Дар за Днес - Page 90 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Събота, 21-12-2019, 9:09 AM |Съобщение 1336
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Приемане на помощ

Някои от нас са се чувствали толкова отчуждени, че са забравили, че не сме сами. Бяхме стигнали до убеждението, че трябва да се справяме с живота сами. Някои от нас бяха изоставени. Някои бяха оставени без любов. Някои от нас бяха свикнали с мисълта, че хората никога няма да бъдат до нас. Други се бореха, имаха трудни уроци за научаване.

Бог винаги е там - за нас, готов да ни помогне. Вече има достатъчно хора, които да се грижат и за нас. Ако искаме, ще получим любов и подкрепа, утеха и поощрение. Ако поемем риска да я поискаме, ще получим помощта, която ни е нужна. Можем да използваме силата на нашата група за възстановяване и да си позволим да бъдем подпомагани и подкрепяни от нашата Висша сила. Ще дойдат приятели, нови добри и верни приятели.

Ние не сме сами. И не е нужно да правим нещата сами. Не изпитваме липсата на любов. Вече не.

Днес се моля да пусна желанието си да правя нещата сам и мисълта, че съм сам. Моля се да се възползвам от всички ресурси за любов, подкрепа и приятелство. Моля се да отворя очите и сърцето си, за да виждам любовта, помощта и подкрепата, които са там, за мен. Моля се да знам, че съм обичан.
 
hope Дата: Неделя, 22-12-2019, 3:32 PM |Съобщение 1337
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Размишление за деня
Сред многото подаръци, които ни предлага Програмата, е дарът на свободата. Парадоксално обаче, дарът на свободата не е без цена; свободата може да бъде постигната само чрез заплащане на цената, наречена приемане. По същия начин, ако можем да се предадем на Божието ръководство, това ще ни струва нашата собствена воля, нашето своеволие, тази прословута"стока"- толкова ценна за онези от нас, които винаги са смятали, че ние сме единствените, които могат и трябва да ръководят света. 
Дали моята свобода днес си заслужава цената на приемането?

Днес се моля:
Нека Бог ме научи на приемане - способността да приема нещата, които не мога да променя. Нека Бог също ми дава силата да променя онова, което мога. Нека Бог ми помогне да приема болестта си - моята зависимост, и ми даде куража да променя моето зависимо поведение.

Днес ще помня:
Да приема зависимостта. Да променя поведението си.
 
hope Дата: Понеделник, 23-12-2019, 11:38 AM |Съобщение 1338
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Ох, каква заплетена съдба си тъчем, когато практикуваме измамата.
-- Уолтър Скот

Да измамим означава да заблудим хората да вярват в неща, които не са истина. Като активни зависими, ние правехме това по много начини. Ние лъжехме. Прикривахме факти. Бяхме подли. Но докато се опитвахме да заблудим и измамим другите хора, ние правехме това най-вече със себе си. Всяка наша лъжа беше като един възел. Съвсем скоро се оказахме в заплетена бъркотия, а животът ни беше станал неуправляем.

Нашата програма за възстановяване, която е програма на честност, ни показва как можем да разплетем живота си. С Първа Стъпка признаваме, че в резултат на зависимостта всички ние сме се заплели в живота си на зависими. Второ, ние осъзнаваме, че можем да го оправим. Трето, ние решаваме да се заемем с тази работа с помощта на Бог -какъвто Го разбираме, без значение колко много работа е необходима. В Четвърта и Пета стъпки ние откриваме възлите с помощта на друг човек. В Стъпки Шеста до Десета ние разплитаме тези възли.

Без плетеници, нашият живот е свободен и е готов да бъде използван за каквото и да решим. Стъпки Единадесет и Дванадесет ни помагат да намерим добри и полезни начини за използване на дара на живота.

Молитва за деня:
Висша сила, благодаря за предоставения ми нов, свободен живот. Моля Те да ми помогнеш да го съхраня, като съм честен със себе си и другите във всичко, което правя.

Днешното ми действие:
Днес ще работя по разплитането на един възел от живота ми - само един.
 
hope Дата: Вторник, 24-12-2019, 10:17 AM |Съобщение 1339
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Преминаване през празниците

За някои от нас празниците носят радост и усещане за топлота. Но докато някои радостно се впускат в празниците, други от нас се потапят във вина, самосъжаление и чувство за загуба.

Един от най-големите дарове на възстановяването е разбирането и усещането, че не сме сами. Вероятно по време на празници мнозина от нас преминават през конфликти, но има и много такива, които се чувстват в мир. Ние се учим - посредством опита и грешките си,  как да се грижим все по-добре за себе с всеки нов празничен сезон.

Първата задача за възстановяването ни по време на празниците е да приемем себе си, нашата ситуация, и чувствата си към нея. Ние приемаме, че изпитваме вина, гняв или пък чувство за нещо загубено. Всичко това е о.k.

Няма подходящ или перфектен начин да се справим с празниците. Нашата сила е в това да правим най-доброто, което можем, всяка година.

През този празничен сезон ще си позволя да се погрижа за себе си.
 
hope Дата: Четвъртък, 26-12-2019, 8:13 AM |Съобщение 1340
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Ново начало

Непростените обиди и затаени негодувания са онези бариери, които ни пречат да обичаме и другите, и себе си. Негодуванията всъщност не наказват другия човек; те наказват самите нас. Когато ги задържаме, те се превръщат в още по-големи бариери, пречещи ни да се чувстваме добре и да се наслаждаваме на живота. Те ни пречат да бъдем в хармония със света. Те всъщност са втвърдили се, ожесточени късчета гняв. Те се разлагат и изчезват постепенно с прошка и пускане.

Пускането на негодуванието не означава, че позволяваме на другия човек да направи за нас нещата, които той или тя иска. Това означава, че приемаме това, което се е случило в миналото, и си поставяме граници за бъдещето. Ние можем да пуснем негодувания и все пак да имаме, да запазим границите си.

Ние се стараем да видим доброто в човека, или доброто, което в крайна сметка се е развило от който и да е инцидент, който ни кара да се чувстваме негодуващи. Опитваме се да видим нашата част в ситуацията.

След това оставяме инцидента, пускаме го да си отиде.

Моленето за онези, спрямо които негодуваме, помага. Моленето Бог да вземе нашите обиди също помага.

Какъв по-добър начин да започнем Нова година с това да почистим мръсотията от миналото и да навлезем в тази без обиди?!

Висша сила, помогни ми да бъда готов да пусна моите негодувания. Изведи на повърхността всяко негодувание, което е скрито в мен и ме блокира. Покажи ми какво трябва да направя, за да се грижа за себе си, пускайки негодуванията; след това ми дай сили да го направя!
 
hope Дата: Петък, 27-12-2019, 12:47 PM |Съобщение 1341
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Затворих вратата за вчера, и  хвърлих ключа надалеч.
Утре не не ме плаши, защото имам моето днес.
-- Vivian Yeiser Laramore

Чувство за вина или срам от миналото - за това, което сме направили или не сме направили; за това, което се е случило с нас; за това какви сме били - може да се превърне в нашата гибел. В нашето възстановяване се налага да работим дълго и упорито над тези чувства; не да забравим миналото – защото то ни помага да ценим себе си днес, а просто да оставим миналото там, където му е мястото – в миналото.

След като опишем всичко, което сме загубили; всички, които сме наранили, ние трябва да простим първо на себе си. Само прощавайки си, можем да пуснем миналото и да живеем днес.

Благодарение на нашата програма за възстановяване, да погледнем назад вече не е толкова страшно, както беше доскоро. И дори днес да има неща, които ни плашат, не се налага да ги понасяме сами.

Нова година, нов живот – те могат да бъдат наши. Любов и приятелство, подкрепа и духовно израстване – всички те ни очакват днес. Нашите вчера са приключили, и ние можем да гледаме към бъдещето с  надежда и радостно очакване.

Днес се моля да си простя за това, което е минало, и да повярвам, че правейки най-доброто на което съм способен днес, градя доброто си бъдеще.


Съобщението поправено от hope - Петък, 27-12-2019, 12:47 PM
 
hope Дата: Събота, 28-12-2019, 10:23 AM |Съобщение 1342
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Спадове и депресия

Отчаянието и депресията могат да ни обхванат внезапно, без причина, която да можем да разберем. Но ако поспрем и разсъждаваме, може да осъзнаем, че така реагираме на твърде много  от нещо, с което сме се захванали - твърде много работа, прекалено много вълнения, твърде много забавления.
Може да чувстваме раазочарование след празници, след завършване на проект или в края на отминаващата година.

Когато почувстваме, че сме близо до спад, трябва да си дадем време. Трябва да си отделим известно време, в което да почиваме и да не правим нищо, да не планираме нищо. Тогава можем да помолим Бог да ни помогне да се освободим от негативните чувства, които идват със спада. Можем да планираме да си напаравим малък подарък - за себе си - например разходка край езерото. В нашето вълнение от прилива на събития, често забравяме, че и ние, като всички хора, трябва да си отдъхнем, да си почиваме, за да можем да възстановим своите сили.

Нуждая ли се днес да направя нещо само за себе си?
 
hope Дата: Неделя, 29-12-2019, 10:56 AM |Съобщение 1343
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Дали изминалата година беше година на растеж?

Когато всяка година наближава към своя край, трябва да размислим дали сме израснали в трезвеността си. Също така, трябва да установим с какво сме се променили през годината; кое ни е позволило да преодолеем лошите си навици и да се доближим към по-добрите модели на живот.

Въпреки, че добрите резултати никога не са гарантирани, винаги трябва да помним, че трезвеността е нашата най-голяма награда. Разбира се, ние искаме пълноценен живот, но трябва да помним, че най-важното решение за нас е да се стремим към трезвеност и да я поддържаме на всяка цена.

Ние откриваме, че благодарение на трезвеността повечето ни други проблеми се решават като че ли от само себе си. Дори и ако не сме ги разрешили, ние имаме възможността да продължим напред и да постигнем  целите си, които – докато пиехме, винаги заобикаляхме. Всяка година в трезвеност е година на растеж.

Днес ще проследя положителните неща, който направих в живота си през изминалата година и касаещи всичките негови сфери. Наясно съм, че ако запазя трезвеността си, те ще продължат през  целия ми живот.
 
hope Дата: Понеделник, 30-12-2019, 10:15 AM |Съобщение 1344
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Никога,никога не се стреми да бъдеш перфектен!

Отиващата си година не беше перфектна. Но има ли изобщо перфектна година?! Съществува ли такава?!
Да бъдем чисти и трезвени не е гаранция, нито пък или оферта за съвършенство. Това ни дава възможност да се стремим към напредък и духовно израстване. И когато се ръководим в нашите мисли и действия от Висшата си сила, се усъвършенстваме непрекъснато.


Въпреки разочарованията и болката от живота в активна зависимост, ние най-накрая започваме да се учим как да живеем. Най-накрая ние постигаме напредък.
Дали се старая да не търся перфектност в себе си и в живота си? 

Висша сила, днес се моля да продължа да се стремя към напредък и да се уверя, че не мога да бъда съвършен човек.


Съобщението поправено от hope - Понеделник, 30-12-2019, 10:16 AM
 
hope Дата: Вторник, 31-12-2019, 10:04 AM |Съобщение 1345
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Пожелавам ви да живеете през всичките дни на живота си

--Jonathan Swift

Тази вечер, в полунощ, ще започне Новата година. Никой от нас не знае какво ще ни донесе тя, какво ще се случи през нея. Но ако повярваме в себе си, че ще се държим за духа на възстановяването, докато преминаваме през новата година, със сигурност ще можем да се радваме на новия начин на живот. Можем да поверим и волята, и живота си на любящата ни Висша сила. Правейки това, ние ще бъдем готови за Новата година.

Молитва за деня:
Висша сила, моля се да започна Новата година в безопасност в Твоите любящи ръце; моля се да продължа да работя по програмата за възстановяване.

Действие за деня:
Тази вечер, в полунощ,  ще кажа Молитвата за Смирение. Ще мисля за всички останали, които ще се присъединят към мен в моята молитва. Ние всички сме една - възстановяваща се общност.

==============
Весело посрещане на Новата 2020 година! Смятам в полунощ да пусна от едната си ръка всичко от отиващата си 2019 год. да си отиде, за да остане тамм където му е мястото - в миналото. И да отворя другата си ръка - за да посрещна новото! smile
С вас ще се видим и утре, вече в Новата година, но сега искам да благодаря на всички, които ме четохте;  на всички, които споделяха тук своите радости, своите неволи, своите изпитания и своите уроци! Благодаря ви от сърце! smile
 
hope Дата: Сряда, 01-01-2020, 11:21 AM |Съобщение 1346
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Честита 2020 година на всички! Да е здрава, мирна, успешна и щастлива! Имайте безброй поводи да се усмихвате и да се радвате така, че душата ви да пее и танцува!

Размишление за деня
В старите дни виждах всичко от гледната точка на „завинаги“. Изразходвах безкрайни часове в повтаряне на стари грешки. Опитвах се да бъда спокоен със слабата надежда, че утре ще бъде "по-различно." В резултат на това живях един живот на илюзии и самозалъгвания, в който щастието беше всичко, но не съществуваше. Нищо чудно, че рядко се усмихвах и едва ли някога съм се смял на глас. Дали все още мисля от гледната точка на "завинаги"?

Днес се моля:
Моля се да определя моите цели за Нова година, които да постигам ден след ден. Моите досегашни и традиционни обещания за Нова година бяха толкова величествено заявявани и толкова скоро разбити… Моля се да не отслабвам решимостта си, като на мястото на "завинаги", или дори „една дълга година“ поставя “всеки нов ден“. Моля се да се науча да поправям предишните си грешки, когато използвах думата "завинаги". Вместо това, се моля всеки Божи ден в тази Нова година да подхранвам новооткритата ми надежда, наречена възстановяване.

Днес ще помня:
Честит Нов Ден!


Съобщението поправено от hope - Сряда, 01-01-2020, 12:05 PM
 
hope Дата: Четвъртък, 02-01-2020, 11:20 AM |Съобщение 1347
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Всеки изгрев ражда нов ден.
--Helen Hunt Jackson

Вече знаем, че един напълно нов живот може да започне във всеки ден от годината, по всяко време на деня, дори по всяко време на часа. Този нов живот започва в момента, когато решим да се предадем и да приемем, че сме безсилни пред определено вещество или поведение. Той започва, когато приемем факта, че имаме нужда от помощ, и че можем да я получим винаги, стига просто да я поискаме

Много от нас преди избирахме дните покрай Нова година като време за вземане на нови (често пъти генерални!) решения и изоставянето на лошите навици. И когато се проваляхме,  просто свивахме рамене и казвахме: "Може би ще мога да започна от утре, следващата седмица, а като не стане - то следващата Нова година". И непрекъснато обръщахме прословутата “нова страница."

Сега, в процеса на възстановяване, не се налага да  правим всичко сами. Ние знаем, че можем да останем трезви само като споделяме с останалите членове на Общността си.

Моля се да помня, че всеки ден във възстановяване е най-важният момент от годината.
 
hope Дата: Петък, 03-01-2020, 9:31 AM |Съобщение 1348
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Завършете всеки ден, сложете му край. Утре е нов ден; започнете го добре. 
~Ralph Waldo Emerson

Две от най-безполезните фрази в езикa са „какво, ако“ и „само ако“. Губим толкова много време и енергия да мислим за това, какво сме могли или пропуснали да направим; иска ни се да бяхме действали или реагирали по някакъв различен начин… Започваме да си представяме как нещата биха се сложили "само ако ..."

Всички правим грешки. Връщането назад, чуденето и разкаянието за вчерашните ни дни ни пречи да живеем пълноценно днес. 
Всеки ден е нов шанс; всеки ден е ново начало. Можем само да изтръгнем каквото можем от момента, и да оставим капките да падат там, където могат. Някои ще се изпарят, а някои ще образуват дъги.

Мога ли да забравя за вчера и да започна новия си ден добре?
 
hope Дата: Събота, 04-01-2020, 11:23 AM |Съобщение 1349
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Времето е като шивачка, специализирана в промените.
~Faith Baldwin

Промяната ни заобикаля. Тя се намира и в самите нас. 
Дърветата в двора са се променили. Те са  станали по-високи. Листата им падат и се разпръскват по земята през есента. 
Ние също не приличаме много на тези в бебешките ни снимки. Подобно на дърветата, ние сме израснали. Като бебета не можехме да ходим. Но се научихме да бягаме, да караме велосипеди, да излизаме сами  - на кино и партита.

Има някои промени, които не забелязваме, докато те продължават. Снегът се топи; птиците летят на юг; косата ни расте по малко всеки ден. 
Други промени ни стресират: Най-добрият ни приятел се отдалечава. Може би умира любим за нас човек. 
Промените, които желаем, може да не са се случили; но трябва да помним, че промяната е толкова естествена, колкото е дишането. Не можем да го предотвратим, но можем да се доверим, че промяната не означава непременно нещо, което би ни наранило. Всяка промяна е знак, че израстваме.

За какви промени съм готов днес?
 
hope Дата: Неделя, 05-01-2020, 9:48 AM |Съобщение 1350
С опит
Група: Потребител
Постове: 1382
Статус: На линия
Стъпка Втора
Повярвахме, че сила по - Висша от нас може да ни върне здравия разум.
~ Стъпка втора на А.А.

Ние започваме да вярваме в по-добрия живот чрез мощния дар на другите хора - като чуваме и слушаме, като виждаме и наблюдаваме как дарът на възстановяването работи в живота им.

Има Сила, по-могъща от нас. Сега съществува  истинска надежда, че всичко може и ще бъде различно и по-добро - за нашия живот и за нас.

Ние не сме в програма „Направи го сам“. Не е необходимо да проявяваме силата на собствената си воля, за да се променим. Не е нужно да принуждаваме възстановяването да се случи. Не е нужно да се насилваме с нашите начални стъпки, така че да повярваме, че има Сила, по-могъща от нас самите. 

Тази Сила ще направи за нас онова, което нашите най-големи и старателни усилия не биха могли да постигнат. Без да се насилваме, а просто като повярваме, че я има, че тя съществува.

Нашата Висша сила ще ни върне към един здравословен и полезен живот. Всичко, което е нужно да направим, е да повярваме.

Огледайте се. Вижте хората около вас. Вижте изцелението, което те вече са намерили. Тогава открийте своята вяра, собствената си вяра, собственото си изцеление.

Днес, независимо от моите обстоятелства,  ще повярвам по най-добрия начин, на който съм способен, че една Сила, по-могъща от мен самия, може и ще ме върне към спокоен и разумен начин на живот. Тогава ще се отпусна и ще Я оставя да направи това.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Hosted by uCoz