Дар за Днес - Page 84 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Петък, 13-09-2019, 11:56 AM |Съобщение 1246
С опит
Група: Потребител
Постове: 1231
Статус: Извън линия
Конкуренцията с другите е отношение 

Някои от нас никога не са харесвали конкуренцията. Ние предпочитахме дабъдем ясни победители, или пък изобщо да не се конкурираме. Ние не искахме каквито и да било конкуренти да „дишат във вратовете ни”. Тази нагласа ни пречеше да правим най-доброто, което можем, и ниедопускахме грешка, когато си мислехме, че сме в конкуренция с другите.

Всъщност, ние се конкурираме единствено със себе си, по всяко време, опитвайки се да направим нещата по-добре от вчера. А присъствието на други хора само ни помага да определяме полезните за нас стандарти и цели. След като приемем идеята за самоусъвършенстване, ставаме способни да се наслаждаваме на конкуренцията. Със себе си. Започваме да постигаме
удовлетворение в ситуациите, когато, макар и да не сме били номер едно, сме макар и на секунда пред вечно намусения последен. 

Днес ще помня, че мога да работя с другите, но се конкурирам единственосъс себе си.


Съобщението поправено от hope - Петък, 13-09-2019, 11:57 AM
 
hope Дата: Събота, 14-09-2019, 12:06 PM |Съобщение 1247
С опит
Група: Потребител
Постове: 1231
Статус: Извън линия
Уязвимост

Някои от нас може да са взели решение, че повече няма да позволят на нищо и никого да ни нарани. Ние може автоматично да се опитваме да „замразяваме “ чувствата си, когато се сблъскваме с емоционална болка. Или може да прекратим отношение още при първия път, когато се почувстваме наранени.

Болезнените чувства са част от живота, от отношенията, отвъзстановяването. Разбираемо е, че ние не искаме да чувстваме повече болка. Много от нас са може да са се чувствали претоварени и смачкани от болката, която са изпитвали. Ние може да не сме знаели как да се справим с болката или как да се грижим за себе си.

Това беше вчера. Днес бива да бъдем толкова уплашени от болката. Тя небива да ни смазва. Възстановявайки се, ние ставаме достатъчно силни да се справяме с нараняващите ни чувства.
Възможно е нашата болка да ни показва, че сме поели в грешна посока и че трябва да я сменим, да променим нещо в себе си, a може да е предизвикана от самия процес на оздравяване и духовно израстване.

Няма нищо лошо в това да чувстваме болка, няма нищо лошо в това да плачем, няма нищо лошо в това да я лекуваме. Нашето желание и способността да чувстваме радостта в крайна сметка стават по-силни след като разберем болката. Възстановяването не означава живот без болка; то означава да можем да сегрижим за себе си, когато изпитваме болка.

Днес няма да обвинявам тези, които ми причиняват болка. Ще почувствам и изживея всички мои емоции и ще поема отговорност за тях. Ще приема и болката, и радостта в живота.


Съобщението поправено от hope - Събота, 14-09-2019, 12:09 PM
 
hope Дата: Неделя, Вчера, 11:42 AM |Съобщение 1248
С опит
Група: Потребител
Постове: 1231
Статус: Извън линия
Потърси и открий своята индивидуалност. Знай, че това, което си ти, не съществува никъде другаде; че само ти създаваш
нещата по твоя собствен начин,  и че ти си … уникално човешко същество.
 
- Andre Gide

Ние се възстановяваме. Постигаме известна стабилност в живота. Нашата вяра нараства. Пробуждаме се духовно. Но трябва ли просто да стоим и да се наслаждаваме на всичко това? Разбира се, че не. Трябва да намерим начин да бъдем в услуга на другите.

Склонни сме да мислим, че служенето се свежда  до определено ниво, позиция или качество, но в действителност служенето е отвъд това ограничено разбиране. На практика можем да намерим възможности, за да бъдем в услуга на другите, в почти всяка област
на живота ни. Нашите работни места са форма на обслужване на нашите професионални общности; работата, която вършим в домовете ни служи на нашите семейства. Можем да даваме доброволния си труд за нашите анонимни общности.

Когато някой от нас избере начин да служи, понякога се изкушава да  преценява значението на работата си, като я сравнява с постиженията на някой друг. И когато другия получава повече похвали или признание, или пък печели симпатиите на повече хора, това ни кара да омаловажаваме собствените си усилия.

Истината тук е, че духовния път не е "игра на числа". Начините на служене не бива да бъдат сравнявани един с друг. За духовността  всяка една мисия е толкова важна, колкото е и другата. Всички са равно значими. Нашата работа е да открием каква е целта ни - и след това да работим за нея. Няма значение колко малък може да изглежда приносът ни. Всеки има своята специална роля и никой друг не може да я дублира.

До каква вътрешна промяна, до какво удовлетворение ни водят усилията, които полагаме за служенето си! Нашата работа служи на другите. Посланието, което носим и се опитваме да предаваме, надхвърля местата на сбирки; то засяга всичко, което правим; то е в услуга на всички хора, то е в услуга на човечеството!

Днес ще търся възможности да бъда в услуга на другите във всичко, което правя.


Съобщението поправено от hope - Неделя, 15-09-2019, 11:45 AM
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Hosted by uCoz