Дар за Днес - Page 95 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Вторник, 17-03-2020, 9:29 AM |Съобщение 1411
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Щастието е форма на свобода и от всички хора трябва да съм най-свободният. Спечелих това щастие и тази свобода.
~Angela L. Wozniak

Животът е процес и ние напредваме в него по един чудесен начин. Вече не нараняваме телата и ума си с алкохол или други наркотици. Отделяме специално време - ежедневно, за да търсим напътствия. Ние работим по Стъпките на програмата все по-добре и по-добре с увеличаване на чистото и трезво време. Ние сме свободни от миналото поведение. И ние можем да бъдем свободни и от отрицателните си нагласи.

Вземането на решение да търсим доброто в нашите преживявания и в нашите приятели и познати ни освобождава от толкова много разочарования…. Това носи щастие - не само за нас, но и за другите, към които се отнасяме мило и любезно. Щастието е страничен продукт от правилния начин на живеене на живота.

Днес можем да отделим време, всеки път, когато се изисква дадено действие, за да разгледаме евнтуалния му отговор. Този, който се съгласува  с нашето вътрешното аз, и ни кара да се чувстваме добре, е правилният. Щастието ще го съпътства.

Щастието винаги е в моите ръце. Начело е моето отношение.
 
hope Дата: Сряда, 18-03-2020, 8:30 AM |Съобщение 1412
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Утвърждаване на доброто

„ … И забавлението става забавление, любовта става любов, животът си струва да се живее. И ставаме благодарни...“
~ Отвъд съзависимостта

Чакайте, и очаквайте добрите неща - за себе си и за вашите близки.

Когато се чудите какво идва, си кажете, че идва най-доброто, най-хубавият живот; най-голямата любов, която можете да предложите; най-доброто, което Бог и Вселената биха могли да ви изпратят. След това отворете ръцете си, за да го получите. Поискайте го, и то е ваше.

Вижте най-доброто в ума си; представете си как ще изглежда то, как ще се чувствате вие. Фокусирайте се,  докато го видите ясно. Нека то навлезе в цялото ви същество, тяло и душа; задръжте образа му за момент.

След това го пуснете. Върнете се към днес, към сегашния момент.  Не се вманиачавайте. Не се страхувайте. Не се паникьосвайте. Позволете си да се развълнувате. Изживейте своето „днес“ пълноценно, изразявайки благодарността си за всичко, което сте били; за всичко, което сте;  и за всичко, което ще станете.

Чакайте, и очаквайте добрите неща.

Днес, като мисля за напред, ще се съсредоточа върху доброто, което предстои.
 
hope Дата: Четвъртък, 19-03-2020, 1:55 PM |Съобщение 1413
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Възстановяването е ... търсене на много повече от облекчението от болката.
 ~Anonymous

Болката е доста мощен мотиватор. Ако кракът ви се захване в капан, вие не се притеснявате много дали ще получите повишение в службата, камо ли за това дали вашата прическа ви подхожда. Просто искате да се освободите от този капан. Всичките ви мисли и цялата ви енергия са фокусирани върху заклещения  крак.

Така е и със нас, когато за първи път се придвижваме към възстановяването. Ако наистина ни боли, всичко, което искаме да направим, е да избягаме от парализиращата болка. И за начало, това е достатъчно. След това, докато продължаваме да работим последователно по програмата, интензитетът на болка намалява. Тогава обаче осъзнаваме, че имаме и други проблеми, които да държат фокуса ни върху възстановяването.

Ние трябва да вземем решение.  Да останем ли там, където сме – някак си уравновесени между ужасната болка и животът ни в отбрана като цяло? Или ще си поставим нова, по-висока цел и ще постигнем повече от оцеляването?

Когато най-лошата от болката е под контрол, какво тогава? Тогава идва отговорът - възстановяването се простира над всичко възможно, над целия ни живот.

Днес виждам възможности, които не бих могъл да видя вчера.
 
hope Дата: Петък, 20-03-2020, 3:15 PM |Съобщение 1414
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
В живота има нещо много по-важно от увеличаването на скоростта му.
~Mohandas Gandhi

Живеем в забързан свят. Няма как да го забавим. И като зависими, ние често се наслаждавахме на интензивността и драматизма, които създаваше забързания живот. Ритъмът на пристрастяването е бърз и хаотичен.

Възстановяването има различен ритъм, различно темпо. Трябва да вървим с темпо, което ни позволява да останем свързани. Свързани с другите, свързани с нашата Висша сила, свързани с нашите ценности. Във възстановяване се учим да намаляваме скоростта си. Медитираме. Седим на сбирки и се приспособяваме към темпото на срещата. Когато се позабавим, започваме да виждаме детайлите на живота; именно в детайлите намираме смисъла, отговорите, решенията и красотата на живота. Ние трябва да устоим на темпото на света около нас и да приемем темпото на духа.

Молитва за деня:

Висша сила, помогни ми да забавя скоростта си. Твоето стабилно, сигурно и уверено темпо е като това на Слънцето, което се движи по небето бавно и стабилно. Помогни ми да устоя на изкушенията на този свят, едно от които е заабързаността.

Действие за деня:

Днес ще работя над осъзнаването на темпото, с което се движа. През целия ден ще си задавам въпроса: „Движа ли се с темпото, което ми позволява да бъда свързан с моята Висша сила и възстановяването?“


Съобщението поправено от hope - Петък, 20-03-2020, 3:16 PM
 
hope Дата: Събота, 21-03-2020, 12:47 PM |Съобщение 1415
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Когато дойде скръбта, нямаме право да питаме „Защо ми се случи това?“, освен ако не си задаваме същия въпрос за всяка радост, която идва по пътя ни.
~Philip S. Bernstein

Всички имаме причини да бъдем благодарни. Обикновено думата „благодаря“ предполага, че сме получили нещо. Често мислим за благодарността като за това топло чувство, което изпитваме заради нечия щедрост. И ние сме особено благодарни, когато получаваме неочаквани подаръци от онези, които не ни дължат нищо. Очакваме такива действия на любов например в рамките на своето семейство, защото сме близки един с друг.

Но благодарността не винаги идва от това, че сме приели нещо. Благодарността е най-сърдечна, когато съпровожда радостта от възможността да дадем, без да очакваме каквото и да било в замяна. Ще открием, че просто да се чувстваме благодарни не е достатъчно – ние трябва да изразим своята благодарност, като проявяваме доброта към всички около нас и като им служим.

Благодарността е най-възвишеното чувство от тези, вдъхновяващи сърцето. Когато навлезе в сърцето, любовта се излива. Благодарността за всяка доброта, която получаваме, ни вдъхновява за сто действия на даване.

Как мога да покажа своята благодарност днес?
 
hope Дата: Неделя, 22-03-2020, 12:08 PM |Съобщение 1416
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Даването и получаването са двете страни на една и съща монета.
~A Course in Miracles

Даването на нашата обич и любов, отдаването на уважение на някого в нужда, отделянето на нашето внимание, обикновено ни носят в замяна доброта и загриженост. И недоброжелателността и пренебрежението от наша страна вероятно ще доведат до същото от другите. Ние обикновено получаваме това, което даваме.

Не много елементи от живота ни са напълно в нашия контрол като това, как решаваме да се отнасяме към другите хора. Сред нас са малко тези, които не се трогват от изразите на чиста, безусловна любов. Ние се чувстваме ценени. От своя страна можем да почетем съществуването на нашите спътници чрез откритата си, доброжелателна любов към тях.

Ние имаме нуждата да се чувстваме ценени. И все пак, да изразяваме признателност е толкова прост акт, който има дълбоки ефекти за двете страни. Действията на доброта се размножават много бързо; когато издаваме любящи мисли,  дори когато ги получаваме, ние допринасяме за свят, облагодетелстващ цялото човечество.

Днес ще протегна ръката си с любов към приятел и по този начин ще помогна да направим света по-добър.
 
hope Дата: Понеделник, 23-03-2020, 12:08 PM |Съобщение 1417
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Никога не си твърде стар, за да растеш.
 ~Shirley Conran

Детето смята, че възрастните достигат до определен момент, когато стават свободни и разполагат с всички инструменти, необходими за живота. Възрастният знае, че никога не спираме да растем. Много от нас са останали в едно незряло ниво на развитие. Жиейските ни стресове и нашата зависимост  ни извадиха от пътя на емоционалния растеж. Намерихме заместители и укрития за истинското разрешаване на нормалните ни житейски проблеми. Сега – възстановявайки се, сме отново на много по-полезния път за истински живот и растеж.

Ние приемаме мъдростта на възрастните, че всички имаме нужда от помощ и всички продължаваме да се учим и да растем през целия си живот. Най-накрая се чувстваме като възрастни, защото поемаме отговорност за своите действия. Не обвиняваме другите за проблемите си, и знаем, че когато дните ни се струват трудни, винаги можем да помолим за помощ. По нашия път на възстановяване ние никога не сме сами.

Днес съм благодарна, че съм на пътя, по който мога  да се справям с живота си и да ставам истински по-силна.
 
hope Дата: Вторник, 24-03-2020, 12:05 PM |Съобщение 1418
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Живот или изчакване?

Каква е истинската тайна на живота само за днес, в настоящите 24 часа? Не е ли наистина въпрос за това да се чувстваме напълно удобно в настоящето, вместо да вярваме, че щастието зависи от нещо в бъдещето?

Каквато и да е нашата ситуация днес, това е нещо, което трябва да изживеем и с което да се справим ефективно. Възможно е да пренебрегнем много прекрасни неща в настоящия ни живот само защото смятаме, че се нуждаем от вълнуващо преживяване, което може да дойде по-късно, някога, в бъдещето.

Също така бихме могли да пренебрегнем настоящите възможности, защото прекарваме прекалено много време с  миналото. Миналото, било то добро или лошо, е извън нашия контрол.

Нашата мисия е да живеем ефективно и щастливо днес. Можем да направим това най-добре, когато осъзнаем, че вчера и утре наистина не съществуват - днес е всичко, в което можем да бъдем сигурни.

Ще живея днес,  в настоящето, като се справям с всеки проблем  както мога и ще се наслаждавам на всяко преживяване, което идва при мен.
 
hope Дата: Сряда, 25-03-2020, 12:23 PM |Съобщение 1419
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Да не правиш нищо е провал. Да се опитваш и в опитите да допуснеш някои грешки, а след това да постигнеш някои положителни промени в резултат на тези грешки, означава да се учиш и да растеш.
~Darlene Larson Jenks

Животът е процес, който непрекъснато се променя. И с всяка промяна ни се предлагат неочаквани възможности за растеж. Промяната е това, което насърчава развитието ни като личности. Насърчава ни да рискуваме в ново поведение, и това може да ни доведе до някои грешки. За щастие, нито една грешка не може да ни попречи сериозно. Всъщност повечето грешки ни дават допълнителна възможност да се учим.

Там, където стоим днес, е далече от мястото, на което бяхме миналата година или дори миналата седмица. Всеки един момент ни предлага нов принос, който влияе на всяко решение от този момент нататък. Процесът, в който участваме, гарантира нашия растеж, стига да сме наясно с нашите възможности и да сме готови да отговорим с тях. Можем да се радваме, че житейският процес всъщност никога не е статичен, винаги се движи, винаги ни кани да бъдем пълноценни участници.

Днес ще имам смелостта да допусна грешка, от която ще си обещая да израстна.
 
hope Дата: Четвъртък, 26-03-2020, 2:21 PM |Съобщение 1420
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Прочистване

Почистете, изчистете. Това е, което се готвя да правя. Готвя се да помета всички стари негодувания и всички неща, които ме караха да се чувствам обиден. Ще ги оставя настрани, без да гледам, ще ги захвърля от ума и съзнанието си. Ще почистя с метлата на прошката, за да бъда освободен, вместо да стоя забит в старата кал.

Плесниците в лицето и ударите в гърба дойдоха от ръката на някой, който най-вероятно извърши делата си, без да погледне никога  назад. Затова, като задържам гнева и злобата си, тровя само себе си - с отровата, която сам си приготвих. Каква глупост…

Докато почиствам, докато подреждам нещата, ще прощавам и новите грешки, които ще дойдат. Прошката не означава, че ще приемам новите грешки, когато дойдат; това означава, че ще се обърна и ще се отдръпна от ударите, вместо да жадувам за вендета в душата си. Приемайки прошката, вече няма да храня отрови в ума и сърцето си ... или в живота си. Избутвам ги надалече. Разтоварвам се от тях.

Прошката не оправдава поведението на другия. Не. Прошката просто не позволява на неговото поведение да разруши сърцето ми.
~Hemant Smarty
 
hope Дата: Петък, 27-03-2020, 12:37 PM |Съобщение 1421
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Рядко сме виждали човек да се проваля, ако стриктно следва нашия път.
~ Голямата Книга на Анонимни Алкохолици, гл.5 „Как действа прогтамата“

Ако следваме Дванадесетте стъпки, ще оставим провала след себе си. Възможно е отново и отново да сме се опитвали да станем трезви, добри хора, но ние неизменно се проваляхме, когато се справяхме с нещата по свой начин. Сега е моментът да спрем да слушаме себе си и да започнем да слушаме тези, които са минали пътя преди нас.

Когато следваме техния пример, започват да се случват вълнуващи промени. Първо, саваме и оставаме трезви. Възвръщаме си самоуважението. Срещаме хора, които уважаваме, ставаме приятели. Семействата ни отново започват да ни вярват. И защо? Защото се отказахме да правим нещата по нашия начин и слушахме. Изслушвахме по-старите от нас във възстановяването, тези с нарупан вече опит.

Молитва за деня:
Висша сила, позволи ми да стана опитен слушател.

Действие за деня:
Днес ще намеря някой, когото уважавам, и ще го попитам как работи по програмата. Ще го помоля да сподели своите опит и мъдрост.
 
hope Дата: Събота, 28-03-2020, 12:25 PM |Съобщение 1422
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Човек трябва да се научи да се радва на градината на съседа си, колкото и малка да е тя; розите се разстилат над оградата, ароматът на люляци се носи по целия път. 
~Henry Van Dyke

Около нас има много дарове, които пренебрегваме, когато сме заети със своите тревоги и задължения… Говорим за прегарянето вследствие на нашия високоинтензивен начин на живот. Ние действаме така, сякаш нищо няма да бъде свършено, ако не го направим самите ние. Ние сме дотолкова погълнати от борбата с житейските си разочарования, че не успяваме да видим добрите неща, които идват по пътя ни, и които не изискват никакви усилия от наша страна.

Докато се оглеждаме около себе си в този момент, какви добри неща намираме? Не ни ли е поздравил топло приятел? Не свети ли слънцето? Не вали ли кротко, кротко дъжд? Не е ли плавен трафикът? Ние нямаме претенции за тези щедри събития, и не можем да кажем, че Бог ни се усмихва, когато ги имаме, или се мръщи, когато не го правим. Можем само да кажем, че на нашия път винаги ще идват щедри сили, които да ни утешават и лекуват. Ние трябва единствено да отделим време, за да им се насладим.

Днес ще отделя няколко минути, в които да забележа хубавите неща, които идват по пътя ми. Ще им бъда благодарен.
 
hope Дата: Неделя, 29-03-2020, 10:53 AM |Съобщение 1423
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Отношения и нагласи

Не можем да контролираме събитията от живота си, но имаме власт над нашите нагласи. Възможностите да реагираме отрицателно или положително върху обстоятелствата, в които се намираме днес, ще бъдат много. Можем да приемем, че във всяко обстоятелство има нещо специално за нас.

Положителните очаквания по отношение на планираните и спонтанни дейности на деня ще повлияят на потока на живота, на нашето участие в него и на нашите взаимодействия с другите. Положителната нагласа създава положителен опит. С други думи, ние привличаме в живота си онова, което очакваме. Колко често се ядосваме, чувстваме се извън себе си, когато денят ни започва с нагласата, че ще срещнем неприятен за нас човек на работа? И ние обикновено го намираме.

Молитвата за смирение ни предлага цялото знание, цялата мъдрост, от която някога ще се нуждаем. Можем да приемем това, което трябва да бъде, да променим това, което можем, и да не се объркваме между двете. Можем да инвентаризираме нашите нагласи. Можем ли да поемем отговорност за това? Нашето отношение е нещо, което можем да променим.

Днес няма да бъда в капана на негативното отношение. Ще приема предизвикателството да променя деня си.
 
hope Дата: Понеделник, 30-03-2020, 11:05 AM |Съобщение 1424
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Смелост

Боже, помогни ми да помня, че днес няма да ми се случи нищо, с което Ти и аз да не можем да се справим. 
~Anonymous

Смелостта е това, което ни кара да правим правилните неща,  дори когато никой друг не ги прави. Ние можем да намерим щастие, дори да сме заобиколени от тъмнина; можем да бъдем любящи сред омразата и завистта; спокойни, когато сме заобиколени от хаос, страх и гняв.

Принципите на нашата програма ни помагат да се изправим пред невъзможни трудности. Научаваме, че всеки акт на смелост може да доведе до бъдеща победа за самите нас и за другите. Духовната смелост, която искаме, черпи от вярата, а не от храбростта или физическата сила.

Глупавата, безсмислена смелост обаче може да бъде разрушителна за нас или за другите. Разумната смелост никога не пропада, нито подвежда, защото е изградена от истина и вяра.

Нека днес истината и вярата ми дават кураж, така че когато страхът почука на вратата ми, да няма никой, който да я отвори.
 
hope Дата: Вторник, 31-03-2020, 10:30 AM |Съобщение 1425
С опит
Група: Потребител
Постове: 1463
Статус: Извън линия
Ако животът ни е книга, а настоящата ни ситуация – глава от нея, какви биха могли да бъдат техните заглавия? Може да е забавно да измислим някои интересни и проницателни отговори. Нашият вътрешен пътеводител често ни приканва да разсъждаваме къде точно сме по нашето пътуване. Зоркият поглед  може да ни помогне наистина да разберем по-широката перспектива и да оценим напредъка, който сме постигнали.

По-добър ли е животът ми, отколкото преди една година? Моят напредък във възстановяването отвори ли ми нови хоризонти, позволявайки ми по-лесно ориентиране? Отделянето на време веднъж месечно за обмисляне на простия въпрос „Как се справям?“ , и след това описването на нашите прозрения  в дневник може да бъде много полезно. Тази практика е подобна на редовното консултиране с географската карта, когато сме на дълга експедиция.

Такива проверки ни помагат да проучим дали наистина живеем така, както според нашето мнение е най-важно за нас. Забелязваме къде се отклоняваме от желания от нас път и как неизбежно успяваме отново да се върнем на пътя. Точно както самолетът непрекъснато коригира курса си, докато лети от едно място на друго, така и нашето водене на дневник ни позволява да регулираме посоката си.

Редовното описване на моя живот ми помага да изясня и затвърдя основните си ценности.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.