Дар за Днес - Page 83 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Събота, 11-05-2019, 10:01 AM |Съобщение 1231
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Животът е пълен с уроци за учене. Можем да запомним научените и да ги споделяме с други,  или можем да ги забравим и после да ги учим отново. 

Ние търсим отговори. Понякога си мислим, че сме открили необходимата ни истина, а по-късно научаваме, че под нея има и друга истина. Или това, което ни е изглеждало толкова важно, като водещ принцип за живота ни, дори все още да е вярно, вече не е от решаващо значение. То е като да се опитваш да направиш моментна снимка на променящия се свят.

Някои от нас в глада си за сигурност вземат за „абсолютни” истини, които не могат да са абсолютни. 

Ние трябва да продължаваме нашето търсене,  да сме вечни учащи се. Да помним, че сме част от цялото, и че за да останем достатъчно стабилни докато плаваме, трябва да устоим на изкушението да търсим самостоятелно, иначе никога няма да стигнем до отсрещния бряг. Дори Дванадесетте стъпки на тази Програма са ни дадени като препоръчителни за възстановяването ни. Това е програма, която работи, защото ни откъсва от „нашия” - самостоятелния начин и в която непрекъснато се учим на нещо ново. В това е жизнеността на духовния живот.

Това, което трябва да научим в този живот ще продължи да се появява, докато сме заедно и споделяме един с друг. Всеки личен опит е една малка част от голямата картина, която се разгръща. Ще получаваме информацията, от която имаме нужда отново и отново, ако ни е необходима. 

Така че нека се освободим от страха си от неизвестното - къде отиваме и как ще стигнем до там. Ние сме в сигурни ръце. Ще стигнем до точното място навреме. В тази Програма ни се предлага да споделяме с другите това, което сме научили от нашите преживявания. Какъв по-добър начин да си припомним и повторим това, което сме научили? Дванадесетте Стъпки са Програма, която е създадена, за да опрости живота ни. Стъпките са наш водач при всяка ситуация и никога не е срамно да си припомняме нашите уроци.

Днес се моля да бъда отворен за нови мнения – за неща, които досега не съм мислил и не бих се досетил сам. Ще помагам на другите чрез споделяне на моя собствен опит днес. В този процес ще се върна отново към същността на уроците, през които съм преминал.
 
hope Дата: Понеделник, 13-05-2019, 9:59 AM |Съобщение 1232
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Пуснете страховете си 

Пуснете страховете си. Почувствайте ги, и след това ги издишайте, махнете ги. Пуснете чувствата на неудовлетвореност и безизходица, потискащите и натоварващи ви чувства, и паниката. Утихнете. След това изберете една задача, едно просто нещо което да направите. Съсредоточете се само върху него. Или отидете при календара и очертайте в кръг днешната дата. Помнете - днес е единственият ден който имате, и днес е всичко.

Действие:

Ако работите по определен проект, го разделете на компонентите му, и работете по една малка част. Не мислете за останалите. Ако ви се струва, че сте сполетени от вихрушка от задачи и проблеми, си направете списък, след това изберете една определена задача, и се съсредоточете над нея. След като я изпълните, я зачеркнете от списъка си, и направете следващата.

Ако се намирате в труден етап от живота си, не мислете за всички дни напред. Направете тези назначения и изпълнете задачите, които трябва да бъдат направени, съсредоточавайки се само върху днес. Ако преминавате през нещо трудно - като развод или начало на трезвеността, -  можете да разделите дните си на по-малки части - като час, сутрин, следобед и вечер. Не мислете за нищо повече, а само за този отрязък от време. Едва когато стигнете до следващия отрязък, ще се фокусирате върху него.

Ако звярът на тревожността започне да реве, го успокойте, като умишлено обръщате внимание на малките, настоящи стъпки.
 
hope Дата: Вторник, 14-05-2019, 1:37 PM |Съобщение 1233
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Само желанието да опитаме не е достатъчно. Важни са действията ни. 

Обикновено когато не сме склонни да поемем даден ангажимент, казваме, че „ще се опитаме”. Възможно е да не си даваме сметка, но когато казваме: „ ще се опитам”,  то е защото сърцето ни не е готово да даде цялото усилие, което се изисква. Всъщност го казваме, когато не искаме да признаем, че нашата решителност е слаба и вяла. И обикновено се самозаблуждаваме, че само с желанието да опитаме  ще я победим.

Някои предизвикателства пред нас не могат да бъдат преодолени само с думите: „ ще го направя; искам да го направя”. Но винаги можем да изберем да направим нещо, с което да си помогнем. 

Не можем да победим планината, но можем да изкачим някои от нейните скали. 

Ние трябва да се ангажираме с проблема си, за да опознаем по-добре и него, и мястото си в него. Всяко действие, което ни води донякъде, ни подготвя за следващите действия. Ние дори се учим от грешките си, докато се движим. Понякога те именно – осъзнаем ли ги - ни доближават до постигането на нашата цел. Защото както вярата без действия на вяра е мъртва, по същия начин и желанието/готовността без действия е една самозаблуда, болна илюзия.

Днес не само ще се опитам, но и ще направя нещо, за да се придвижа към целта си.
 
idebelushina96 Дата: Сряда, 15-05-2019, 9:15 AM |Съобщение 1234
От скоро
Група: Потребител
Постове: 1
Статус: Извън линия
Здравейте, най-накрая събрах смелост да споделя проблема
си с хора, които ще ме разберат.
На 23 години съм, последната година и половина
пия всеки ден, с малки паузи, количеството е от 200
до 500 грама уиски на ден, зависи от настроението ми
и от това колко свободно време имам.
Искам да кажа толкова много неща, но просто не знам откъде
да започна.
Като цяло съм щастлива от живота си, имам прекрасно момче до себе си, живеем заедно, доволна съм от нещата, които ми се случват. А защо пия, просто нямам логичен отговор.
Има дни, в които наистина не ми се пие, но после отивам до магазина да си пазарувам и малките шишенца на рафта ме изкушават. И аз се поддавам.
Имам работа, ходя на фитнес, имам много хобита, мечти и цели.
Но напоследък все по- малко неща са ми интересни.
Искам само да се прибера, да си сипя едно малко, след което още 2-3.
Правя го преди да се е прибрал приятеля ми от работа, но понякога купувам цяла бутилка и си измислям поводи, за да си пием заедно.
Употребявала съм на работа, докато шофирам, сутрин рано или до късно вечерта. Нямам страшни напивания, защото просто не мога да поема много голямо количество и просто заспивам.
Последните месеци, обаче усещам как нещата се влошават, ставам агресивна като пия, избива ме на скандал.
Напуснах няколко работи, после си намирам други.
Споделила съм на майка ми, на най-добрата ми приятелка и на още няколко човека за проблема ми, само не и на л моя приятел, защото ме е срам.
Признах пред себе си, че имам проблем още преди месеци.
Имах доста успех през лятото, когато започнах да тренирам, пиех по- малко или изобщо не си купувах.
Имам депресия и последно време единственото, което ми се прави е да легна, да се напия, да се тъпче с гадна храна и да спя.
Като за начало ,мисля че разказът ми показва в какво положение се намирам.
Искам да спра, искам си съзнанието и енергията обратно!
Благодаря на всеки, който ще прочете това, знам че ме разбираш и това ми стига за сега!
 
emabook Дата: Сряда, 15-05-2019, 12:18 PM |Съобщение 1235
С опит
Група: Потребител
Постове: 56
Статус: Извън линия
ХУбаво е ,че се осъзнавашм рано, преди да е станало страшно, другото хубаво е че не прекаляваш,но ако не спреш сега, ще вдигнеш мизата, и ще започнеш да се ковеш яко, и тогава и абстиненциите ще дойдат и порочния кръг е заформен.
 
hope Дата: Събота, 13-07-2019, 3:51 PM |Съобщение 1236
С опит
Група: Потребител
Постове: 1224
Статус: Извън линия
Приятели,
Не публикувам дарове, защото от 2 месеца насам се повтарят вече публикувани. Доколкото разбрах, нови ще има на есен, но кога точно не знам. Но със сигурност ще има smile
До новите ни срещи ви пожелавам слънчеви и спокойни трезви дни. Грижете се за себе си и се обичайте!
До скоро! smile
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.