарен за проблемите в живота си; те да ми помагат да променя себе си в ново, по-добро същество.
 
hope Дата: Петък, 12-04-2019, 11:28 AM |Съобщение 1209
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Този, който живее с отегчение в съвременния свят, не е в пълния смисъл негова част.
--Brand Blanshard

Ентусиазмът не е нещо, което просто се случва. Той е отношение, което насърчаваме или възпрепятстваме с нашите решения - за това как да се отнасяме към нашите преживявания - от най-обикновените до най-важните неща. Той е отношение, което носим през целия ден и през целия ни живот. Решението да бъдем ентусиасти за определен проект идва лесно, когато позволим на ума ни просто да се наслаждава на това, че сме живи, че живеем, че ни има.

Благодарността за многото благословии, които ни носи възстановяването, засилва още повече нашия ентусиазъм към живота. Ние всички познаваме хора, които са отегчени от работата си, които се оттеглят от социална ангажираност. Повечето от тези хора са загубили връзка с основното им чувство на благодарност за това, което животът им е дал и им дава. А истината е, че щастието не винаги ни прави благодарни, но благодарността винаги ни пррави щастливи.

Силата да се радваме на живота напълно, да внасяме ентусиазъм в каквото и да правим, е в рамките на нашата власт. В действителност, това е в рамките на нашия собствен ум.

Днес ще бъда ентусиазиран, като съм благодарен.


Съобщението поправено от hope - Петък, 12-04-2019, 11:29 AM
 
hope Дата: Събота, 13-04-2019, 7:57 AM |Съобщение 1210
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Аз съм този, който съм

Понякога ние искаме да бъдем някой друг – само не това, което сме. Ние искаме да бъдем някой, който се чувства по-свободен и спокоен. Ние искаме да бъдем някой, който e здрав и не му се налага да се бори с каквито и да било болести. Ние искаме да бъдем свободни от болката и самотата, които ни донесе нашата зависимост.

Но независимо дали получаваме исканото или не, това, от което имаме нужда, е да приемем себе си, болестта си, желанието да станем по- добре и ръководството на нашата Висша сила.

Дали днес приемам себе си, зависимостта си и ръководството на моята Висша сила? Дали съм ангажиран с възстановяването си?

Мисъл за деня:

Когато погледна вътре в себе си, ще се приема и ще бъда себе си, защото съм значимо човешко същество – точно както и всички други хора.
 
hope Дата: Неделя, 14-04-2019, 9:19 AM |Съобщение 1211
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Обичай другия такъв, какъвто е.

--Thaddeus Коllas

Лесно е да обичаме хората, които приличат на нас, които може да имат нашия духовен ръст, да са образовани по същия начин като нас, да споделят едни и същи ценности като нашите, или са имали много от същите наши преживявания. Но не е толкова лесно да обичаме хората, които изглеждат по-различни от нас. Ако искаме обаче да изпълним Божия план за нас, ние трябва да се опитаме.

Не е лесно да харесваме начина, по който се чувстваме понякога, или някои неприятните неща, които ни се случват. Но, подобно на хората, които са "различни" от нас, дори и нашите негативни чувства имат нужда да бъдат обичани. Нашите страхове, фрустрации, болка, скука, отчаяние - те са част от нас, и те често имат своята цел и смисъл.

Може да мислим, че е невъзможно да обичаме начина, по който се чувстваме, но ние можем да се вземем решение да обичаме всичко, свързано с нас - и след това да видим какво ще се случи. Може да не знаем Божията цел за нас, но ние можем да я разберем по-добре, ако се научим да обичаме себе си такива, каквито сме.

Дори и да не знам Божия план за мен, ще приема и себе си, и другите с любов.
 
hope Дата: Понеделник, 15-04-2019, 10:21 AM |Съобщение 1212
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Нещата, които искаме, се случват, когато най-напред са били мечта.

--Carl Sandburg

Какво виждаме, когато мечтаем за бъдещето? Дали виждаме нещата по-добри, отколкото са сега, или все още се борим със същите проблеми? Дали мечтаем за това, което наистина искаме, или за това, което мислим, че искаме? Да виждаме цялата картина или само част от нея? Дали нашите мечти съответстват на нашите цели?

Действията, които предприемаме днес, влияят на това как живеем утре. Ако знаем какво искаме - ако слушаме желанието на сърцето си, ако следваме нашите цели и ги преследваме с всяко действие, което предприемаме --ние пресъздаваме нашите мечти. Ние превръщаме нашите желания в цели, а целите си - в реалност.

Днес ще визуализирам живота, който искам.
 
hope Дата: Вторник, 16-04-2019, 11:21 AM |Съобщение 1213
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Ако позволим на нещата да ни плашат, животът няма да си струва да бъде живян.

--Seneca

В пристъпите на паника ние чувстваме внезапен прилив на тревожност и страх, без да има причина. Ние всички изпитваме безпокойство от време на време, но обикновено можем да проследим неговата причина. Един истински пристъп на тревожност не се случва изневиделица.

Ние може преди да сме реагирали на паническите атаки, на безспокойството и тевожността, бягайки от тях. Но след това целият цикъл започваше отначало.

Сега – възстановявайки се, не се налага да реагираме по този начин. Ние можем да разпознаем пристъпите на безпокойство и да ги приемем като изолирани събития, които ще преминат. Можем също така да получим помощ от приятелите и спонсорите си, като поговорим открито със тях.

Днес ние не сме сами в страховете си. Вече имаме надежда.

Днес се моля да помня, че не бива да се оставям на страховете и безпокойството си.
 
hope Дата: Сряда, 17-04-2019, 10:28 AM |Съобщение 1214
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Принципът на живота е, че той реагира в съответствие с това, което правите за него; вашият живот се превръща в това, което вие сте решили да бъде.

 --Raymond Charles Barker

Отношението, което ние носим с нас като конкретна настройка за случващото се, ще повлияе до голяма степен на нашите възприятия за него. Нашето отношение влияе - положително или отрицателно, и на всичките ни взаимоотношения с другите, а не само на тези, които се отнасят единствено до нас. Ефектът на посланието, което носим, е следният: нашата лична сила е голяма. Ние имаме абсолютен контрол над нашите собствени възприятия. Ние определяме собствените ни нагласи. Във всеки момент от нашия живот ние сме тези, които решаваме какво искаме да видим, как да мислим, как да се чувстваме. 

Колко вълнуващо е да се събудим за нашата свобода да мислим и да се чувстваме така, както искаме! Но трябва да се събудим и за истината, че с тази свобода идва и отговорността. Ние си забраняваме да обвиняваме другите за нашите проблеми. Всеки от нас има свободата, но и отговорността да взема решения за собствената си съдба. Как да правим това - всеки избира индивидуално. Но независимо от различния ни опит, всяка минута всички ние сме под контрола на нашите възприятия, нашите нагласи и нашите реакции.

Днес е ден, който зависи от моето отношение, моите мисли и реакции.
 
hope Дата: Четвъртък, 18-04-2019, 10:45 AM |Съобщение 1215
С опит
Група: Потребител
Постове: 1497
Статус: Извън линия
Ако имах възможност да направя подарък за следващото поколение, това щеше да бъде бъде способността на всеки човек да се научи да се смее на себе си.

--Charles Schulz

Във възстановяването ние се учим да се смеем на тези, които бяхме, когато нашата зависимост беше излязла извън контрол. Ние не се смеем на факта, че сме зависими; ние се смеем на това, което сме били някога. Това е един вид здравословен присмех към самите нас. Защото всъщност ние проявяваме хумор към лицето, което не искаме да бъдем никога отново, затова и следваме принципите на нашата програма. За да заличим нашето смешно "аз" от вчера, ние трябва само да следваме някои прости насоки.

Понякога не ни е лесно да се подчиняваме на принципите, заложени в програмата, на дългата и трудна работа над самите нас. Но с разбирането и приемането, че трябва да спрем да играем ролята на Бог, идва и осъзнаването, че каквито и трудности да ни сполетяват, те не са длъжни да бъдат катастрофални, а и не се налага да се справяме сами със тях. Ако всичко в живота идваше или ставаше лесно, щяха да ни липсват неговите искрици на трепет, остроумие и веселие.

Благодарен съм, че чувството ми за хумор намери свободата си. Сега съм в състояние да се смея на себе си, а това е белег на духовното ми израстване.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.