Дар за Днес - Page 93 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Сряда, 12-02-2020, 12:14 PM |Съобщение 1381
С опит
Група: Потребител
Постове: 1381
Статус: Извън линия
Мислите - просто мислите - са нещо мощно, и те са толкова добри за човека, колкото е слънчевата светлина, или толкова лоши - колкото отровата.
 ~Frances Hodgson Burnett

Камионът беше в кал до осите си. В кабината седяха трима дървосекачи. Те бяха заседнали в гората, на доста път от мястото, където трябваше да режат дърва. Първият мъж удари по волана, изруга и излезе от камиона. Вторият (който се беше оплакал, че не е спал през нощта) каза, че ще отиде да легне под един бор, за да подремне, докато някой не дойде да ги извади. Третият мъж, останал сам, грабна брадва и трион и се зае да реже дърва, които да подпъхне под колелата. След час той успя да извади камиона от калта, и тримата поеха по пътя си.

Ние можем да изберем как да реагираме на препятствието, когато то ни сполети. Както при тримата мъже, нашата реакция може да е да проклинаме и да се откажем, да седнем и да чакаме някой друг да ни помогне; или вместо това - да се постараем да работим безстрашно, за да се опитаме сами да го преодолеем. Самото събитие не е важно; важно е как мислим за него.

Има ли пречка на пътя ми днес?
 
hope Дата: Четвъртък, 13-02-2020, 11:53 AM |Съобщение 1382
С опит
Група: Потребител
Постове: 1381
Статус: Извън линия
Стълбата на Съдбата
 
Какъв подарък бихме си направили, ако докато работех върху това да бъда най-добрият човек, който мога да бъда - човекът, когото трябваше да стана, и ти работеше над същото…  Какъв прекрасен подарък би бил той от мен за теб и от теб за мен! Щях да знам, че ще бъдеш добре; че правиш нещата, които трябва да направиш, за да бъдеш щастлив и здрав; и ти щеше знаеш същите неща за мен…  Бихме могли – и ти, и аз,  да изживеем живота си в неговата пълнота. Нямаше да се тревожа за теб и ти нямаше да се тревожиш за мен.

Какъв подарък бихме си направили, ако всеки се хване за живота, който ни е даден - ако всеки се изкачи по стълбата на собствената си съдба, и работи усилено, за да се изкачии до върха… Виждаш ли, аз не мога да изкача твоя път вместо теб, и ти не можеш да изкачиш моя - вместо мен. 

Какъв подарък бихме си направили, ако можехме да се наслаждаваме на радостта, спокойствието и гордостта да се гледаме един друг и самите себе  си – и да виждаме как растем и напредваме.

Най-големият подарък, който можете да дадете на някого, е вашето лично развитие. Преди казвах: „Ако вие се грижите за мен, и аз ще се грижа за вас.“ Сега казвам: „Ще се грижа за себе си, за да се чувствам по-добре, но и вие се грижете за себе си, за да се чувствате по-добре.“
 
hope Дата: Петък, 14-02-2020, 8:42 AM |Съобщение 1383
С опит
Група: Потребител
Постове: 1381
Статус: Извън линия
Надеждата е малка птица, гнездо в душата свила,
тя пее песничка без думи и пърха лекокрила.
-Емили Дикинсън

Преди ние бяхме може би прекалено  взискателни. Може би бяхме повечко нетърпеливи. И може би затова имахме толкова малко надежда.

Надеждата е във вярата, че доброто ще дойде, дори и в лоши моменти. Надеждата е в знаенето, че „и това ще отмине.” Надеждата е в знаенето, че колкото и да се страхуваме, нашата Висша сила ще бъде с нас. Надеждата е знаенето, че никога повече няма да бъдем сами. В знаенето, че времето е на наша страна. Надеждата се отказва от контрол. Надеждата е в знаенето, че никога не сме имали контрол над хората и нещата извън нас. Надеждата е във вярата в себе си. Надеждата – тя е това, което ни предлага Програмата ни.

Молитва за деня:
Висша сила, в нашата програма ние споделяме своя опит, силните си страни и надеждите си. Благодаря ти, че ми даде възможност да споделям, и с мен да споделят  и трите.

Действие за деня:
Ще споделя своята надежда за бъдещето със себе си, с моята Висша сила и с приятелите си. Ще споделя това също и с някой, който е загубил надежда.
 
hope Дата: Събота, 15-02-2020, 9:02 AM |Съобщение 1384
С опит
Група: Потребител
Постове: 1381
Статус: Извън линия
Всички носим маски, но идва време, когато не можем да ги свалим, без да откъснем част от своята кожата. 
~André Berthiaume

Маските, които носим, са толкова разнообразни, колкото и тези, които ги носят, но целта им е съвсем проста. Ние носим маски, за да скрием истинските си лица от тези около нас, дори и от самите нас. Има съблазнителни маски, невинни маски, бели рицарски маски, маски на силния мъж,  маски на самотния вълк и много, много други. Понякога искаме да придобием друга идентичност, така че другите да не виждат колко сме несигурни в себе си. Или смятаме, че приемането на формата на някой друг ще ни даде власт над другите, или те ще ни харесат повече, или пък ще избягаме от себе си.

Каква е истинската цена на носенето на маска? Маската ни лишава от възможността да развием истинските си личности. Към какви маски сме привързани? Готови ли сме да се откажем от тях в интерес на нашето духовно израстване?

Днес се моля да имам смелостта да пусна фалшивите си маски, за да стана по-силен в себепознанието си.
 
hope Дата: Неделя, 16-02-2020, 8:50 AM |Съобщение 1385
С опит
Група: Потребител
Постове: 1381
Статус: Извън линия
Щастието не е в събитията; то зависи от приливите и отливите на ума ми.
--Alice Meynell

Изключително лесно е да обвиняваме приятел, съпруг или колега за „лошото качество“ на живота ни. Ако само другите се биха държали според нашите планове и разпореждания, тогава всичко ще върви добре - мислим ние. Това, което рядко се запомня или дори разбира, е, че всеки от нас има свое, индивидуално виждане за всяко едно събитие. Трябва да разширим умовете и сърцата си, за да разберем дадено преживяване и от друга гледна точка. Не е нужно  да разберем напълно как друг възприема живота. Трябва само да приемем, всеки един от нас има своето законно право на собствена гледна точка и мнение.

Нашето щастие не зависи от възприятията или действията на някой друг. Нито зависи от вниманието или от липсата на внимание от близък за нас човек. Нашата професия може да бъде предизвикателна  и полезна, обаче радостта, която получаваме от нея, зависи от отношението ни към работата. При всички случаи, независимо дали сме в компанията на други или сме със самите нас, ние сами градим собственото си щастие.

Моята възможност за щастие е гарантирана, от мен зависи да я избера.
 
hope Дата: Понеделник, Вчера, 8:53 AM |Съобщение 1386
С опит
Група: Потребител
Постове: 1381
Статус: Извън линия
Ако грешките и на най-добрия човек бяха изписани на челото му, това би го накарало да държи шапката си над очите. 
~ Галска поговорка

Когато работим над нашите грешки и несъвършенства, ние се занимаваме с основните въпроси на това да бъдем хора. Можем да станем злобни и цинични спрямо несъвършенствата на другите, или можем да осъзнаем, че всеки човек е несъвършен, но израстващ, точно както и ние. Начинът, по който гледаме на недостатъците на другите, и начинът, по който гледаме на нашите собствени, са тясно свързани помежду си. В нашето духовно пътуване трябва да започнем от предпоставката, че никой човек, никога не може  да постигне съвършенство.

Съвършенството, очевидно, изобщо не е за този живот, тъй като съвършенство не съществува. Тъй като не сме идеални или пък съвършени, пред нас стои въпросът да станем и бъдем отговорни. Трябва да имаме стандарти за поведението си и да се придържаме към тях, да приемаме своите грешки и да правим поправки там, където можем.

Днес ще се опитам да призная грешките си и да се откажа от идеята някога да стана перфектен.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Hosted by uCoz