Дар за Днес - Page 94 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Петък, 28-02-2020, 11:37 AM |Съобщение 1396
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
След като усетиш радостта, трябва да тръгнеш по пътеката към нея.
--Buffy Sainte-Marie

Новодошъл:
Чух на сбирка да се казва: "Ти можеш да бъдеш прав, или можеш да бъдеш щастлив." Какво означава това? Когато нещо не е наред, трябва ли да отричам това, което виждам със собствените си очи?

Спонсор:
Тази наша поговорка не е предназначена да отрича правото ни да мислим свободно. Но тя е един любящ начин да предположим, че когато сме обсебени от нашата собствена гледна точка или настояваме нещата да стават по нашия собствен начин, е възможно нашите приоритети да не съвпаднат, или дори да противоречат с тези на другите хора. Тя предполага, че всички ние имаме право да сме свободомислещи, но трябва да бъдем отворени и толерантни към хората, с които може да не сме съгласни. Това ни напомня, че своеволието определено не е пътят към душевното спокойствие, към което се стремим най-много.

Тя също така предполага, че всички ние имаме право на избор. Няма нищо лошо в това да имаме собствена, определена гледна точка, която да изразяваме уверено и убедително - това е част от нашето самочувствие. Но ние не бива да налагаме аргументите си, не бива да се опитваме да принуждаваме хората и ситуациите да отговарят на нашите собствени идеи. А когато не споделяме чужд аргумент, ние можем просто да се отграничим от него, вместо да реагираме импулсивно и с гняв. Когато култивираме спокойствието, приемането и смирението, които са инструменти на нашето възстановяване, ние можем да заживеем в душевен мир и спокойствие с останалите.

Днес не е задължително да бъда прав. Ще бъда щастлив, като живея и оставя и другите да живеят.
 
hope Дата: Събота, 29-02-2020, 11:32 AM |Съобщение 1397
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Свобода

Много от нас бяха подтискани, и се превърнаха в жертви като деца. Като възрастни, ние можем да продължим да бъдем поставяни в същото състояние.

Някои от нас не осъзнават, че неполагането на грижи за определянето и регулирането на здравословни границите ще ни подтикне да се чувстваме жертви.

Някои от нас не разбират това, какво наистина мислят за себе си, тъй като оставайки си жертви, продължават да се чувстват подтиснати.

Някои от нас не разбират, че държим ключа към собствената си свобода. Ключът е да почитаме себе си и да се грижим за себе си.

Ние винаги можем да кажем това, което имаме предвид, и да имаме предвид това, което казваме.

Можем да спрем да чакаме другите да ни дадат това, от което се нуждаем, и да поемем отговорност за себе си. Когато го направим, пред нас ще се разтворят вратите към свободата.

Днес ще разбера, че държа ключа за моята свобода. Ще поема отговорност за себе си и ще позволя на другите да вършат това, което могат.
 
hope Дата: Понеделник, 02-03-2020, 11:31 AM |Съобщение 1398
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Размишление за деня:

Когато за първи път прочетох Молитвата за Смирение, самата дума „смирение“ми изглеждаше като невъзможна. По онова време във въобажението ми тази дума означаваше летаргия, апатия, примирение или мрачна издръжливост; всичко друго, освен желана цел. Но сега открих, че смирението не означава нищо от тези неща. Смирението за мен днес е просто начин да гледам на света по ясен и реалистичен начин, придружен от вътрешно спокойствие и сила. Любимото ми определение е „Смиренето е като стабилизатор, който ни позволява да запазим баланса си, без значение каква турбуленция циркулира около нас.“ Струва ли се да се стремя към такова състояние на ума?

Днес се моля:

Моля се да забележа, че в последователността на Молитвата за Смирение смирението идва на първо място, преди смелостта и мъдростта. Моля се да повярвам, че смирението трябва да бъде на първо място в живота ми. У мен трябва да има баланс, реалистични перспективи и приемане - които са част от благословението на смирението - преди да мога да продължа с действията и вземането на решения, които ще въведат ред в моето съществуване.

Днес ще помня:

Най-напред идва смирението.

=================

А това е моето любимо определение за смирението - на д-р Боб. Преди около 2 години го бях публикувала, но мисля, че в случаи като този "повече" не е излишно.:)

На своето писалище доктор Боб държал листче с определение за смирението: 

„Постоянният покой в сърцето. 
Това означава да не се поддавам на тревоги и вълнения.
Да не бъда раздразнителен или сърдит, зъл или недоволен;
да не се учудвам на нищо, което става за мен 
и да разбирам, че нищо не се прави против мен.
Това означава да оставам спокоен и когато ме хвалят, 
и когато ме ругаят или презират. 
Да имам благословен дом в своята душа, 
в който да мога да вляза, да затворя вратата и да се преклоня на колене пред моя Бог, 
да остана насаме с Него и да намеря такъв покой, 
какъвто има в спокойното море дори когато навсякъде около него бушуват беди и тревоги.”

„ Д-р Боб и славните ветерани от неговото време”
 
hope Дата: Сряда, 04-03-2020, 8:51 AM |Съобщение 1399
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Даване и получаване

Казват, че е по-добре да даваш, отколкото да получаваш. И това донякъде е вярно. Но мисля, че това, което мислещите по този начин всъщност имат предвид, е, че е по-добре да се дава, отколкото да се получава, защото даването е някак по-възторжен вид действие. Съвсем различен вид.

Чудесно е да си този, който прави даването; този, който раздава даровете на помощта. Но получаването също е подарък. За всички участващи. Когато приемам това, което някой друг може да ми предложи - било то помощ или дар от какъвто и да е вид - той ще усети колко прекрасно е даването. Важното е и даваането, и предлагането да са естествени, чистосърдечни.

Да искаш, или да приемеш  помощ, не е признак на слабост;  нито признак за липсата на достатъчно доверие в себе си. Да искаш, или да приемеш  помощ, е знак за съпричастност и обич, а те са характерни за всяка една любяща общност.

"Трябва ми помощта ти!" -  Повечето хора ще скочат да ни помагат, когато чуят тези думи - идващи от дъното на сърцето ни.

… „ Тя винаги беше на разположение, за да помага на другите. Сега беше време да открие как да позволи на другите да й помогнат. Това беше подарък с две страни.“
~Queenisms
 
hope Дата: Четвъртък, 05-03-2020, 9:06 AM |Съобщение 1400
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Провалът е възможност да започнете отново, по- разумно. 
~Henry Ford

Ние се опитахме да бъдем добри хора и добри членове на семейството, но болестта ни не ни позволи. Нашата зависимост ни накара да се срамуваме. В един момент от болестта си повечето от нас започнаха да се приемат като неудачници. Но ние не бяхме. Пред нас винаги имаше възможности, които очакваха да се възползваме от тях. 

Ние събирахме информация за това как да станем по-добри хора, но се съсредоточавахме над това какво да не правим. Срамувахме се при провал; чувствахме вина за грешките си. Чувствахме се виновни, че сме зависими, алкохолици. 

Възстанoвявайки се, всеки ден, когато сме трезви, имаме възможност да започнем отново. Надяваме се, че ще вземем знанията, които сме усвоили предишния ден, и ще ги приложим в действията си през предстоящите 24 часа.

Молитва за деня:

Висша сила, благодаря Ти за дара и възможността да започна всичко отначало, отново. Помогни ми да използвам възможностите на деня, за да помагам на другите, и да се уча. Помогни ми да бъда непредубеден ученик.

Действие за деня:

Днес ще опиша всичко от миналото, за което все още се срамувам. Ще говоря със своя спонсор или някой друг, на когото имам доверие, как да използвам Стъпките, за да заздравя тези рани.
 
hope Дата: Петък, 06-03-2020, 11:32 AM |Съобщение 1401
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Правете за другите това, което искате те да правят за вас...

Лошото отношение към приятел често води до лошо отношение в замяна. Това не бива да ни изненадва. Обвиненията обикновено предизвикват гневна защита и спорене. Това също не е изненада. За разлика от това любвеобилността и състраданието към хората в живота ни като цяло води до това, че другите ни отвръщат с любов и състрадание. Защо тогава ни е трудно да  изразяваме любовта си?

Страхът от отхвърляне е силен при много от нас. Предлагането на любов, когато се страхуваме, че тя няма да ни бъде върната, ни кара да се чувстваме твърде уязвими. Въпреки това, принципите, на които се учим в тази програма, ще ни помогнат да разберем, че получаваме от другите това, което даваме самите ние. Везните са балансирани. Помнете, че ако помислите за миг, преди да отговорите на някой около вас, ще направите живота си далеч по-спокоен.

Днес ще знам какво да очаквам от другите според това, как се отнасям към тях. Моля се да бъда мил и любящ.
 
hope Дата: Събота, 07-03-2020, 12:36 PM |Съобщение 1402
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Научете какви сте и бъдете такива.
~ Пиндар

Най-ценният подарък, който можем да дадем на най-близките до нас, е честността. И все пак ние често крием истински неща от нас от приятелите си, страхувайки се да не бъдем приети или обичани, ако ги оставим да видят истинските нас. Често показваме части от себе си, които крият кои сме всъщност. 

Ако се скрием твърде много зад фалшивите изображения, рискуваме да загубим следите на това какво е реално и кое - невярно. Ние ставаме актьори вместо истински хора, опитвайки се да угодим на познати, на нашите баби и дядовци, на големия ни брат или на нашите деца.

Когато победим страха си да пуснем другите до себе си, сме в състояние да се видим честно. Когато открием, че другите ни приемат такива, каквито сме, можем да приемем и обичаме себе си. Да познаеш себе си означава да цениш стойността си като човешко същество.

Каква част от мен съм крил?
 
hope Дата: Понеделник, 09-03-2020, 12:10 PM |Съобщение 1403
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Самотата е ... когато си сам и ти се иска някой друг да е до теб, а уединението е, когато ти е приятно да си сам. 
~Jonathan Van Ness

Мисълта по-горе е алтернатива на бляскавия начин на живот, представян от Холивуд и повечето популярни медии. Става въпрос за намирането на щастие на едно по-дълбоко ниво от непосредственото удовлетворение. Става дума за по-голям, по-пълен вид щастие, отколкото можем да намерим в новата кола или увеселението за една нощ. Никой хит или комерсиална реклама не дават радостта, която може да бъде намерена в душевното спокойствие.

Уединението е тихо. Това не е самота. Уединението – това е начинът, по който се срещаме със себе си; това е мястото, където първо ставаме честни и след това приемаме истините, които избягваме. Това е мястото, където сме сами с Бог.  Много от нас не знаят как да бъдат уединени. Много от нас, като зависими, всъщност не обичаме да приемаме общуването със себе си или да поемаме отговорността за себе си.

Можем да започнем с няколко минути тишина, в стаята или на пейка в парка. В този тих момент може просто да направим списък на това, за което сме благодарни, или да поговорим с Бог за това, за което искаме помощ. Когато сме в уединение, ние се научаваме да достигаме до вътрешния ни източник на познание, където намираме нужните ни напътствия.

Днес ще търся уединението, която преобразява живота ми
 
hope Дата: Вторник, 10-03-2020, 12:20 PM |Съобщение 1404
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Мъдрост 
Този, който разграничава истинното от фалшивото, трябва да има адекватна представа за това какво е вярно и невярно.
~Baruch Spinoza

Мъдростта – това е здравият разум. Тя е тази, която ще ни помогне да направим правилния избор в нагласите и поведението си. Само по този начин можем да продължим духовния си напредък.

Понякога мъдростта е просто готовност да приемаме с вяра нещата, които не знаем от личен опит. Трябва да получаваме с отворен ум, непредубедено посланията на онези, които вече са преживели проблемите, с които ние се сблъскваме сега, за първи път.

Трябва да търсим и слушаме мъдростта в другите. Ако го направим, ще спечелим увереност в собствената си способност да отличаваме истинното от фалшивото. Ще започнем да практикуваме принципите на нашата програма за възстановяване във всички сфери на живота си.

Мъдростта се постига. Мъдростта е ценна, ето защо днес се моля да направя крачка напред, учейки се на мъдрост.
 
hope Дата: Сряда, 11-03-2020, 12:03 PM |Съобщение 1405
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Свободата не е достатъчна.
~Lyndon B. Johnson

Днес сме свободни от алкохола и другите наркотици. Беше ни даден втори шанс. За това ние сме благодарни на нашата Висша сила. Започнахме нов живот. Но за да запазим този живот, е нужно да се променим. Нуждаем се от нови приятели. Трябва да позволим на Висшата ни сила да ръководи нашите сърца, умове и тела. Трябва да усвоим нови ценности и да се научим как да ги отстояваме. Трябва да се научим как да даваме и как - да получаваме.

Свободата от зависимостта не е достатъчна. Ние искаме също да бъдем щастливи и да направим нещо с живота си. Ето защо всеки ден продължаваме да учим, и по този начин продължаваме да растем. Оценяваме всеки ден без алкохол или други наркотици като дар.

Молива за деня:

Висша сила, благодаря Ти, че  ме дари със свобода. Сега се моля да ми дариш силата да остана свободен. Моля те да ме напраляваш и насочваш, защото запазването на свободата ми е огромна  задача.

Действие за деня:

Днес ще намеря време да опиша  всички начини, по които сега се чувствам свободен.
 
hope Дата: Четвъртък, 12-03-2020, 12:21 PM |Съобщение 1406
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Съвършенство

След всичкото това време, след всички опити да правя съвършено, перфектно онова, което до момента според мене трябваше да бъде направено съвършено, аз все още не мога да правя - всичко – по напълно правилния начин. Аз съм прекрасен пример за несъвършенство, и аз се справям прекрасно с това.

Съвършенството е надценена и невъзможна цел - всъщност актът на преследване на съвършенството ни прави още по- несъвършени, отколкото сме. Перфекционизмът изсмуква способността ни да се радваме на живота такъв, каквто е - несъвършен.

Перфекционизмът не е щастлив път; не е пример за подражание; той е суров и взискателен, изпълнен със съдене и страх. Достойнството, добродетелите и усъвършенстването са моята цел. Възстановявайки се, аз се намирам на пътешествие и смятам да му се наслаждавам, дори да се смея на себе си – на своите странности и глупави навици, на моите провали и дефекти - по целия път. Усилията, приспособими към моите обстоятелства, търпението и разумните очаквания са моята опора; ключово е себеприемането ми и любовта към този славен безпорядък, който съм.

След всичкото това време, след всички опити да правите съвършено, перфектно онова, което до момента според вас е трябвало да бъде направено съвършено, вие все още не можете да правите - всичко –напълно правилно. Вие - моите приятели и семейството ми - също сте перфектни примери за несъвършенство, и аз се справям и с това.

Прегърнете славния безпорядък, който сте!
~Elizabeth Gilbert
 
hope Дата: Петък, 13-03-2020, 7:48 AM |Съобщение 1407
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Оценяване на нашите нужди

Когато не искаме това, което желаем и което ни е необходимо, ние омаловажаваме себе си. Ние заслужаваме добро.

Възможно е другите да са ни учили, че не е учтиво или е неуместно да говорим за себе си. Истината е, че ако не го правим, нашите неудовлетворени желания и нужди може в крайна сметка да се върнат, за да преследват отношенията ни. Може в крайна сметка да се чувстваме ядосани или негодуващи, или да започнем да наказваме някой друг за това, че не отгатва от какво се нуждаем. Може да прекратим връзката, защото тя не отговаря на нашите нужди.
Интимността и близостта са възможни само в една връзка, когато и двамата могат да кажат какво искат и от какво се нуждаят. Истинската близост изисква това.

Понякога дори може да се наложи да изискваме това, което искаме. Това е част от определянето на здравословните ни граници. Правим това не за да контролираме друг човек, а за да получим контрол над собствения си живот.

Отношението ни към нашите нужди е важно. Трябва да ги ценим и да ги приемаме сериозно, ако искаме и другите да ни приемат насериозно. Когато започнем да придаваме стойност и значение на нашите нужди, ще видим забележителна промяна. Нашите желания и нужди ще започнат да се изпълняват.

Днес ще уважавам желанията и нуждите на другите, но и своите. Ще кажа на другите, на моята Висша сила и на себе си какво искам и от какво имам нужда. Ще чуя какво искат и те, и от какво се нуждаят.
 
hope Дата: Събота, 14-03-2020, 12:53 PM |Съобщение 1408
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
В търсене на „как?“

В много дни се изкушаваме да питаме „Защо?“; „ Защо ми се случи това? Защо избраха точно мен? Защо не съм друг, различен човек? Но такива „защо“ ни водят само към нашите „умни“ обяснения и рационализации на това, което правим или какво сме. Въпросът за нас не е „Защо?“. Въпросът е „Как?“.

Ние търсим да научим как да разберем и работим по програмата ни за възстановяване; и „как“ може да ни даде по-задълбочено разбиране на програмата. Попитаме ли нашата Висша сила „как?“, ще получим необходимата сила и насоки. „Как“ ще ни доведе до всичко необходимо за възстановяването и личния ни растеж. „Защо“ е без значение.
Дали се уча как да живея?

Висша сила, научи ме как да живея, да обичам и да уча.

Днес ще търся отговор „ как да ...“
 
hope Дата: Неделя, 15-03-2020, 9:37 AM |Съобщение 1409
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Размишление за деня:

Преди да дойда в програмата - всъщност преди да разбера за съществуването й - преминавах от криза в криза. Понякога се опитвах да използвам волята си, за да си начертая нов курс; обаче, подобно на кораб без рул, неизбежно и за пореден път се озовавах върху скалите на собственото си отчаяние. Днес, за разлика от миналите дни, получавам насоки от моята Висша сила. Понякога единственият отговор е усещането за душевен мир и спокойствие, или увереност, че всичко е наред. Независимо, че понякога ми трябва време, преди да видя резултатите или преди да дойдат каквито и да е директни насоки, ще се постарая ли да остана уверен, че нещата се развиват по начини, които ще доведат до доброто на всички?

Днес се моля:

Моля се да не очаквам незабавна, словесна  комуникация с моята Висша сила, подобно на указания върху щампована, адресирана картичка. Моля се да имам търпение, да се вслушвам и усещам, че моята Висша сила присъства. Моля се да приема новото си усещане за лъчезарна топлина и спокойствие като начин на моята Висша сила да ме увери, че правя добър избор.

Днес ще помня:

Търпение; посланията на моята Висша сила ще дойдат.
 
hope Дата: Понеделник, 16-03-2020, 9:20 AM |Съобщение 1410
С опит
Група: Потребител
Постове: 1469
Статус: Извън линия
Нашите чувства са наши собствени.

Животът в съзависимост изкриви нашата представа за живота. Ние бяхме лъгани, мамени и подлагани на опасност. Имахме малко надежда и може би - дори и по-малко увереност. Трудно е да повярваме, че зависимият не е отговорен за това как се чувстваме като съзависими. Но това е едно от първите неща, които научаваме от нашия спонсор и други членове на програмата.

Те ни казват, че без значение какво прави зависимият, ние винаги сме отговорни за това как се чувстваме и какво правим. Не можем да обвиняваме другите хора за събитията в нашия живот, за собствените ни обстоятелства. В началото това не бяха добри за нас новини. Ние преживяхме травмиращи, болезнени времена и смятахме, че другите заслужават вината за това.

Необходимо е време, за да разберем и поемем пълната отговорност за себе си, но след като го направим, започваме да имаме надежда. Вече не сме победени. Ние имаме право и ние разполагаме с възможности. Знаем, че никой не може да ни контролира с неговите действия, освен ако не му позволим. Програмата ще ръководи промяната на нагласите и отношенията ни, но ние трябва да го поискаме. 

Днес никой няма да ме контролира без моето съгласие. Мога да избера да бъда спокоен  и обнадежден във всеки детайл от моя живот.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.